Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 10 september 2014

Authors

Wetenschap VS — 25% minder doden door overdosis aan opiaten in de staten waar medicinale cannabis is toestaan

Gemiddeld genomen, staten waar het medisch gebruik van cannabis is gelegaliseerd, hebben een lager percentage van sterfgevallen als gevolg van opioïde analgetica overdoses, dan staten zonder dergelijke wetten. Een nieuwe multi-institutionele studie, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine onderzocht het aantal sterfgevallen als gevolg van opioïden overdoses tussen 1999 en 2010. Uit het resultaat blijkt dat de 13 staten die het gebruik van medicinale cannabis toestaan, gemiddeld een 24,8 procent lager sterfgevallen door overdosis opioïden op jaarbasis na de wetten werden uitgevaardigd, dan staten zonder de wetten, wat aangeeft dat de behandeling met cannabis veiliger kan zijn voor patiënten die lijden aan chronische pijn gerelateerd aan kanker en andere aandoeningen.

Ongeveer 60 procent van alle sterfgevallen ten gevolge van opioïde analgetica overdoses komen voor bij patiënten met een legitiem recept. Er op wijzend dat het bewijs voor de pijnstillende eigenschappen van cannabis beperkt is, hebben sommige studies gesuggereerd dat "het verlichting kan bieden voor sommige mensen," aldus hoofdauteur Dr Marcus A. Bachhuber. "Bovendien, mensen die al opiaten voor pijn gebruiken zouden dit kunnen aanvullen met medische marihuana en in staat zijn om hun pijnstiller dosis te verlagen, waardoor het risico van overdosering wordt verlaagt." Bijkomende resultaten van de studie tonen aan dat de relatie tussen minder sterfgevallen door opiaat overdoses en medische cannabis wetten werd versterkt in de tijd; sterfgevallen waren bijna 20 procent lager in het eerste jaar nadat de staats-wet was geïmplementeerd, en 33,7 procent lager, vijf jaar na de implementatie.

Bachhuber MA, Saloner B, Cunningham CO, Barry CL. Medical Cannabis Laws and Opioid Analgesic Overdose Mortality in the United States, 1999-2010. JAMA Intern Med. 2014 Aug 25. [in press]

Hayes MJ, Brown MS. Legalization of Medical Marijuana and Incidence of Opioid Mortality. JAMA Intern Med. 2014 Aug 25. [in press]

Science Daily of 25 August 2014

Kort nieuws

Wetenschap/Mens — Cannabis gebruik wordt geassocieerd met minder geweld tussen getrouwde stellen

Nieuwe onderzoeksresultaten van een studie over 634 echtparen toonden dat hoe vaker ze cannabis gebruikten, hoe minder kans er is op huiselijk geweld. Cannabisgebruik bij echtgenoten voorspelde minder vaak partnergeweld , als door echtgenoten en echtgenotes. Paren waarin beide echtgenoten regelmatig cannabis gebruikten melden het minst vaak partnergeweld.

School of Public Health and Health Professions and Research Institute on Addictions, State University of New York, USA.

Smith PH, et al. Psychol Addict Behav. 2014 Aug 18. [in press]

Uruguay — Burgers kunnen zich nu aanmelden om thuis cannabis te kweken

Mensen in Uruguay die thuis cannabis willen kweken, kunnen zich nu registreren om dit te doen nadat de regering de laatste fase in het programma van legalisatie lanceerde. Onder een wet die in mei van kracht ging, kunnen burgers van Uruguay die ten minste 18 zijn, cannabis voor persoonlijk gebruik groeien als ze zich registreren. Er is een limiet van zes vrouwelijke planten, met een jaarlijkse oogst van tot 480 gram.

