Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 september 2016

Authors

Canada — De regering staat patiënten toe hun eigen cannabis te kweken

Medicinale cannabis patiënten wordt toestemming gegeven, een begrensde hoeveelheid cannabis voor eigen gebruik te kweken of iemand aanwijst, die het voor hem/haar kweekt. Dit verklaarde de canadese regering op 11 augustus. De regering heeft 6 maanden tijd, om te voldoen aan de voorwaarden van een federale Hof. Het Hof heeft het eerdere verbod van zelf teelt van cannabis door patiënten opgeheven.

Het ministerie van gezondheid verklaarde, dat medicinale cannabis patiënten, nog steeds de mogelijkheid hebben, cannabis van een van de 34 door de regering gelicenceerde producenten te kopen. Ze herhaalde echter, dat winkels, die cannabis verkopen, algemeen bekend als uitgiftepunten of compassion clubs, niet geautoriseerd zijn, cannabis voor medicinale of andere doeleinden te verkopen. Premier minister Justin Trudeau verklaarde, dat de regering heeft ingestemd met de legalisering voor recreatieve doeleinden, zoals afgesproken in het voorjaar van 2017.

Reuters of 11 August 2016

Wetenschap/Mens — THC kan nuttig zijn bij de behandeling van kinderen met spasme

Bij de meerderheid van ernstig zieke kinderen, toonde de behandeling met THC veelbelovende effecten bij behandelings resistente spasticiteit.Dat is de uitslag van observeringen van wetenschappers aan de universiteit van Dusseldorf, die in het European Journal of Paediatric Neurology gepubliceerd werd. Zestien kinderen, adolescenten en jongvolwassenen met complexe neurologische aandoeningen met spacticiteit (in de leeftijd tussen 1,3 en 26,6 Jaar) werden door een gespecialiseerd pediatrisch palliatief zorgteam tussen 2010 en 2015 thuis met THC behandeld.

Er werden druppels van een olieachtige THC oplossing (dronabinol) toegediend. Een veelbelovend therapeutisch effect werd gezien, voornamelijk als gevolg van het verdwijnen van of een significante verbetering bij zware therapieresistente spasticiteit. (n = 12) . In 2 gevallen kon de werking niet bepaald worden en bij 2 patienten had het geen nut. De gemiddelde duur van de behandeling was 181 dagen (Spanne: 23 tot 1429 dagen). De doses om een therapeutisch effect te verkrijgen varieerde van 0,08 en 1,0 mg THC per kg lichaamsgewicht met een gemiddelde van 0,33 mg/kg dagelijks bij patienten met een gedocumenteerd therapeutisch effect. Wanneer de THC werd toegediend volgens een schema met een geleidelijk aan stijgende dosis. waren er zelden bijwerkingen en bestond uit braken en onrust (slechts een patient). De auteurs concludeerden dat “de meerderheid van de pediatrische palliatieve patiënten die een behandeling met dronabinol kregen, veelbelovende effecten toonde bij behandeling-resistente spasticiteit”.

Kuhlen M, Hoell JI, Gagnon G, Balzer S, Oommen PT, Borkhardt A, Janßen G. Effective treatment of spasticity using dronabinol in pediatric palliative care. Eur J Paediatr Neurol. 2016 Jul 30. [in press]

Spanje — Eerste bijeenkomst van het Spaanse waarnemingscentrum voor medische cannabis

Op 20 september 2016 is het Spaanse Waarnemingscentrum voor medische cannabis (Observatorio Español de Cannabis Medicinal, OECM) officieel gepresenteerd tijdens een evenement, het brent de meest vooraanstaande nationale en internationale experts in het onderzoeken van de therapeutische eigenschappen van de cannabisplant samen. Het congres zal in het Auditorium des CaixaForum te Madrid plaats vinden.

