Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 29 mei 2002

Authors

Duitsland — Outing van patiënten die medicinale cannabis gebruiken / Nieuwe klacht voor het federale hooggerechtshof / Voorstel tot toevoeging van paragraaf 31b aan de drugwetgeving

Op 23 mei hebben elf ernstig zieke patiënten middels het publiceren in het weekblad Stern van hun foto en verblijfplaats, bekendgemaakt dat zij illegaal medicinale marihuana gebruiken. Zij lijden aan multiple sclerose, de ziekte van Crohn (darmaandoening), kanker, astma, migraine, HIV en hepatitis C. Zij roepen op om een einde te maken aan het criminaliseren van gebruikers van medicinale cannabis.

Een onder hen, een multiple sclerose-patiënt, diende een nieuwe aanklacht in voor het federale hooggerechtshof, met de steun van de Duitse Associatie voor Cannabis als Medicijn. Hij eist de cannabis terug die enkele weken geleden door de politie bij hem in beslag genomen werd. De districtsrechter van Mannheim had de inbeslagname wettig verklaard.

De Associatie voor Cannabis als Medicijn had ook een toevoeging voorgesteld aan artikel 31b van de drugwetgeving waardoor aanklagers en rechters een basis hebben om naar te refereren als het over het medicinale gebruik van cannabis gaat. Die toevoeging aan artikel 31b maakt legaal bezit van cannabis mogelijk op doktersvoorschrift. Het voorstel werd gesteund door Dr. Hans-Harald Koerner, hoofd van het Centrum voor de Strijd tegen Drugcriminaliteit in Frankfurt (Hessen), samen met andere advokaten.

(Bron: Stern van 23 mei 2002)

Wetenschap — Lage doses cannabis werken niet bij multiple sclerose

Bij een nieuw klinisch onderzoek aan de Amsterdamse universiteit werd vastgesteld dat THC niet werkt bij multiple sclerose met maximaal tweemaal daags toegediende doses van 5 mg.

Dr. Joep Killestein en zijn collegas voerden het dubbelblind-placebogekontroleerd onderzoek uit bij 16 patiënten met multiple sclerose die te kampen hebben met hevige spasmen, met als doel de veiligheid te onderzoeken, de tolerantie, en de werking van oraal toegediende THC en cannabis. Zowel THC als cannabis bleken veilig maar wisselwerkingen kwamen meer voor bij behandeling met de plantextracten. Vergeleken met de toediening van placebo bleek noch THC noch cannabis de spasmen te verminderen bij doses van 2,5 tot 5 mg oraal toegediend tweemaal per dag.

Dr. Thomas Ungerleider en collega's van de Universiteit van Californië in Los Angeles merkten in hun onderzoek van 1987 reeds op dat "een dosis van 7,5 mg vereist is om een belangrijke vermindering van spasmen te verkrijgen" en in 1999 stelde Dr. Roger Pertwee van de Universiteit van Aberdeen dat een zekere flexibiliteit moet in acht genomen worden ten aanzien van de toegediende THC-dosis voor onderzoek bij multiple sclerose. De doses van 2,5 of 5 mg tweemaal per dag zijn aanvangsdoses.

(Bronnen: Killestein J, et al. Safety, tolerability, and efficacy of orally administered cannabinoids in MS. Neurology 2002;58(9):1404-1407; Pertwee RG. Prescribing cannabinoids for multiple sclerosis. CNS Drugs 1999;11(5):327-334; Ungerleider JT, et al. Delta-9-THC in the treatment of spasticity associated with multiple sclerosis. Adv Alcohol Subst Abuse 1987;7(1):39-50.)

Groot Brittannië — Parlementaire werkgroep beveelt herziening aan van de internationale verdragen over drugs

In het lang verwachte verslag over het drugsbeleid dat op 22 mei gepubliceerd werd, beveelt het Select Committee voor Binnenlandse Zaken "dat de overheid een debat zal voeren binnen de werkgroep drugs over alternatieven, inbegrepen de mogelijkheid tot legaliseren en regulariseren, teneinde het totale drugsdilemma te counteren".

