Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 14 juli 2020

Authors

Zwitserland — regering wil cannabis beschikbaar maken voor medisch gebruik

De Zwitserse regering wil artsen in staat stellen om zonder toestemming cannabis voor te schrijven voor medische doeleinden. Op 24 juni heeft de Federale Raad een herziene versie van de wet op verdovende middelen ter consultatie voorgelegd aan het parlement. Cannabis, of het nu voor recreatieve of medische doeleinden is, is sinds 1951 in Zwitserland verboden. Artsen kunnen echter een medicijn op basis van deze stof voorschrijven als ze uitzonderlijk groen licht krijgen van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

De regering is echter van mening dat deze procedure de toegang tot behandeling bemoeilijkt, de start van de therapie vertraagt ​​en niet langer geschikt is gezien het groeiende aantal verzoeken. In 2019 zijn ongeveer 3.000 vergunningen afgegeven voor patiënten met kanker, neurologische aandoeningen of multiple sclerose. De regering wil de Narcotica-wet wijzigen, zodat de beslissing om medicijnen op basis van cannabis voor te schrijven rechtstreeks door de arts en de patiënt wordt genomen. Swissmedic, de nationale medische toezichthoudende autoriteit, zou verantwoordelijk zijn voor de goedkeuring en monitoring van de teelt, productie en marketing van cannabis voor medisch gebruik. De regering wil ook de commerciële export van dergelijke medicinale cannabis toestaan.

Swiss Info of 24 June 2020

Wetenschap/Mens — inhalatie van cannabis met een nieuwe inhalator met afgemeten dosis leidde tot onmiddellijke pijnverlichting

In een placebogecontroleerd cross-over onderzoek door Israëlische onderzoekers van verschillende instellingen ontvingen 27 pijnpatiënten in 3 sessies een enkele inhalatie van 0,5 mg THC, 1,0 mg THC of placebo. Beide doses THC, maar niet de placebo, vertoonden een significante afname van de pijnintensiteit ten opzichte van basislijn, die 150 minuten stabiel bleef. De maximale bloedplasmaconcentraties waren 14 ng / ml na inhalatie van 0,5 mg THC en 34 ng / ml na inhalatie van 1 mg THC.

De dosis van 1 mg vertoonde een significante pijnvermindering in vergelijking met de placebo. De bijwerkingen waren meestal licht van aard en verdwenen spontaan. Er waren geen aanwijzingen voor consistente stoornissen in cognitieve prestaties. De auteurs concludeerden dat hun studie “aantoonde dat een cannabisinhalator nauwkeurige en lage THC-doses opleverde en een dosisafhankelijk en veilig analgetisch effect veroorzaakte bij patiënten met neuropathische pijn / complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)”.

Almog S, Aharon-Peretz J, Vulfsons S, Ogintz M, Abalia H, Lupo T, Hayon Y, Eisenberg E. The pharmacokinetics, efficacy, and safety of a novel selective-dose cannabis inhaler in patients with chronic pain: A randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Eur J Pain. 2020 May 23 [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik wordt geassocieerd met een lagere biomarker voor ontsteking bij hiv-patiënten

In een onderzoek aan de Universiteit van Californië in San Diego, VS, bij 56 met hiv geïnfecteerde mensen, werd recent gebruik van cannabis geassocieerd met verminderde ontsteking. De onderzoekers maten een aantal pro-inflammatoire cytokines, waaronder C-reactief proteïne, interleukine-16 en de oplosbare tumornecrosefactorreceptor type II in spinale vloeistof en bloedplasma. Er waren 41 cannabis en 15 nooit gebruikers.

Factoranalyse met behulp van biomarkers bracht factorbelasting aan het licht van CRP, interleukine-16 en de oplosbare tumornecrosefactorreceptor type II, die significant geassocieerd was met recent cannabisgebruik. In het bijzonder werd recent cannabisgebruik geassocieerd met lagere niveaus van interleukine 16. De auteurs concludeerden dat "recent cannabisgebruik geassocieerd was met lagere niveaus van inflammatoire biomarkers in zowel hersenvocht als bloed, maar in verschillende patronen (...). Daarom zijn onze resultaten consistent met specifieke anti-neuro-inflammatoire effecten, die de neurologische misfunctie van een HIV-storing bevorderen ".

Ellis RJ, Peterson SN, Li Y, Schrier R, Iudicello J, Letendre S, Morgan E, Tang B, Grant I, Cherner M. Recent cannabis use in HIV is associated with reduced inflammatory markers in CSF and blood. Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm. 2020;7(5).

Wetenschap/Mens — volgens een klein onderzoek kan cannabis nuttig zijn voor migraine.