Associated Press of 27 August 2014

Australië — Medical Association steunt plannen van de Victoriaanse Labour partij leider voor legalisering van cannabis voor medisch gebruik

The Australian Medical Association (AMA) steunt oppositieleider Daniel Andrews, die van plan is advies in te winnen over legalisering van cannabis, als hij gekozen wordt in november. AMA, welke de artsen van de staat Victoria vertegenwoordigt hebben de staat oppositieleider Daniel Andrews gesteund in zijn oproep om cannabis te onderzoeken voor medisch gebruik, maar benadrukt dat de drug eerst Australische klinische proeven moet ondergaan. Andrews had eerder aangekondigd dat als hij gekozen wordt in november de Labour partij advies zal inwinnen bij de Victoriaanse Law Reform Commission over voorschrijven, vervaardiging en distributie van medische cannabis.

The Guardian of 24 August 2014

Argentinië — Raad inzake Medicijnen zegt dat cannabis geneeskrachtige waarde heeft

Farmaceutische cannabis is effectief voor behandeling van sommige vormen van pijn, vermindering van spasticiteit bij multiple sclerose , vermindering misselijkheid en mensen helpt bij aankomen van gewicht, maar zijn er belemmeringen voor medisch gebruik in Australië, zegt de National Council on Drugs, de voornaamste drug adviesgroep van de federale overheid. Terwijl cannabinoïden mogelijk in staat kunnen zijn epilepsie, glaucoom, obsessief-compulsieve stoornis, schizofrenie, Tourette's syndroom en ruggenmerg letsels te behandelen, zegt het rapport dat bewijs voor het gebruik bij deze aandoeningen minder duidelijk was.

The Sydney Morning Herald of 25 August 2014

Spanje — Het Amerikaanse bedrijf Cannabis Science is gestart met een cannabis teelt programma

Cannabis Science, een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van cannabis gebaseerde medicijnen,kondigde aan dat ze meerdere cannabissoorten voor meerdere medische aandoeningen gaan testen in Spanje. "Inspanningen van het bedrijf in Spanje zijn een aanvulling op Cannabis Science's plannen in Canada" zei Mario S. Lap, zei directeur en voorzitter van de Europese activiteiten op Cannabis Science. Het bedrijf zei dat het is gestart met een agrarische programma overspannend een gecombineerd 15 hectare.

Hemp News of 28 August 2014

Wetenschap/Dier — Activering van de CB2 receptor kan gunstig zijn bij de ziekte van Alzheimer

Onderzoek met muizen toont aan dat de anti-inflammatoire werking van de terpenen bèta-caryofylleen de activering van CB2 receptoren omvat en gunstig kan zijn bij de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers concluderen dat het wellicht "een aantrekkelijke molecule voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen met therapeutische mogelijkheden voor de behandeling van AD [Alzheimer's disease]." Bèta-caryofylleen is aanwezig in cannabis, peper en diverse andere planten.

Department of Pharmacology, Chongqing Medical University, China.

Cheng Y, et al. Pharmacology 2014;94(1-2):1-12.

Wetenschap/Dier — Oestrogeen verhoogt de pijnstillende werking van THC

Oestrogeen versterkt THC-geïnduceerde pijn vermindering bij vrouwelijke ratten. Eierstokken hormonen moduleerde tijdsafhankelijk, cannabinoïdereceptoren in brein structuren die vermindering van pijn en motorische activiteit regelen.

Department of Psychology, Washington State University, USA.

Wakley AA, et al. Pharmacol Biochem Behav 2014;124:269-77.

Wetenschap/Cellen — Anandamide remt borst tumor-geïnduceerde vorming van nieuwe bloedvaten

Onderzoekers vonden dat na een behandeling met de endocannabinoïde anandamide, borstkankercellen hun vermogen verliezen om endothelial cellen verspreiding te stimuleren, als gevolg van een significante remming van alle factoren, door deze cellen geproduceerd, welke de vorming van nieuwe bloedvaten bevordert.

Department of Medicine and Surgery, University of Salerno, Italy.

Picardi P, et al. Transl Med UniSa 2014;10:8-12.