U bent hier: Home > Cannabinoids (voormalig) > Een evaluatie van de kwaliteit van medicinale cannabis in Nederland

Cannabinoids 2006;1(1):1-9 (13 augustus 2006)

Originele artikel

Een evaluatie van de kwaliteit van medicinale cannabis in Nederland

Arno Hazekamp

Universiteit Leiden, Afdeling Farmacognosie, Gorlaeus Laboratoria, Einsteinweg 55, 2333CC Leiden, Nederland, ahazekamp@rocketmail.com

Sinds 2003 is medicinale cannabis in Nederland op recept verkrijgbaar via apotheken. Teelt, verwerking en verpakken van het plant materiaal worden uitgevoerd volgens farmaceutische eisen en worden overzien door het Brueau voor Medicinale Cannabis (BMC). De kwaliteit wordt gegarandeerd door routinematig testen door gecertificeerde laboratoria. Echter, in Nederland bestaat er een gedoogde, onofficiële markt voor cannabis in de vorm van de zogenaamde ‘koffieshops’, die een breed assortiment cannabis aanbieden aan recreatieve, maar ook medicinale gebruikers. Sinds cannabis verkrijgbaar is via de apotheek hebben vele patiënten de prijs en kwaliteit van beide bronnen met elkaar vergeleken. Het resultaat is dat het publieke debat over het succes en de noodzaak van het BMC-programma meer gebaseerd is op persoonlijke ervaringen, dan op meetbare resultaten. De algemene opinie van de gebruikers is dat BMC cannabis duurder is, zonder dat er een duidelijk verschil is in kwaliteit. Deze studie is uitgevoerd om de mogelijke verschillen aan te tonen tussen deze officiële en onofficiële bronnen van cannabis voor medicinaal gebruik. Cannabis monsters verkregen van willekeurig geselecteerde koffieshops zijn daartoe vergeleken met de medicinale cannabis van het BMC in een reeks gevalideerde testen. Een groot deel van de koffieshop monsters bevatten minder gewicht dan verwacht, en de meesten waren besmet met hoge concentraties bacteriën en schimmels. Geen duidelijke verschillen werden gevonden in cannabinoid-samenstelling of in water gehalte. De verkregen resultaten tonen aan dat de medicinale cannabis die wordt aangeboden via de Nederlandse apotheken betrouwbaarder is en veiliger voor de gezondheid van medicinale gebruikers van cannabis.

Keywords
medicinale cannabis, kwaliteitscontrole, vergelijkend onderzoek, Nederland, Bureau voor Medicinale Cannabis, koffieshop

PDF van de volledige tekst ]

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.