Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 november 2018

Authors

Wetenschap/Mens — Cannabis kan nuttig zijn bij bipolaire stoornis

Bij sommige patiënten kan cannabis leiden tot een gedeeltelijke vermindering van de symptomen van een bipolaire stoornis. Dit is het resultaat van een studie in het ziekenhuis McLean in Belmont, Verenigde Staten. Twaalf patiënten met een bipolaire stoornis die cannabis gebruikte, 18 bipolaire patiënten die cannabis niet namen, 23 gebruikers van cannabis en 21 gezonde controle personen voerde een aantal neuropsychologische tests uit. Bovendien, waardeerde de deelnemers hun stemming drie keer per dag, alsmede na elk cannabis gebruik over een periode van vier weken.

De resultaten toonden aan dat, het bleek ofwel cannabisgebruikers en patiënten met een bipolaire stoornis in vergelijking met gezonde controles, een zekere mate van cognitieve stoornis, het is geen bewijs op een additief negatief effect van bipolaire stoornis en gebruik van cannabis, op de geestelijke prestaties. Bovendien toonde de moment analyses verlichting van symptomen van de stemming in de groep met een bipolaire stoornis en cannabisconsumptie. De auteurs concludeerden dat “de resultaten suggereren, dat de cannabis bij sommige bipolaire patiënten kan leiden tot een gedeeltelijke vrijstelling van klinische symptomen. Het gaat verder dan deze verbetering want het gaat niet ten koste van extra cognitieve beperkingen.”

Sagar KA, Dahlgren MK, Racine MT, Dreman MW, Olson DP, Gruber SA. Joint Effects: A Pilot Investigation of the Impact of Bipolar Disorder and Marijuana Use on Cognitive Function and Mood. PLoS One. 2016 Jun 8;11(6):e0157060.

Canada — Het land wordt de tweede natie die recreationele cannabis legaliseren.

Het cannabis besluit trad in werking op 17 oktober, waarmee volwassenen tot 30 gram cannabis mogen bezitten in de vorm gedroogd of "niet-gedehydrateerd". Canadezen kunnen ook met andere volwassenen tot 30 gram delen. Gedroogde of verse cannabis of cannabisolie kan worden gekocht online bij fabrikanten/detaillisten die een licentie of vergunning van de staat hebben. Uruguay was het eerste land dat cannabis heeft gelegaliseerd in 2013.

Canadezen kunnen maximaal vier cannabisplanten per huishouden uit gelicentieerd zaad kweken en thuis hun eigen cannabis-bevattende eten en drinken maken. Premier Justin Trudeau voerde campagne op een platform voor de legalisering van cannabis en zei dat het te gemakkelijk was voor minderjarigen voor het verkrijgen van cannabis en voor criminelen om te profiteren van de winsten. Deskundigen verklaren dat de nieuwe industrie de moeite waard zou zijn met meer dan 4 biljoen Canadese dollar.

UPI of 17 October 2018

Wetenschap — Nieuw tijdschrift over cannabis en cannabinoïden onderzoek

BMC kondigde de publicatie aan van een nieuw tijdschrift. "We zijn blij te kunnen aankondigen dat de journal of cannabis research nu het indienen van artikelen accepteert. Gepubliceerd in samenwerking met het Institute of Cannabis Research, Journal of Cannabis Research is een innovatieve open-access tijdschrift dat betrekking heeft op alle aspecten van onderzoek in verband met cannabis en de samenstellende delen." Het nieuwe magazine is het derde op het gebied van Cannabisonderzoek na "Cannabis en Cannabinoïden onderzoek" en "Medische Cannabis en Cannabinoïden".

Als gevolg van de steun van de Institute of Cannabis Research en de Colorado State University betalen de auteurs geen artikel verwerking vergoeding voor geaccepteerde artikelen die zijn gepubliceerd in het tijdschrift. Hoofdredacteur is Dr. David A. Gorelick, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Maryland School of medicine.

Journal of Cannabis Research

Cannabis and Cannabinoid Research

Medical Cannabis and Cannabinoids

Kort nieuws

IACM — Samenvatting van de CannX-conferentie gepubliceerd in MCC

De samenvatting van de 3e Internationaal Medical Cannabis Conference (CannX 2018), Tel Aviv, Israël, 14-16 oktober 2018, is nu gepubliceerd in de IACM-partner Journal Medical Cannabis en Cannabinoids.

Conference Abstracts

IACM — Nieuwe publicaties in onderzoek naar cannabis en cannabinoïden

nieuwe publicaties in onderzoek naar cannabis en cannabinoïden

Nieuwe artikelen zijn gepubliceerd in het CCR, het partnerjournaal van de IACM:

Multiple Sclerosis, Cannabis Use, and Clinical Disability: A Preliminary [18F]-Fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography Study

door John H. Kindred, Justin M. Honce, Jennifer J. Kwak en Thorsten Rudroffa.