Volgens de resultaten van een klein onderzoek in het Jefferson Headache Center van de Thomas Jefferson University zou medicinale cannabis veelbelovend kunnen zijn voor de behandeling van hoofdpijn. De onderzoekers vonden algemene tevredenheid over medicinale cannabis, vaker gebruikt als een acute drug dan als een preventieve, en meer dan tweederde met de geïnhaleerde in plaats van de orale vorm. De studie maakte deel uit van de virtuele jaarlijkse bijeenkomst van de American Headache Society.

De studie omvatte 48 patiënten met migraine of andere vormen van chronische hoofdpijn die tussen januari en september 2019 een medicinale cannabisbehandeling kregen. In totaal vulden 28 proefpersonen een vragenlijst in via de telefoon. Van de 28 deelnemers waren er 3 gestopt met het gebruik van cannabis. Voordat 46% van de proefpersonen met cannabisbehandeling begon, consumeerde ze minstens 10 dagen per maand acute medicatie. Na het starten van de cannabisbehandeling daalde de waarde tot 25,0%. Cannabisgebruik ging gepaard met een verbetering van angst: 57,1% van de angstpatiënten meldde een verbetering van cannabisgebruik, 78,6% een verbetering van de slaap. Op een schaal van 10 was het gemiddelde cannabisgebruik 5,9 en 17,9% beoordeelde het met 10.

Medscape of 25 June 2020

Wetenschap/Mens — Cannabis kan onmiddellijke verlichting van depressie bieden, en dit effect was voornamelijk te danken aan THC.

Volgens een onderzoek onder 1.819 mensen die tussen 2016 en 2019 5876 zelftoedieningssessies voor cannabis hebben voltooid met een app, kan cannabis onmiddellijke verlichting bieden bij depressie. De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de University of New Mexico in Albuquerque, USA.

Gemiddeld ervoer 95,8% van de consumenten verlichting van symptomen na consumptie met een gemiddelde vermindering van de symptoomintensiteit van -3,76 punten op een visueel analoge schaal van 0-10. De verlichting van de symptomen verschilde niet volgens de gemarkeerde plantfenotypen ("C. indica", "C. sativa" of "Hybride") of de verbrandingsmethode. Voor alle cannabinoïdeniveaus waren THC-niveaus de sterkste onafhankelijke voorspellers van symptoomverlichting, terwijl CBD-waarden over het algemeen niet gerelateerd waren aan realtime veranderingen in de intensiteitswaarden van symptomen. De auteurs concludeerden dat hun resultaten "suggereren dat, althans op korte termijn, de overgrote meerderheid van de patiënten die cannabis gebruiken, anti depressieve werkingen optreden.

Li X, Diviant JP, Stith SS, Brockelman F, Keeling K, Hall B, Vigil JM. The Effectiveness of Cannabis Flower for Immediate Relief from Symptoms of Depression. Yale J Biol Med. 2020;93(2):251-264.

Wetenschap/Mens — Cannabis verbetert pijn en kwaliteit van leven bij patiënten met chronische pijn volgens groot observationeel onderzoek

In een prospectief observationeel onderzoek door Canadese wetenschappers uit Toronto, Canada, hadden in totaal 751 patiënten met chronische pijn die begonnen met een medicinale cannabisbehandeling in het begin een kort onderzoek en opnieuw tot na 12 Maanden.

Behandeling met medicinale cannabis ging gepaard met verbeteringen in de ernst van pijn die na één maand werden waargenomen en gedurende de observatieperiode van 12 maanden werden gehandhaafd. Binnen drie maanden werden ook significante verbeteringen waargenomen in de fysieke en mentale gezondheid. Significante afname van hoofdpijn, vermoeidheid, angst en misselijkheid werden waargenomen na aanvang van de behandeling. Er waren significante verlagingen van orale morfine-equivalente doses bij patiënten die bij aanvang van het gebruik opioïden rapporteerden.

Safakish R, Ko G, Salimpour V, Hendin B, Sohanpal I, Loheswaran G, Yoon SYR. Medical Cannabis for the Management of Pain and Quality of Life in Chronic Pain Patients: A Prospective Observational Study. Pain Med. 2020 Jun 18 [in press].

Kort nieuws

IACM — De IACM herdenkt Dr. Lester Grinspoon

Dr. Lester Grinspoon, professor aan Harvard, psychiater en auteur van baanbrekende boeken over cannabis, stierf op 25 juni, een dag nadat hij zijn 92e verjaardag had gevierd. Hij was over de hele wereld vooral bekend om zijn boek "Marihuana: The Forbidden Medicine", dat samen met James B. Bakalar werd geschreven en in 1993 werd gepubliceerd en in verschillende talen werd vertaald, bijvoorbeeld in het Duits in 1994. Het opende niet alleen de ogen van het medische potentieel van de cannabisplant voor een breed publiek in de VS, maar ook in €pa. Dit boek was een belangrijke inspiratiebron voor de oprichting van de Duitse ACM (Werkgroep Cannabis als Medicijn), waarvan hij erelid was.

