- Gepubliceerd
- Laatst bijgewerkt
- lees tijd
IACM-Berichten van 10 juni 2003
- Authors
Canada ā Rondvraag over cannabisgebruik bij pijnpatiĆ«nten
Het gezondheidscentrum van de Mc Gill University van Montreal deed een rondvraag bij patiƫnten met chronische pijn die niet door kanker veroorzaakt wordt, om hun dosis en regelmaat van cannabisgebruik vast te stellen. 209 patiƫnten werkten mee aan een anoniem onderzoek. 32 onder hen (15 %) verklaarden ooit cannabis te hebben gebruikt als pijnstiller, en 20 onder hen (10 %) gebruikten het regelmatig als pijnstiller. 18 % verklaarden het recreatief te gebruiken.
De grootste groep patiƫnten gebruikten cannabis tegen pijn veroorzaakt door een trauma en/of een operatie (51 %). Van de 32 patiƫnten die cannabis gebruikten als pijnstiller namen 53 % onder hen vier trekjes of minder telkens zij gebruikten, 25 % rookten een volledige cannabissigaret en 12 % rookten meer dan een sigaret. Van die 32 patiƫnten gebruikten 22 % meer dan eens per dag, 16 % gebruikten dagelijks, 25 % wekelijks en 28 % gebruikten slechts af en toe cannabis. Pijn, slaap en stemming waren de meest gerapporteerde symptomen waarbij cannabis verbetering bracht. Psychologische effecten en droge mond waren de meest gerapporteerde nevenwerkingen.
(Bron : Ware MA, Doyle CR, Woods R, Lynch ME, Clark AJ. Cannabis use for chronic non-cancer pain: results of a prospective survey. Pain 2003;102(1-2):211-216)
VS ā Federale rechtbanken mogen patiĆ«nten vervolgen die volgens hun staatswetgeving toelating hebben om medicinale cannabis te gebruiken
Een federale rechter heeft geweigerd om de VS-overheid te verhinderen twee vrouwen te vervolgen wiens dokter marihuana als enig afdoend middel had aangeraden. In een eerste geval van die aard hadden twee Californische gebruikers van medicinale marihuana een rechtszaak aangespannen tegen advocaat-generaal John Ashcroft. Zij wilden op die manier toelating krijgen van de rechter om cannabis te kweken, te bezitten en te gebruiken zonder de dreiging van federale vervolging.
De zaak illustreert het conflict tussen de Californische wetgeving voor medicinale marihuana, die voor medische doeleinden het bezit van marihuana toelaat, en de federale overheid die weigert deze staatswetten te respecteren.
Een van de zieken die recht zochten tegen de federale overheid was Angel Raich, een 37-jarige vrouw die lijdt aan een aantal ziekten waaronder scoliose, een hersentumor, chronische misselijkheid, vermoeidheid en pijn. Zij en haar dokter zeggen dat cannabis het enige medicijn is dat haar pijn vermindert en haar eetlust op overlevingspeil houdt.
VS-Districtsrechter Martin Jenkins zei mee te voelen met de vraag van de vrouwen, maar oordeelde volgens de federale wetgeving en de Food and Drug Administration, die marihuana niet erkennen als een wettelijk geneesmiddel. Hij stelde dat hij gebonden was aan de regels van het departement van justitie.
(Bron : Sarasota Herald Tribune van 10 maart 2003)
VS ā Voorstel voor medicinale marihuana krijgt de steun van de senaat in Vermont
Op 13 maart stemde de senaat van Vermont als negende staat voor de legalisering van marihuanagebruik als behandeling tegen pijn en andere symptomen van ernstige ziekten. Het wetsvoorstel moet evenwel nog goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden. Gouverneur James Douglas zei dat het voorstel hem niet beviel maar weigerde te zeggen dat hij zijn veto zou stellen.
Uitzonderingen om in aanmerking te komen voor de marihuanawetgeving zijn patiĆ«nten die lijden aan kanker, glaucoom, multiple sclerose, HIV, AIDS, of een ziekte die āernstige, aanhoudende en niet-behandelbare symptomenā veroorzaakt, zoals misselijkheid en pijn.
Momenteel hebben Alaska, Californiƫ, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon en Washington wetten die het gebruik van medicinale marihuana toelaten. In verscheidene andere staten waaronder Connecticut, Maryland, Massachussets, Missouri, New York en Rhode Island wordt over de toelating gestemd. In Arkansas, New Mexico en Missoula werden de wetsvoorstellen over medicinale marihuana onlangs geblokkeerd.
(Bronnen : Associated Press van 12 en 13 maart 2003, Albequerque Tribune van 7 maart 2003)
Kort nieuws
Nederland ā vergunning voor de cannabisteelt
Een wijziging in de Nederlandse opiumwet gaat in maart in voege (zie IACM-Berichten van 2 februari 2003). Hierin werden de regels vastgelegd betreffende het kweken van cannabis voor medische doeleinden en de richtlijnen voor de teelt ervan. Cannabis zal beschikbaar zijn in de apotheek vanaf september 2003. De wetgeving en de regulering zijn online beschikbaar op www.cannabis-med.org/dutch/regulations.htm
Wetenschap ā Journal of Cannabis Therapeutics
De nieuwe uitgave van de Journal of Cannabis Therapeutics, editie 3(1), verscheen onlangs met bijdragen van Dr. Franjo Grotenhermen over de farmacokinetica van cannabinoĆÆden en van Dr. Dale Gieringer over de aanvaarding van medicinale marihuana in de Verenigde Staten, evenals een interview met Markus Storz. Uittreksels vindt u op www.cannabis-med.org/science/jcant.htm
Tahiti ā Vrijspraak
De Franse krant LibĆ©r ation meldde onlangs dat een 55-jarige man die medicinaal cannabis gebruikt, op 27 juni 2002 vrijgesproken werd door het beroepshof van de hoofdstad Papete, nadat hij eerder door een lagere rechtbank tot 6 maanden gevangenis veroordeeld werd. Hij had een rugletsel tengevolge van een ongeval en kweekte zelf cannabis. Rechter Brieuc de Mordant de Massiac baseerde zijn uitspraak op artikel 122-7 van de Strafwet waarin gesteld wordt dat āeen persoon die een handeling stelt die, ingevolge een acuut gevaar, noodzakelijk is voor de bescherming van die persoon, niet zal bestraft worden.ā Tahiti is het grootste eiland van de Franse overzeese gebieden Frans PolynesiĆ« in de Stille Oceaan. (Bron : LibĆ©ration van 3 maart 2003)
Canada/VS ā Verhoor Steve Kubby
Een amerikaan die stelt vervolgd te zijn geweest in de VS voor medicinaal gebruik van marihuana, is begonnen met het inleiden van zijn zaak tijdens een vluchtelingenverhoor in Vancouver op 5 maart. Steve Kubby woont al meer dan een jaar in Canada. Hij lijdt aan bijnierkanker en zegt dat hij meermaals per dag marihuana moet roken om bloeddrukverhogingen, versnelde hartkloppingen en andere problemen te vermijden. De politie viel in januari 1999 binnen in Kubbyās huis in CaliforniĆ« en vond er honderden cannabisplanten. Hij vluchtte naar Canada om gevangenisstraf te ontlopen. Nadat de Canadese immigratiedienst probeerde Kubby te deporteren, vroeg hij het vluchtelingenstatuut aan. (Bron : Canadian Broadcasting Corporation van 5 maart 2003)