Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 15 juli 2014

Authors

Wetenschap/Mens — THC effectief bij ernstig gehandicapte kinderen

THC toont significante positieve effecten bij kinderen met betrekking tot pijn, spasticiteit, agitatie en slaapstoornissen. Dit is het resultaat van een gevallen reeks door artsen van het Universitair Ziekenhuis van Saarland, Duitsland. 17 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot 17 jaar met pijn, onrust en ernstige spasticiteit (10 kinderen met infantiele hersenverlamming, twee met leuko-dystrophy, drie met metabolisme defecten en twee met hypoxische-ischemische hersenschade) werden behandeld. Het merendeel van de kinderen kregen andere medicijnen naast THC. De THC doses varieerden van 0,1 tot 1,1 mg per kilogram lichaamsgewicht.

16 kinderen vertoonden een klinisch significante vermindering van pijn, 14 een vermindering van spasticiteit en 12 kinderen een verbetering van agitatie en slaapstoornissen nachts. Bij vijf kinderen konden opioïde doses worden verlaagd, bij twee kinderen kon de pijnmedicatie volledig worden afgebouwd. Auteurs schreven, dat "grotere prospectieve multi-center testen zeer wenselijk zijn."

Gottschling S, Müller S, Theurer J, Bialas P, Ebinger F, Meyer S, Gronwald B. Dronabinol bei schwerst-mehrfach-behinderten Kindern mit Spastik, Schmerzen und Unruhe. Palliativmedizin 2014;15-PD356.

Wetenschap/Mens — Nabilone effectief bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis

Nabilone veroorzaakt aanzienlijke verbeteringen bij slapeloosheid, nachtmerries, chronische pijn en andere symptomen bij patiënten die lijden aan posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Dit is het resultaat van een retrospectief onderzoek bij 104 mannelijke patiënten met ernstige psychische aandoeningen, welke nabilone voorgeschreven kregen, genanalyseerd door wetenschappers van de afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Ottawa, Canada.

Gepubliceerd in the Journal of Clinical Psychopharmacology .

De resultaten toonden aan dat, nabilone, een synthetisch derivaat van THC met gelijke farmacologische effecten, gericht een gemiddeld effect bij 3,5 indicaties per patiënt. De gemiddelde uiteindelijke dosis was 4,0 mg. Medicijnen geassocieerd met een groter risico op bijwerkingen of misbruik dan nabilone konden vaak worden gestaakt met de initiatie van nabilone, meestal antipsychotica en sedativa / hypnotica. De auteurs concludeerden dat "deze studie ondersteunt de belofte van nabilone als een veilige, effectieve behandeling voor gelijksoortige aandoeningen bij ernstig geesteszieke" patiënten.

Cameron C, Watson D, Robinson J. Use of a Synthetic Cannabinoid in a Correctional Population for Posttraumatic Stress Disorder-Related Insomnia and Nightmares, Chronic Pain, Harm Reduction, and Other Indications: A Retrospective Evaluation. J Clin Psychopharmacol. 2014 Jul 1. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabis effectief bij onhandelbare misselijkheid na een beroerte

Een verslag van een 78-jarige vrouw met onhandelbare misselijkheid na een cerebellaire beroerte, die goed reageerde op de behandeling met THC, werd gepresenteerd door artsen van de afdeling Zorg voor Ouderen in Glan Cluryd Hospital in Rbyl, Verenigd Koninkrijk. Haar eerste symptomen waren hardnekkige misselijkheid, duizeligheid en ataxie. Ook de ataxie en duizeligheid verbeterden na revalidatie, misselijkheid bleef aan houden. Het werd zo intens dat ze ziek werd met de geringste beweging. Ze had geen voordeel van een reeks standaard medicijnen, die zijn geprobeerd.

Omdat haar symptomen haar zo onbekwaam maakte, is ze overeengekomen om cannabis te proberen en kocht illegale cannabis. Ze was met cannabiscake begonnen en met het nemen van kleine hoeveelheden spread op haar toast, een keer per dag. Haar symptomen verbeterde binnen een week, en ze was in staat om rond te lopen en haar huis te verlaten. Ook al was ze nog steeds misselijk, ze werd er niet ongerust door en heeft geen nadelig effecten meegemaakt in twee jaar tijd. De auteurs concludeerden dat "cannabis een optie is om aanhoudende misselijkheid na een beroerte te behandelen zou kunnen zijn, maar pas nadat alle andere behandelingen falen."