Israël — Parlement stemt voor de legalisering van cannabis voor het gebruik door volwassenen

De Knesset-plenaire vergadering op 24 juni keurde een voorlopige lezing van twee wetsvoorstellen voor legalisering van cannabis goed, die nog enkele maanden de wetgeving moeten doorstaan, ​​voordat het kan worden aangenomen.

Jerusalem Post of 24 June 2020

Wetenschap/Mens — veel patiënten met multiple sclerose gebruiken cannabis

Ondanks de aanwezigheid van conventionele medicijnen om de symptomen van multiple sclerose te behandelen, hebben de meeste patiënten ook alternatieve therapieën nodig, waaronder vitamines, lichaamsbeweging en cannabis, zoals een nieuwe enquête suggereert. Voor de studie vroegen onderzoekers van de Oregon Health and Science University in Portland aan MS-patiënten of ze "complementaire en alternatieve therapieën" gebruikten - medicijnen en praktijken buiten de standaard medische zorg.

UPI of 2 July 2020

Wetenschap/Mens — een groeiend aantal Amerikaanse burgers gebruikt cannabis vanwege slapeloosheid, pijn en stress.

Steeds meer Amerikaanse staten staan ​​cannabis toe als medicijn, en een nieuwe studie suggereert dat consumenten zich echt beter voelen. In een onderzoek onder bijna 1.300 mensen met chronische gezondheidsproblemen, ontdekten onderzoekers dat degenen die "medicinale cannabis" gebruikten, minder pijn, beter slapen en minder angst rapporteerden.

UPI of 26 June 2020

Wetenschap/Cellen — Een synthetische cannabinoïde induceert apoptose in acute leukemiecellen

Een synthetische cannabinoïde (CP55940) ïnduceerde selectief geprogrammeerde celdood (apoptose) in Jurkat-cellen, een cellijn van acute lymfoblastische leukemie, zonder gezonde bloedcellen te beïnvloeden. De auteurs concludeerden dat hun "bevindingen het gebruik van cannabinoïden ondersteunen als een mogelijke behandeling voor T-ALL-cellen".

Medical Research Institute, Faculteit Geneeskunde, Universiteit van Antioquia, Medellin, Colombia.

Soto-Mercado V, et al. Leuk Res. 2020;95:106389.

Wetenschap/Mens — een combinatie van CBD en valproïnezuur bij kinderen met epilepsie kan leiden tot een daling van de bloedplaatjes.

Artsen in een ziekenhuis in de Verenigde Staten constateerden een afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij 9 van de 87 patiënten die met CBD werden behandeld. Het aantal bloedplaatjes daalde tot onder 108.000 per microliter bloed. Al deze kinderen werden tegelijkertijd behandeld met valproïnezuur. De auteurs schreven dat ze "een nieuwe en klinisch belangrijke bijwerking van trombocytopenie rapporteren bij een derde van de patiënten die werden behandeld met cannabidiol en valproïnezuur".

Afdeling Kinderneurologie, Afdeling Kindergeneeskunde, Ann Arbor, Michigan, VS.

McNamara NA, et al. Epilepsia. 2020 Jul 2 [in press].

Wetenschap/Dier — Toediening van THC na blootstelling aan bepaalde toxines van door bacteriën beschermde muizen tegen hun toxiciteit

Toediening van THC na blootstelling aan enterotoxine van de bacterie Staphylococcus (SEB) aureus beschermde muizen tegen respiratory distress syndrome en de toxiciteit van het toxine. Auteurs vermoeden dat dit effect onder meer wordt veroorzaakt door "het onderdrukken van de cytokinestorm, die leidt tot het dempen van door SEB veroorzaakte longschade".

Faculteit Geneeskunde, University of South Carolina, Columbia, USA.

Mohammed A, et al. Front Pharmacol. 2020;11:893.

Wetenschap/Dier — interactie van CBD en THC bij vatbaarheid voor aanvallen bij muizen

De onderzoekers onderzochten de interactie van THC en CBD in een muismodel met het Dravet-syndroom, een genetische aandoening geassocieerd met epilepsie. Ze ontdekten dat lage doses THC bij deze muizen aanvallen verminderen, effecten die worden verergerd door een subanticonvulsieve dosis CBD. Er zijn echter antispasmodische effecten en verhoogde vroegtijdige sterfte waargenomen wanneer CBD en THC in combinatie subchroon worden toegediend.

