Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 4 mei 2020

Authors

IACM — Zorgen voor continuïteit van de behandeling voor patiënten die cannabis- en cannabinoïde medicijnen gebruiken, tijdens de COVID-19-pandemie

In 2019 verklaarde het WHO Expert Committee on Drug Dependence dat cannabispreparaten therapeutisch potentieel hebben getoond voor verschillende medische aandoeningen.

Tijdens deze pandemie is het absoluut noodzakelijk dat we ervoor zorgen dat patiënten die cannabis gebruiken voor het beheer van hun medische aandoeningen hun rechten, met name de veilige en ononderbroken toegang tot hun behandeling, zoals vereist door de volksgezondheid, volledig blijven realiseren.

De IACM en de Society of Cannabis Clinicians hebben daarom, samen met andere organisaties, een mededeling geschreven aan de VN-mensenrechtenvertegenwoordigers, waarin ze onder meer hun bezorgdheid uiten over het volgende:

Met betrekking tot toegang raden we aan: medische cannabisapotheken worden als essentieel beschouwde diensten, voorschriften worden geïmplementeerd om online te bestellen, levering aan de stoeprand en thuisbezorging mogelijk te maken en aan te moedigen en begeleiding te bieden bij standaardprocedures in het licht van de pandemie (bv. begeleiding bij het omgaan met producten, geld, creditcards of ID-kaarten, regels voor fysieke afstand, enzovoort.). Traditionele medici en inheemse genezers moeten ook erkend worden als essentiële diensten.

Met betrekking tot de medische praktijk raden wij aan: Artsenconsult via telegeneeskunde beschikbaar te stellen en indien mogelijk hetzelfde team van zorgverleners te onderhouden. Zo niet, zorg er dan voor dat het nieuwe medische team de behandeling niet onderbreekt of uitstelt. De vervaldata voor bestaande medische cannabisdocumenten moeten worden verlengd tot na het einde van de crisis.

De volledige brief is hier te vinden:

IACM Website

SCC Website