Het OECM werd in october 2015 opgericht, met het doel, activiteiten en projecten te bevorderen, coördineren en te implementeren, die de kennis over de eigenschappen en de medicinale toediening van cannabis en haar bestanddelen te verbeteren. Leden van de OECM De bestuursleden zijn Carola Pérez, Javier Pedraza Valiente, Cristina Sánchez, Guillermo Velasco, Manuel Guzmán, José Martínez Orgado, Ekaitz Agirregoitia Marcos, José Carlos Bouso en Joan Parés Grahit.

Observatorio Español de Cannabis Medicinal

Kort nieuws

VS — Kiezers in vijf staten zullen in November stemmen voor medicinale cannabis wetten

Er wordt verwacht, dat de kiezers van Arkansas, Florida, Missouri, Montana en North Dakota in november kunnen kiezen inzake de wetgeving betreffende het medisch gebruik van cannabis. Kiezers in Arizona, Californie, Maine, Massachusetts en Nevada zullen stemmen over de nieuwe wet omtrent de vrijetijdsconsumptie.

2016 cannabis-related ballot proposals

VS — De regering beëindigd haar monopolie in de teelt van cannabis voor medisch onderzoek

De federale regering eindigde haar decennia oude monopolie van de productie van cannabis voor medisch onderzoek. De DEA (Drug Enforcement Administration) kondigde op 11 augustus aan, dat ze zich aan de veranderde tijden aanpassen zullen. De autoriteit zei, dat ze zal beginnen, onderzoekers en pharmaceutische ondernemingen de beschikking van Cannabis toe te staan, die op andere plaatsen zijn geteeld dan in de goed beveiligde faciliteit bij de Universiteit van de Mississippi.

Los Angeles Times of 11 August 2016

Wetenschap/Dier — Cannabinoïden verminderen het verlies van zenuwcellen na epileptische aanvallen

In een studie met ratten, bij wie de status epilepticus geïnduceerd was geweest, verhoogde de synthetische cannabinoide WIN 55,212-2, die dezelfde werking heeft als THC, het voortbestaan van de dieren en verminderd het verlies van cellen in een bepaalde regio van de hersenen (hippocampus). Deze Cannabinoide verminderde ook het aantal aanvallen.

Instituut voor hogere zenuwactiviteit en neurophysiologie, Russische Academie der Wetenschappen, Moskou, Rusland.

Suleymanova EM, et al. Neuroscience. 2016 Aug 9. [in press]

VS — De federale regering zou geen geld moeten besteden aan het vervolgen van patiënten als de patiënt inzake overeenkomstig handelt volgens de staatsrichtlijnen

De Federale Overheidsdienst Justitie moet geen geld uitgeven aan federale cannabis gevallen, als de aangeklaagde in overeenstemming met de staatsrichtlijnen gehandeld hebben, die de verkoop van deze drugs voor medicinale doeleinden toestaan. Dit oordeelde het Hof van Beroep op 16 augustus.

Reuters of 17 August 2016

Wetenschap/Mens — De pijnstillende werking van THC zou sterker kunnen zijn bij mannen dan bij vrouwen

In een studie met 21 gezonde mannen en 21 vrouwen, die aan een experiment voor acute pijn deelgenomen hebben (door handen in koud water te dompelen), verminderde cannabis significant de pijngevoeligheid onder de mannelijke deelnemers, maar niet voor de vrouwen, . In beide groepen veroorzaakte cannabis een toename van psychische effecten..

New York State Psychiatric Institute and Department of Psychiatry, Columbia University Medical Center, New York, USA.

Cooper ZD, et al. Drug Alcohol Depend. 2016 Aug 5. [in press]

Wetenschap/Dier — Cannabigerol kan de eetlust stimuleren

Bij ratten resulteerde de uitkomst van de plantencannabinoide CBG (Cannabigerol) in een toegenomen eetlust, zonder bijwerkingen.

School of Psychology and Clinical Language Sciences, Universiteit van Reading, UK.

Brierley DI, et al. Psychopharmacology (Berl). 2016 Aug 9. [in press]

Wetenschap/Cellen — CBDA kan de agressiviteit van borstkanker verminderen

Wetenschappers onderzochten het mechanisme, dat door de Cannabidiol-Acid (CBDA) de expressie voor COX-2 (cyclooxygenase-2) in een cellijn van specifieke borst kanker kon worden verlaagd. Ze hadden eerder getoond, dat CBDA die route en de metastase vorming in deze kankercellen remt.