Brain and Mind Centre, University of Sydney, Australië.

Anderson LL, et al. Br J Pharmacol. 2020 Jul 1 [in press].

Wetenschap/Mens — Prenatale blootstelling aan cannabis kan de slaap van kinderen van 9-10 jaar beïnvloeden

In een onderzoek onder 11.875 kinderen van 9-10 jaar die werden onderzocht op slaapstoornissen, bleek blootstelling aan cannabis tijdens de zwangerschap van hun moeder ssymptomen tonen van in slaap vallen en slapen, evenals overmatige slaperigheid. De auteurs ontdekten echter dat tussen cannabisgebruik tijdens de zwangerschap en deze symptomen "geen causaliteit kan worden vastgesteld".

Institute of Behavioral Genetics, University of Colorado Boulder, VS.

Winiger EA, Hewitt JK. Sleep Health. 2020 Jun 27 [in press].

Wetenschap/Dier — Endocannabinoïde 2-AG vermindert neuropathische pijn veroorzaakt door een chemotherapie-medicijn

Onderzoekers merkten op dat paclitaxel-geïnduceerde neuropathische pijn bij muizen het endocannabinoïde 2-AG in de periferie miste, maar niet in het centrale zenuwstelsel, en dat de 2-AG kan deze pijn verminderen, afhankelijk van de CB1- en CB2-receptor.

Afdeling Farmacologie en Therapeutica, Faculteit Farmacie, Kuwait University, Koeweit.

Thomas A, et al. Biomed Pharmacother. 2020;129:110456.

Wetenschap/Mens — Zowel cannabisgebruik als tabaksgebruik zijn onafhankelijk gekoppeld aan een kortere zwangerschap.

In een onderzoek met 8.261 moeders, van wie 27,5% te vroeg geboren baby's, werden sigarettenrook en cannabisgebruik tijdens de zwangerschap geassocieerd met een verkorte zwangerschapsperiode. Beide medicijnen verminderden de zwangerschap met een halve week (0,5 weken voor cannabis en 0,5 weken voor tabak).

Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, Baltimore, VS.

Nawa N, et al. Paediatr Perinat Epidemiol. 2020 Jun 30 [in press].

Wetenschap/Dier — THC vertoont anti-emetische effecten bij apen

Anti-emetische effecten van THC en methanandamide zijn waargenomen bij eekhoornapen en dit effect werd gemedieerd door de CB1-receptor.

McLean Hospital, Harvard Medical School, Boston, VS.

Wooldridge LM, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2020 Jun 19 [in press].

Wetenschap/Mens — Cannabis was effectief bij het verminderen van tonische spasmen bij een patiënt met neuromyelitis optica

Onderzoekers uit Thailand presenteerden het casusrapport van een patiënt die lijdt aan een neuromyelitis optica-spectrumstoornis en die pijnlijke tonische spasmen vertoont. Cannabis is zeer effectief geweest bij het verminderen van spasmen. Het is een auto-immuunziekte met ernstige oogzenuwontsteking.

Siriraj Medical School, Mahidol University, Bangkok, Thailand.

Tisavipat N, et al. Mult Scler Relat Disord. 2020;44:102278.

Wetenschap/Mens — Patiënten geven de voorkeur aan natuurlijke CBD-extracten boven synthetische CBD

In een onderzoek onder 104 patiënten met verschillende vormen van epilepsie wilde 73% die reageerde op de behandeling van CBD met plantaardige oorsprong, terwijl 5% de voorkeur gaf aan synthetische CBD. De redenen voor deze keuze waren botanische oorsprong, gebrek aan chemie en de aanname van steeds minder gevaarlijke bijwerkingen.

Afdeling Epileptologie, Universitair Ziekenhuis Bonn, Duitsland.

von Wrede R, et al. Seizure. 2020;80:92-95.

Wetenschap/Cellen — CBD vertoonde een sterkere antimicrobiële activiteit dan CBDA

CBD vertoonde een significant antimicrobieel effect op grampositieve Staphylococcus aureus en geen effect op gramnegatieve bacteriën. CBDA vertoonde 2 keer minder antimicrobiële activiteit dan CBD. De auteurs schreven dat "CBD een sterke antimicrobiële activiteit vertoonde tegen grampositieve stammen en als alternatief medicijn kon dienen om MRSA te bestrijden." MRSA zijn bacteriën die resistent zijn tegen conventionele antibiotica.

Afdeling Wetenschap en Milieu, Roskilde Universiteit, Denemarken.

Martinenghi LD, et al. Biomolecules. 2020;10(6).