Cannabis Systematics at the Levels of Family, Genus, and Species door John M. McPartland.

Oncology Clinicians and the Minnesota Medical Cannabis Program: A Survey on Medical Cannabis Practice Patterns, Barriers to Enrollment, and Educational Needs

door Dylan Zylla, Grant Steele, Justin Eklund, Jeanne Mettner en Tom Arneson.

Regulatory Status of Cannabidiol in the United States: A Perspective door Jamie Corroon en Rod Kight.

VS — Twee op de drie burgers ondersteunen de legalisering van cannabis

Zesenzestig procent van de Amerikanen ondersteunt nu legalisering van cannabis, een nieuwe trend in de trend van Gallup in bijna een halve eeuw. Het laatste cijfer markeert voor het derde achtereenvolgende jaar dat de steun voor legalisatie is toegenomen en heeft een nieuw record gevestigd

Gallup of 22 October 2018

Mexico — Minister van Buitenlandse Zaken zei dat het land cannabis zou kunnen legaliseren

Mexico kan cannabis legaliseren in een poging de criminaliteit terug te dringen, zei de nieuw aangewezen minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, in Canada.

"We denken dat het op korte termijn een zeer interessante optie is voor Mexico", zei Ebrard tijdens een recent bezoek aan Montreal, Canada

UPI of 24 October 2018

Wetenschap/Mens — Cannabis ontwenningssyndroom wordt gevonden bij 12% van de frequente gebruikers

Gebruikmakend van gegevens van een representatieve enquête (NESARC-III) vonden wetenschappers 1527 frequente cannabisgebruikers, die cannabisgebruik stopten. De prevalentie van cannabisontwenningssyndroom was 12%. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen waren nervositeit / angst, vijandigheid, slaapmoeilijkheden en depressieve stemming

Lev Hasharon Medical Center, Netanya, Israel.

Hasin RDS, et al. Drug Alcohol Dep. 2018 Oct 22. [in press] Science Direct

Wetenschap/Mens — Cannabiswetten in de VS worden geassocieerd met verminderde opioïde voorschriften

Tijdens de analyse van een dataset van meer dan 1,3 miljard individuele opioïdevoorschriften tussen 2011 en 2017, ontdekten wetenschappers dat de wet inzake toegang tot recreatieve en medicinale cannabis het aantal morfine en gelijkwaardige middelen dat jaarlijks wordt voorgeschreven met respectievelijk 6,9 en 6,1% is verlaagt

University of Alabama, School of Law, USA.

McMichael BJ, et al. SSRN. 2018 Oct 18.

Wetenschap/Mens — Cannabis vermindert het risico op levercirrose bij patiënten met een hepatitis C-virusinfectie

In een studie met 188.333 patiënten met een positieve diagnose van hepatitis C-virusinfectie, hadden degenen met cannabisgebruik een 19% lager risico op levercirrose vergeleken met niet-gebruikers. Onder de cannabisgebruikers hadden de mensen met cannabisafhankelijkheid een 38% lager risico vergeleken met niet-afhankelijke gebruikers. Auteurs schreven dat hun "bevindingen suggereren dat cannabisgebruik geassocieerd is met een verminderde incidentie van levercirrose, maar geen verandering in sterfte (...) bij HCV-patiënten."

Department of Medicine, North Shore Medical Center, Salem, USA.

Adejumo AC, et al. Can J Gastroenterol Hepatol. 2018;2018:9430953.

Wetenschap/Mens — Cannabis effectief tegen pijn als gevolg van epidermolysis bullosa volgens case reports

Volgens een rapport over 3 patiënten met epidermolysis bullosa, wat gepaard gaat met hevige pijn, verbeterde een cannabisextract de ernst van de pijn, verminderde jeuk en de algehele inname van pijnstillers.

Departments of Dermatology, University of Groningen, the Netherlands.

Schräder NHB, et al. Br J Dermatol. 2018 Oct 22. [in press]

Wetenschap/Mens — Patiënten met Hodgkin-lymfoom kunnen baat hebben bij een behandeling met cannabis

In een analyse van 133 medische dossiers van patiënten met Hodgkin-lymfoom gebruikten 51 patiënten (38%) medicinale cannabis. "Cannabisgebruikers rapporteerden verbetering in pijn, algemeen welzijn, eetlust en misselijkheid in respectievelijk 94, 87, 82 en 79% van de gevallen. Belangrijk is dat 81,5% een hoge overal werkzaamheid van cannabis bij het verlichten van symptomen rapporteerde. Bijwerkingen gerelateerd aan cannabisgebruik zelf waren mild. "

Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, Israel.

Sarid N, et al. Acta Haematol. 2018;140(4):194-202.