Adhiyaman V, Arshad S. Cannabis for intractable nausea after bilateral cerebellar stroke. J Am Geriatr Soc. 2014 Jun;62(6):1199.

Kort nieuws

Domenica — Primier wil cannabis wetten herbeoordelen

Premier Roosevelt Skerrit zegt dat de tijd is gekomen om de Dominicaanse cannabis wetten te herzien. Een regionale commissie zou binnenkort kunnen worden opgericht om de dialoog aan te gaan met deskundigen over de kwestie. Dominica is een eiland in de Caribische Zee.

Dominica Vibes of 8 July

Wetenschap/Dier — Hoge anandamide in de hersenen word geassocieerd met verbeterde stresstolerantie

Uit een dierenonderzoek blijkt dat de anandamide niveaus van de hersenen acute stress-geïnduceerde angst voorspellen. De auteurs concludeerden dat de toename van het endocannabinoïde niveau " een haalbare farmacologische strategie is voor de behandeling van stress-gerelateerde neuropsychiatrische aandoeningen."

Department of Psychiatry, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, USA.

Bluett RJ, et al. Transl Psychiatry 2014;4:e408.

Wetenschap/Dier — Krachttraining vermindert pijn door activering van het endocannabinoïdensysteem

Weerstand oefening, ook wel bekend als krachttraining, vermindert de pijn. Een enkele sessie van krachttraining bij ratten werd aangetoond dat het endocannabinoïdensysteem werd geactiveerd om pijnvermindering te induceren.

Federal University of Minas Gerais, Belo Horizonte, Brazil.

Galdino G, et al. Anesth Analg. 2014 Jun 26. [in press]

Wetenschap/Mens — Stimulant maar niet cannabisroes wordt geassocieerd met overmatig alcoholgebruik

Een online enquête onder 1994 jonge Australiërs die alcohol gedronken hadden in het afgelopen jaar, hebben onthuld dat "stimulerende intoxicatie, maar niet de cannabisroes, wordt geassocieerd met drankmisbruik onder jonge volwassenen."

The Australian National University, Canberra, Australia.

McKetin R, et al. Drug Alcohol Rev. 2014 Jun 30. [in press]

Wetenschap/Mens — Verschillen tussen bipolaire adolescenten met en zonder cannabisgebruik

Een studie met 67 adolescenten toonde aan dat adolescenten met een bipolaire stoornis en comorbide cannabisgebruik niet dezelfde over-activatie vertonen van de hersengebieden, die betrokken zijn bij het verwerken van emoties, zoals gezien bij adolescenten met een bipolaire stoornis alleen. Auteurs schreven dat dit "suggereert dat deze mensen een unieke endofenotype van bipolaire stoornis kunnen hebben of dat cannabisgebruik de hersenactiviteit uniek kan veranderen bij bipolaire stoornis patiënten die cannabis gebruiken."

University of Cincinnati, USA.

Bitter SM, et al. Addiction. 2014 Jun 24. [in press]

Wetenschap/Mens — Acetylcholine is belangrijk voor cannabis geïnduceerde geheugenstoornis

De neurotransmitter acetylcholine speelt een belangrijke rol bij cannabis geïnduceerde geheugenstoornis. Dit is het resultaat van een studie met 15 incidentele cannabis gebruikers, die verschillende medicijnen na inhalatie van cannabis ontvangen. Toen ze werden behandeld met rivastigmine, een cholinerge-agent, werd geheugenstoornis gedeeltelijk teruggedraaid.

Department of Neuropsychology and Psychopharmacology, Maastricht University, The Netherlands.

Theunissen EL, et al. Psychopharmacology (Berl). 2014 Jul 8. [in press]

Wetenschap/Dier — Activering van de CB2 receptor beschermt het hart in een vroeg stadium van cardiomyopathie

De cannabinoïde-2 receptor speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het hart tijdens de eerste fase van ischemische cardiomyopathie ontwikkeling, tonen onderzoeken met muizen.

Department of Cardiac Surgery, University Clinical Centre Bonn, Germany.

Duerr GD, et al. Basic Res Cardiol 2014;109(4):425.