Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 27 december 2002

Authors

VS — Dokters mogen cannabisgebruik aanbevelen aan hun patiënten

Een federaal beroepshof in Californië oordeelde dat de overheid de vergunningen van artsen die aan hun patiënten cannabisgebruik aanbevelen, niet kan intrekken. De federale overheid zou thans zijn misleidende politiek moeten laten varen en stoppen met artsen en zieke mensen als doelwit te gebruiken om cannabisgebruik tegen te gaan.

In haar beslissing van 29 oktober bevestigde het 9th Circuit Beroepshof het vonnis van een lagere rechtbank die oordeelde dat het een grondwettelijk recht was van artsen om medicinale marihuana aan te bevelen. "Een belangrijk onderdeel van de artsenpraktijk is de communicatie tussen dokter en patiënt," stelden de drie rechters unaniem. Artsen die medicinale cannabis 'aanbevelen' oefenen enkel hun recht uit op vrije meningsuiting dat beschermd wordt door het eerste artikel van de grondwet.

De rechtbank verwierp de stelling van de overheid dat dokters, door het aanbevelen van medicinaal gebruik van marihuana, hun patiënten aanzetten tot het overtreden van de wet, erbij vermeldend dat patiënten legale wegen kunnen volgen om marihuana te verkrijgen, zoals via een door de overheid goedgekeurd onderzoeksprogramma of door de federale overheid ervan te overtuigen de cannabiswetgeving te wijzigen.

Het eerste artikel van de VS-grondwet zegt: "Het Congress zal geen wet maken die tegen het bestaan of de uitoefening van religie; of die de vrijheid van meningsuiting of van de pers beperkt; of het recht tot vreedzame vereniging teneinde de overheid te wijzen op mistoestanden."

(Bronnen: Reuters van 29 oktober 2002, Associated Press van 30 oktober 2002, New York Times van 31 oktober 2002, de Grondwet van de VS)

Groot Brittannië — Op cannabis gebaseerde medicijnen zouden reeds in 2003 beschikbaar kunnen zijn

GW Pharmaceuticals deelde op 5 november mee dat vier fase-III-studies, die de werking van hun cannabisbereiding bij multiple sclerose onderzoeken, aantoonden dat de pijnverlichting duidelijker was dan bij de toediening van placebo. Fase-III is de laatste fase in een geneesmiddelenonderzoek alvorens het toegelaten wordt.

Het middel, dat in de mond wordt verstoven, heeft tijdens de studies bij 350 patiënten de pijnklachten ingevolge zenuwletsels, spasmen en slaapstoornissen, duidelijk verminderd. In andere studies wordt de toepassing van de spray ook onderzocht voor de behandeling van pijnklachten bij kanker en dwarslaesie.

"De werking van het geneesmiddel van GW heeft onze eigen verwachtingen overtroffen," verklaarde Geoffrey Guy, voorzitter van de beheerraad van de onderneming. "Onder voorbehoud van officiële toelating, zijn we op de goede weg om volgende jaar ons eerste op voorschrift verkrijgbare geneesmiddel op de Britse markt te brengen."

In twee andere Europese landen, Nederland en Duitsland, zou cannabis in 2003 in apotheken verkrijgbaar zijn. In Nederland worden door het Bureau voor Medicinale Cannabis voorbereidingen getroffen om marijuana van vergunde telers naar de apotheken te brengen. In Duitsland ontwikkelt de federale apothekersvereniging op verzoek van het federale ministerie van volksgezondheid aan een cannabisextract zodat apothekers het medikament zelf kunnen prepareren.

(Bronnen: Reuters Health van 5 november 2002, en andere)

Kort nieuws

Wetenschap — Eetlust

De resultaten van een onderzoek bij ratten onthulden een onverwachte rol voor peripherale CB1 receptoren bij de regeling van de spijsvertering. Ontbering veroorzaakte een zevenvoudige concentratieverhoging van de endocannabinoïde anandamide in de dunne darm, doch niet in de hersenen of in de maag. Het opnieuw toedienen van voedsel normaliseerde de anandamidespiegel van de dunne darm. Periphere, maar niet centrale toediening van cannabinoïden (anadamide en WIN55,212-2) veroorzaakte een versterkte eetlust bij deels verzadigde ratten. Op een gelijkaardige manier verminderde de periphere, maar niet de centrale toediening van een CB1-receptor-antagonist, de voedselopname. (Bron: Gomez R, et al. Neurosci 2002 Nov 1;22(21):9612-7)

VS — Tussentijdse verkiezingen

Een wetsvoorstel dat door 63 % van de kiezers van San Francisco op 5 november werd aangenomen, maakt het voor de stad officieel mogelijk om een programma te organiseren voor de teelt en de distributie van cannabis voor patiënten. Dat betekent niet dat San Francisco onmiddellijk met de teelt zal beginnen, maar eerder dat de beleidsmakers van de stad het recht hebben om een aantal pistes te exploreren. In tegenstelling tot San Francisco werden andere wetsvoorstellen rond cannabis afgewezen bij de jaarlijkse tussentijdse verkiezingen. Kiezers in Arizona en Nevada weigerden de decriminalisering of de legalisering van marihuanagebruik. (Bronnen: Associated Press van november 2002, Agence France-Press van 6 november 2002)

VS — Oregon en Colorado

Drieëneenhalf jaar na de start van het programma in 1998 is het aantal Oregonianen met een vergunning om marihuana medicinaal te gebruiken, tot 4.162 gestegen. Het aantal in Colorado, die een gelijkaardige wet handhaven, beloopt in twee jaar 181 patiënten. (Bron: Associated Press van 1 november 2002)

Wetenschap — Cannabis, alcohol, tabak en depressie

736 New Yorkers van de leeftijd van 14, 16, 22 en 27 jaar werden geïnterviewd en psychiatrische stoornissen werden vastgesteld. Tabakgebruik bij volwassenen werd in belangrijke mate geassocieerd met een hoger risico op alcoholverslaving en stoornissen door druggebruik, maar wordt niet in verband gebracht met depressies op de leeftijd van 27 jaar. Vroeg alcoholgebruik en vroeg marihuanagebruik werd geassocieerd met latere belangrijke depressies en stoornissen door druggebruik. (Bron: Brook DW, et al. Gen Psychiatry 2002 Nov;59(11):1039-44)