- Gepubliceerd
- Laatst bijgewerkt
- lees tijd
IACM-Berichten van 6 oktober 2002
- Authors
Canada — Drugswerkgroep senaat adviseert legalisering van cannabis
De Werkgroep Illegale Drugs van de senaat heeft op 4 september unaniem aanbevolen aan de overheid om het gebruik van cannabis te legaliseren. Volgens de werkgroep zou cannabis te koop moeten kunnen zijn op basis van de regulering die voor alcohol van kracht is.
"In feite adviseert de werkgroep om vanaf nu marihuana te legaliseren en beschikbaar te maken voor beperkt gebruik, zodat Canadezen zelf kunnen beslissen of ze het willen gebruiken of niet," zei de voorzitter van de werkgroep senator Pierre Claude Nolin. "In een vrije samenleving als de onze is het aan elk individu om zelf de keuze te maken om al dan niet marihuana te gebruiken. We willen het gebruik van cannabis niet aanmoedigen, net zo min als we de consumptie van alcohol zouden aanmoedigen," voegde hij eraan toe.
De drugswerkgroep concludeerde in een 600 pagina's tellend rapport dat cannabis niet de zogenaamde instapdrug is en feitelijk veel minder gevaarlijk is dan alcohol. Ook wordt gesteld dat het "verbod op cannabis de gezondheid en het welzijn van de Canadezen meer benadeelt dan het produkt zelf."
Wat de medische voordelen aangaat, stelt de werkgroep dat er "duidelijke doch niet nader te definiëren aanwijzingen zijn van de therapeutische voordelen van marihuana zoals: pijnstillende werking bij chronische pijn, vermindering van spasmen bij multiple sclerose, het terugdringen van epileptische aanvallen, onderdrukking van misselijkheid bij chemotherapie en bevordering van de eetlust bij cachexie (uitputting).
De rapporten zijn beschikbaar op
http://www.parl.gc.ca/illegal-drugs.asp
(Bronnen: Senate Special Committee on Illegal Drugs. Cannabis: Our Position for a Canadian Public Policy. Senate of Canada. September 2002; Reuters van 4 september 2002; Associated Press van 4 september 2002)
VS — Santa Cruz plant distributie van marihuana uit protest
Gemeenteraadsleden van de stad Sante Cruz (Californië) hebben besloten mee te doen met de medische marihuanagebruikers tijdens een marihuana schenkingsdag in de stadsfeestzaal volgende week om aan de federale overheid een duidelijk signaal te geven dat in hun stad medische marihuana welkom is.
De uitnodiging komt een week nadat agenten van DEA de eigenaars van een cannabiskwekerij, Valerie en Machale Corral, gearresteerd hadden en 130 planten voor medisch gebruik in beslag genomen hadden. "Het is absoluut weerzinwekkend voor mij dat federaal overheidsgeld, energie en mankracht wordt verspild aan pesterijen tegenover deze mensen," zei waarnemend burgemeester Emily Reilly die met verschillende collega's van de gemeenteraad het plan heeft opgevat om medische marihuana te verdelen aan zieke mensen in de tuin van de stadsfeestzaal op 17 september.
DEA-woordvoerder Richard Meyer vond het niet grappig: "Ik ben geshockeerd dat de leiders van een stad op deze manier het gebruik van marihuana promoten," zei hij "Welk voorbeeld is dat voor de jeugd ?"
(Bronnen: Associated Press van 6 en 11 september 2002)
Canada — Klinisch onderzoek kan vijf jaar duren
Het klinisch onderzoek met geïnhaleerde cannabis, zoals gevraagd door federaal minister van volksgezondheid Anne McLellan, zou meer dan vijf jaar kunnen duren volgens Dr. Marc Ware van McGill University in Montreal.
In juli 2001 meldde de universiteit dat Dr. Ware een federale vergunning gekregen had voor de eerste Canadese studie met marihuana tegen pijn. Het project dat een jaar duurt zou in het Montreal General Hospital moeten beginnen in januari. "We zijn eigenlijk nog niet begonnen", zei Ware op 11 september. Een hele serie vereisten, waaronder een importvergunning voor cannabis uit de VS is nodig, zei hij. Het onderzoek gebeurt bij 32 patiënten die aan chronische pijn lijden. Meer onderzoeksprojecten volgen.
(Bron: Montreal Gazette van 12 september 2002)
Kort nieuws
Wetenschap — Pijn
Onderzoekers aan het gezondheidscentrum van de McGill University in Montreal (Canada) stelden het rapport voor van een zaak waarbij een "dramatische respons op geïnhaleerde marihuana werd gemeld bij een vrouw met pijn in de centrale thalamus (grijze stof van de tussenhersenen) en dystonie." De vrouw leed erge pijn en halfzijdige spierverlammingen gedurende meer dan tien jaar. Verschillende hersenoperaties werden uitgevoerd. Talloze bijkomende behandelingen, inclusief opiaten, bleven zonder succes. Het roken van cannabis geeft haar een complete pijnverlichting. Ondanks een abrupte onderbreking van chronische toediening van hoge doses morfine, waren er geen ontwenningsverschijnselen van het opiatengebruik wanneer zij cannabis gebruikte. (Bron: Chatterjee A, et al. J Pain Symptom Manage 2002;24(1):4-6)
VS — Symposium
Een symposium over cannabinoïden bij pijnbehandeling wordt gehouden op 28 september in Reno (Nevada) als onderdeel van de 13e Jaarlijkse Klinische Bijeenkomst van de American Academy of Pain Management. Sprekers zijn Philip Robson, John McPartland, Ethan Russo, Mark Ware, William Notcutt, Petra Makela, en Igor Grant. (Bron: www.aapainmanage.org)
Wetenschap — Effecten op blaas en baarmoeder
Onderzoekers stelden tegengestelde werkingen vast van een synthetische cannabinoïde bij de beweeglijkheid van blaas en baarmoeder bij ratten. De cannabinoïde verminderde de beweeglijkheid van de blaas terwijl de beweeglijkheid van de baarmoeder verhoogde. Beide werkingen gebeuren waarschijnlijk door activering van CB1-receptoren. (Dmitrieva N, Berkley KJ. J Neurosci 2002;22(16):7147-53)