Faculteit voor Pharmaceutische Wetenschappen, Internationale Universiteit van Hiroschima, Japan.

Takeda S, et al. J Nat Med. 2016 Aug 16. [in press]

Wetenschap/Dier — Beta caryofylleen werkt zenuw beschermend bij een diermodel met de ziekte van Parkinson

In een rattenmodel met de ziekte van Parkinson zwakte Beta-Caryofylleen, de concentratietoename van ontsteking-bevordering Cytokines en ontstekingsmediatoren af. De wetenschappers concludeerde uit hun studie, dat deze terpeen in cannabis, peper en andere planten voorkomt. „een potentiële therapeutische werkzaamheid bezit, doordat het een belangrijke zenuw bescherming geeft door zijn ontstekingremmende en anti-oxidant effecten, die door de activering van de CB2-Receptoren worden bemiddeld“.

Faculteit voor medicijn en gezondheidswetenschappen, Universiteit van de Verenigde Arabische Emiraten, Al Ain, Verenigde Arabische Emiraten.

Javed H, et al. Front Neurosci 2016;10:321.

Wetenschap/Dier — Het endocannabinoïdensysteem is betrokken bij de regeling van de bloeddruk

Onderzoek suggereert, dat het een uitwisseling is tussen onderdelen van het renine-angiotensine systeem. wat een belangrijke rol speelt bij de regeling van de bloeddruk en het Endocannabinoidesysteem in Astrocyten zijn van spontaan hypertensieve ratten. De wetenschappers stellen vast, dat “Het gevolg van een dergelijke uitwisseling een potentieel verminderde Endocannabinoidetonus in de hersenen kan zijn bij toestanden van hoge druk”.

Instituut voor Pharmaceutische Wetenschappen, Pharmaceutische Faculteit, Nova Southeastern Universiteit, Fort Lauderdale, USA.

Haspula D, et al. J Neurochem. 2016 Aug 16. [in press]

Wetenschap/Dier — Het effect van de cannabinoïde receptor interactie eiwit 1a op CB1 receptoren

Het Cannabinoid-receptor-Interacting-Protein 1a (CRIP1a) bindt zich aan de CB1-Receptor en verandert de neurale functie. Een nieuwe studie toont, dat een hoge concentratie van CRIP1a in staat is, de vermindering van CB1-Receptoren op de celoppervlak door CB1 receptor agonisten af te zwakken.

Instituut voor Physiologie en Pharmacologie, Gezondheidswetenschappen Wake Forest Universiteit, Winston-Salem, USA.

Blume LC, et al. J Neurochem. 2016 Aug 11. [in press]

Wetenschap/Cellen — THCV kan ontstekingen verminderen

De plantencannabinoide Tetrahydrocannabivarin (THCV) remt de Nitriet productie in macrofagen, een bijzondere vorm van immuuncellen. Deze werking kan ontstekingen verminderen en wordt door activering van de CB2 receptor getransporteerd.

Instituut voor Farmacie, Universiteit van Napel Federico II, Italie.

Romano B, et al. Pharmacol Res. 2016 Aug 3. [in press]

Wetenschap/Dier — Agonist van de CB1 receptor, dat niet in de hersenen doordringt, kan neuropatische pijn verlichten.

In een rattenmodel met neuropatische pijn, verlichten moleculen pijn, die zich aan de CB1-Receptor binden, maar niet de bloed-hersen-barriere doordringen en daarom geen psychologische bijwerkingen veroorzaken. De auteurs schreven, dat „deze klasse van CB1R-Agonisten een werkzame behandeling voor neuropatische pijn beloofd“.

Centrum voor de ontdekking van medicijnen, Research Triangle Institute , Research Triangle Park, USA.

Seltzman HH, et al. J Med Chem. 2016 Aug 10. [in press]