Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 juni 2001

Authors

VS — Robert Randall overleden

Robert Randall, die geschiedenis schreef toen hij in 1976 het federale gerechtshof in Washington ervan kon overtuigen om hem marihuana ter beschikking te laten stellen door de overheid, overleed op 53-jarige leeftijd. Hij stierf op 2 juni in zijn huis in Sarasota, Florida, na AIDS-gerelateerde complicaties.

Randall kreeg als tiener glaucoma. Een oftalmoloog zei hem begin jaren zeventig dat hij in een paar jaar tijd blind zou worden. Maar hij verloor nooit zijn gezichtsvermogen. Hij teelde zijn eigen cannabis tot hij gearresteerd en vervolgd werd. Hij onderging toen uitputtende tests waaruit besloten werd dat geen ander middel tegen glaucoma beschikbaar was dat de oogboldruk voldoende verlaagde om de verdere verstoring van zijn gezichtsvermogen te stoppen. Hij gebruikte dat argument teneinde marihuana legaal ter beschikking te krijgen.

In november 1976 werd Randall de eerste persoon in de moderne Amerikaanse geschiedenis die op een legale, medisch gegronde manier toegang kreeg tot marihuana. In 1978 startte de federale overheid een speciaal programma ("Compassionate IND"), waardoor Randall en sommige andere patiënten de mogelijkheid kregen de niet toegelaten drug te bekomen.

In 1981 stichtten Randall en zijn vrouw Alice O'Leary de 'Alliance for Cannabis Therapeutics' (ACT), een organisatie die ijvert voor de wijziging van de wetten die medicinaal gebruik van marihuana verbieden. Begin jaren '90 concentreerde Randall zich op de therapeutische effecten van marihuana bij AIDS-patiënten en hielp hen toegang te krijgen tot cannabis via het 'Compassionate IND'-programma. Honderden AIDS-patiënten deden een aanvraag, maar de federale overheid voerde plots het programma af. Enkel aan Randall en 7 andere patiënten die reeds lang een vergunning hadden, werd toegestaan verder legale marihuana van de overheid te gebruiken.

(Bronnen: Associated Press van 5 juni 2001, http://www.drcnet.org/wol/189.html#robertrandall)

VS — Registratie van medicinaal cannabisgebruik

Nevada: De wetgevers van de staat Nevada stemden op 4 juni voor de legalisering van marihuana voor medicinale doeleinden en voor de versoepeling van de strafwet voor het bezit van de drug. Het wetsvoorstel zou aan ernstig zieke Nevadanen toelaten maximum zeven cannabisplanten te telen voor eigen gebruik. Het wetsvoorstel houdt ook een nationale registratie in van patiënten wiens dokter het gebruik van marihuana voor medische redenen aanbevelen.

Colorado: Op 1 juni kregen de eerste twee burgers van Colorado hun medische marihuana-kaart. Het was de eerste dag van een programma voor medicinaal gebruik van cannabis. Er worden minstens 600 inschrijvingen verwacht in het eerste jaar. Dat aantal is gebaseerd op cijfers van het medicinale marihuana-programma in Oregon. De wet werd van kracht, echter niet zonder een waarschuwing van goeverneur Bill Owens en advokaat-generaal Ken Salazar aan de artsen van Colorado dat zij federale vervolging riskeren als zij de behandeling aanraden.

Californië: Conservatieve en liberale senatoren bundelden op 6 juni hun stemmen om een nationaal register voor medicinale marihuana mogelijk te maken. De maatregel is bedoeld ter verdediging van de Californische medicinale marihuanawetgeving tegen de beslissing van het federale hooggerechtshof dat de staatswet (Proposition 215) niet boven de federale wetten staat als het gaat over marihuanadistributie. De maatregel werd met 23 tegen 8 aangenomen.

(Bronnen: UPI van 1 juni 2001, Denver Rocky Mountain News van 2 juni 2001, Associated Press van 4 juni 2001, Sacramento Bee van 6 juni 2001)

Kort nieuws

Wetenschap — Opioïdegeïnduceerde misselijkheid

Opiaten veroorzaken dikwijls misselijkheid en braken. Cannabinoïden konden in een dierenstudie met fretten opioïdegeïnduceerd braken verminderen. Een CB1 receptor antagonist, doch geen CB2 receptor antagonist, blokkeerde de braakwerende werking aangevend dat het anti-emetisch effect van cannabinoïden blijkbaar gestuurd wordt door het centraal zenuwstelsel. (Bron: Simoneau II, et al. Anesthesiology 2001 May;94(5):882-887)

Spanje — Aragon

Zoals eerder de parlementen van Catalonië en de Balearen heeft het regionale parlement van Aragon zich op 30 mei unaniem akkoord verklaard om de centrale overheid in Madrid te vragen dringend het therapeutisch gebruik van cannabis te legaliseren. (Bron: Diario Médico van 31 mei 2001)

België — Klinisch onderzoek toegelaten

De regering keurde een Koninklijk Besluit goed waardoor het medicinale gebruik van cannabis voor klinisch onderzoek toegelaten wordt. Verwacht wordt dat nog deze maand de wet getekend wordt. De cannabis moet voorgeschreven worden door een arts die verbonden is aan een universitair ziekenhuis, een centrum voor pijnbestrijding, of een hospitaal dat vergund is om bijwerkingen te behandelen van chemotherapie, glaucoma, multiple sclerose, AIDS, of chronische pijn. (Bronnen: Persbericht van de Belgische overheid van 1 juni 2001, Gazet van Antwerpen van 2 juni 2001)

Wetenschap — CT3

De synergetische werking van opioïden en cannabinoïden bij pijnbestrijding, voornamelijk CT3, een synthetisch derivaat van THC, zal onderzocht worden aan de Universiteit van Sydney onder de leiding van Dr. Christopher W. Vaughan. Indien zijn onderzoek succesvol is, zal dit een rationele basis vormen voor analgetische synergie tussen CT3, opioïden en niet-steroïdale ontstekingswerende drugs. (Bron: Business Wire van 29 mei 2001)

Israël — Dexanabinol

Pharmas Corporation heeft van de Israëlische overheid een toelage van meer dan 1,7 miljoen US Dollar voor de ontwikkeling van dexanabinol ter behandeling van traumatische hersenschade. Dexanabinol is een synthetische niet-psychotropisch THC-derivaat met zenuwbeschermende eigenschappen. (Bron: PR Newswire van 29 mei 2001)

Canada — Steun van de conservatieven

Initiatieven om het gebruik van cannabis te dekriminaliseren krijgen steun van meerdere conservatieven. Joe Clark, leider van de Progressieve Conservatieve Partij verklaart dat lichtere straffen voor cannabisbezit aangewezen zijn. Keith Martin van de Canadese Alliantie zegt: "Zware kriminelen, verkrachters, pedofielen en moordenaars worden niet vervolgd omdat de rechtbanken het te druk hebben met jongeren die gepakt zijn met een joint in hun zak. Het is een verloren strijd en een verspilling van belastinggeld." (Bron: Wall Street Journal van 5 juni 2001)