Met betrekking tot cannabis steunt het commitee de intentie van de regering om de drug te reklasseren van klasse B naar klasse C, en daarmee cannabis te plaatsen in dezelfde kategorie als anti-depressiva en steroïden. Het rapport stelt: "Of cannabis nu een instapdrug is of niet, we geloven niet dat we er iets kunnen bij winnen met de schadelijkheid ervan te overdrijven".

De liberaal-demokraten die de lagalisering van cannabis steunen, zeggen dat het rapport niet ver genoeg gaat. Daarin krijgen zij steun van Lord Bingham, de oudste Lord van het Engelse hooggerechtshof. In een interview bekritiseert hij de "domme" benadering van cannabis door de overheid en roept op tot legalisering.

Het volledige rapport is beschikbaar op: http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200102/cmselect/cmhaff/318/31802.htm

(Bron: Associated Press van 22 mei 2002, Reuters van 23 mei 2002)

Kort nieuws

Canada — Hoge kwaliteit cannabis

Het bedrijf dat in Canada instaat voor de officiële toelevering van marihuana zegt dat de weed te potent blijkt te zijn. De marihuana is niet slecht - het probleem is dat hij té goed is, stelt Prairie Plant Systems op 15 mei in een brief aan volksgezondheidsminister Anne McLellan. Bedrijfsleider Brent Zettl is kwaad omdat "schade werd toegebracht aan de reputatie" van het bedrijf ten gevolge van mevrouw McLellan's recente uitspraken dat het project om marihuana te leveren aan zieke Canadezen uitgesteld werd omdat het produkt onzuiver zou zijn. Dat gaf stof voor verslaggeving over slechte kwaliteit. (Bron: Ottawa Citizen van 16 mei 2002, Toronto Star van 16 mei 2002)

Wetenschap — Zwangerschap

De cognitieve prestaties bij pasgeborenen uit 354 moeders werden gemeten op 6,5 maand, 12 en 13 maanden. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ging samen met een verzwakking van de cognitieve prestaties. Het gebruik van cocaïne en tabak werd geassocieerd met een geringere grootte bij de geboorte. Er werden geen effecten ontdekt die in relatie staan met cannabisgebruik. (Bron: Jacobson SW, et al. Pediatrics 2002 May;109(5):815-25)

VS — Vermont

De controversiële vraag of Vermont cannabis zou legaliseren voor ernstig zieke mensen lijkt voor de huidige legislatuur van de baan te zijn. Op 24 mei heeft een gezamenlijk commitee van het Huis van afgevaardigden en de Senaat, een voorlopig akkoord bereikt om het wetsvoorstel te laten vallen en in de plaats daarvan een werkgroep te installeren om onderzoek te doen naar de materie en hun bevindingen aan de volgende regering voor te leggen. (Bron: Rutland Herald van 25 mei 2002)

VS — Nevada

Er zijn thans 154 gebruikers geregistreerd samen met 18 verzorgers in het kader van het medicinale marihuanaprogramma van Nevada, zegt Cecile Crofoot, die het project leidt vanuit het ministerie van landbouw. Volgens haar heeft geen van de geregistreerde gebruikers problemen gehad met het overtreden van de drugwetgeving. Het programma werd goedgekeurd door de overheid in 2001. Nevada volgt een gelijkaardig projekt als dat van Oregon dat ook door de federale aanklagers genegeerd wordt. (Bron: Nevada Appeal van 14 mei 2002)

Wereld — Doping

Het Wereld-Anti-Doping-Agentschap (WADA) heeft een nieuwe definitie gegeven aan doping, waarin gespecifieerd wordt dat een dopingprodukt of methode "het potentieel bezit om de sportprestaties te verhogen". Eerdere definities maakten geen specifieke melding van prestatieverhogende drugs. Rune Anderson, WADA's direkteur voor Standaards en Harmonisering, verklaarde dat cannabis en andere niet-prestatieverhogende middelen niet langer op de lijst van verboden dopingprodukten zullen staan. In plaats daarvan zullen ze in een nieuwe kategorie "gedragscode" opgenomen worden. Verwacht wordt dat de nieuwe code in voege gaat in januari 2004, zes maanden voor de Olympische Spelen in Athene. (Bron: Associated Press van 24 mei 2002)