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik door Canadese adolescenten is in de afgelopen 10 jaar afgenomen

Uit een analyse van de Canadian Student Tobacco, Alcohol and Drugs Survey bleek dat het cannabisgebruik onder Canadese jongeren tussen 2004 en 2014 is gedaald. Het gebruik in het afgelopen jaar bereikte in 2008/2009 een piek 27,3% vergeleken met 16,5% in 2014/2015. De gemiddelde leeftijd van initiatie varieerde niet in de loop van de tijd.

School of Public Health & Health Systems, University of Waterloo, Canada.

Leos-Toro C, et al. Prev Med. 2018;118:30-37.

Wetenschap/Dier — Beta-caryophylleen vermindert oxidatieve stress na verminderde bloedtoevoer naar de hersenen

In een onderzoek met ratten, waarvan de halsslagaders tijdelijk waren afgesloten gevolgd door reperfusie, verminderde beta-caryofylleen de schade door oxidatieve stress en ontsteking te verminderen en het endocannabinoïdesysteem op een voordelige manier te beïnvloeden. Bèta-caryofylleen is een terpeen en een cannabinoïde, die zich bindt aan de CB2-receptor en de PPAR-alfa-receptor.

Department of Biomedical Sciences, University of Cagliari, Monserrato, Italy.

Poddighe L, et al. Lipids Health Dis. 2018;17(1):23.

Wetenschap/Dier — Beta-caryophylleen vertoont anti-atherosclerotische effecten

Bij ratten, die een vetrijk dieet kregen, verbeterde beta-caryofylleen alle door het dieet veroorzaakte veranderingen op een CB2-receptor-afhankelijke manier, aangezien het de glycemische parameters, het vetmetabolisme, oxidatieve stress naar de bloedvaten en ontsteking verbeterde.

Faculty of Pharmacy, Zagazig University, Egypt.

Youssef DA, et al. Chem Biol Interact. 2018 Oct 18. [in press]

Wetenschap/Cellen — CBD kan hart- en vaatziekten en kanker tegengaan

Afwijkende proliferatie en migratie van gladde spiercellen van de bloedvaten (VSMC) zijn gekoppeld aan de ontwikkeling en progressie van cardiovasculaire en kankerziekten. In een onderzoek met menselijke VSMC beschermd CBD (cannabidiol) tegen afwijkende proliferatie en migratie van deze cellen.

Institute of Pharmacology and Toxicology, Rostock University Medical Center, Germany.

Schwartz M, et al. Oncotarget. 2018 Oct 2;9(77):34595-34616.

Wetenschap/Dier — Anandamide is effectief in een diermodel met de ziekte van Alzheimer

In een studie met ratten, die streptozotocine kregen om de ziekte van Alzheimer, zoals dementie, te veroorzaken, voorkwam de toediening van het endocannabinoïde anandamide gedeeltelijk cognitieve stoornissen.

Universidade Federal do ABC, São Bernardo do Campo, Brazil.

Moreira-Silva D, et al. Front Neurosci. 2018;12:653.

Wetenschap/Dier — CB1-receptoren in de hippocampus zijn betrokken bij de productie van nieuwe zenuwcellen bij volwassenen

In studies met volwassen muizen werd aangetoond dat CB1-receptoren aanwezig zijn op neurale stamcellen in de hippocampus, een bepaald hersengebied, controle-neurogenese om de morfologie van zenuwcellen, plasticiteit en gedrag van de hersenen te reguleren. Neurogenese beschrijft het proces waarbij zenuwcellen worden geproduceerd uit neurale stamcellen.

University Medical Center of the Johannes Gutenberg University Mainz, Germany.

Zimmermann T, et al. Cereb Cortex. 2018 Oct 11. [in press]

Wetenschap/Dier — THC en gabapentine werken synergetisch tegen neuropathische pijn

In een onderzoek met muizen met neuropathische pijn was de combinatie van THC en gabapentine gunstig voor het verminderen van allodynie, wat een pijnreactie is op meestal niet-pijnlijke prikkel. De auteurs concludeerden dat "THC een potentieel adjuvans kan vormen voor neuropathische pijnstillers zoals gabapentine."

University of Sydney, Australia.

Atwal N, et al. Neuropharmacology. 2018 Oct 9. [in press]

Wetenschap/Cellen — CBD kan leiden tot de regulering van het circadiane ritme in bepaalde hersencellen

In een studie, die de effecten van THC en CBD op de regulatie van circadiane cellen in microgliale cellen onderzocht, heeft CBD het circadiane ritme afgeschaft. Anderen schreven dat "het circadiane ritme in microgliale cellen wordt gedereguleerd door CBD maar niet door THC. Het is consistent met klinische observaties van het gebruik van therapeutische cannabis om slapeloosheid te behandelen. "

Hôpital Paul Brousse, Villejuif, France.

Lafaye G, et al. Addict Biol. 2018 Oct 11. [in press]