Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 5 februari 2001

Authors

Wetenschap — Eerste editie van het Journal of Cannabis Therapeutics

De eerste editie van het Journal of Cannabis Therapeutics is verschenen. Enkele uittreksels:

(1) Hollister L: Marijuana (cannabis) as medicine. JCT 2001;1(1):5-27.

"De moderne literatuur over de therapeutische eigenschappen van cannabis werd in kaart gebracht. (.) Marinol of dronabinol is beschikbaar voor de behandeling van misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie bij kanker en als middel tegen gewichtsverlies bij patiënten met eetstoornissen als gevolg van aids. Hoewel de erkenning enkel slaat op de orale toediening van THC wordt aangenomen dat gerookte marihuana even werkzaam is. Veelbelovende, soms lichte aanwijzingen, suggereren mogelijke toepassingen bij de behandeling van chronische pijnen, zenuwziekten met spasticiteit en oorzaken van gewichtsverlies. Deze indikaties vereisen verder onderzoek."

(2) Musty RE, Rossi R: Effects of smoked cannabis and oral delta-9-tetrahydrocannabinol on nausea and emesis after cancer chemotherapy: A review of state clinical trials. JCT 2001;1(1):29-42.

"(.) Methodes: We kregen technische rapporten uit 6 staten waar klinisch onderzoek werd uitgevoerd. Elk protokol werd onderzocht op het toepassen van de procedure, het experimentele studieplan en de bekomen resultaten. Gegevens waren beschikbaar over 748 patiënten die marihuana rookten voor en/of na kankerchemotherapie en 345 patiënten die oraal een THC kapsule toegediend kregen. Resultaten: patiënten die marihuana rookten ervaarden 70 tot 100 % verbetering bij misselijkheid en braken. Zij die de kapsules toegediend kregen registreerden een verbetering van 76 tot 88 %".

(3) Lozano I: The therapeutic use of Cannabis sativa (L.) in Arabic medicine. JCT 2001;1(1):63-70.

"Arabische wetenschappers hadden een eeuwenlange voorsprong op onze huidige kennis van de geneeskracht van hennep (Cannabis sativa L. Cannabaceae). (.) We geven in deze uitgave een overzicht van de therapeutische toepassingen van de plant in de Arabische geneeskunde van de 8e tot de 18e eeuw. Arabische geneeskundigen kenden en gebruikten onder meer de urineafdrijvende, antibraak, anti-epileptische, ontstekingswerende, pijnstillende en koortswerende eigenschappen van de plant".

Meer artikels van Vincenzo Di Marzo, John McPartland, Ethan Russo, Jacques-Joseph Moreau de Tours (vertaling uit het Frans naar Engels door Ethan Russo) en Jon Gettman.

Deze eerste editie van het Journal of Cannabis Therapeutics is gratis verkrijgbaar voor iedereen die erom vraagt. Aanvragen sturen naar:

Print Journal Division - Sample Copies

The Haworth Press, Inc.

10 Alice Street

Binghamton, NY 13904-1580

USA

Spanje — Kankerpatiënten eisen medicinaal gebruik van marihuana.

Agata, een steunorganisatie in Catalonië voor patiënten met borstkanker, eist legale beschikbaarheid van marihuana voor patiënten die lijden onder de nevenwerkingen van chemotherapie. De groep verkreeg de steun van alle politieke partijen in Catalonië en van de Catalaanse Gezondheidsdienst om hun eis aan de regering kracht bij te zetten. De uiteindelijke beslissing ligt bij de Spaanse minister voor volksgezondheid.

Agata onmoette in dat kader verantwoordelijken van het Catalaanse Kanker Instituut en van een aantal ziekenhuizen in Catalonië. Een woordvoerder van Agata zei: "De meeste artsen erkennen de effekten van cannabis en verzetten zich niet tegen het gebruik ervan als patiënten zich zelf bevoorraden".

In Spanje is de verkoop van marihuana illegaal maar peroonlijk gebruik wordt niet bestraft. Volgens Agata moet medicinaal gebruik van cannabis ook gelegaliseerd worden. "We willen niet dat therapeutisch gebruik van cannabis een privilegie wordt van enkele geïnformeerde mensen. Het moet een medische vooruitgang zijn voor iedereen", stelt Agata.

(Bronnen: La Vanguardia Digital van 27 januari 2001, El Periodico de Barcelona van 27 januari 2001).

VS — Wetsvoorstellen voor medicinaal gebruik van cannabis in diverse staten

NEW MEXICO: Goeverneur Gary Johnson heeft thans steun gevonden bij republikeinen en demokraten om de drugwet van de staat te wijzigen. Een wetsvoorstel werd ingediend in de Senaat en in het Huis van afgevaardigden over het toelaten van cannabisgebruik door ernstig zieke patiënten. Het wetsvoorstel roept het gezondheidsdepartement op om de patiënten die hiervoor in aanmerking komen te registreren en de bevoorrading van de marihuana te kontroleren. Patiënten kunnen hun eigen marihuanaplanten thuis kweken. (Bron: Albuquerque Tribune van 31 januari 2001).

SOUTH DAKOTA: De wetgever heeft neen gezegd tegen een voorstel om medicinaal gebruik van marihuana toe te staan. Senatoren vonden het wel de moeite om de waarde van marihuana als medicijn te onderzoeken. De federale wetten en de uitvoering van de eigen staatswetten maakt de goedkeuring van het voorstel moeilijk. (Bron: Pierre Capital Journal van 24 januari 2001).

WYOMING: De juridische fraktie van de senaat heeft gestemd tegen een wetsvoorstel om medicinaal gebruik van marihuana toe te laten. De werkgroep stemde op 24 januari 3-1 tegen het voorstel dat door senator Keith Goodenough werd ingediend. Goodenough zei dat dit de vijfde keer was dat hij een voorstel voor medicinaal gebruik van marihuana indiende, telkens tevergeefs. (Bron: Casper Star-Tribune van 25 januari 2001).

TEXAS: Terry Keel, lid van het Huis van afgevaardigden en voormalig prokureur en sheriff van Travis County, heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor personen die beschuldigd worden van marihuanabezit, de aanbeveling van de drug door een geneesheer voor de behandeling van hun medische toestand, ter verdediging kunnen inroepen. De bewijslast zou bij de verdediging liggen. Er is geen dekriminalisering van de drug en er worden konflikten vermeden met de federale wetgever die de drug verbannen heeft. Niettegenstaande dokters nog geen marihuana kunnen voorschrijven, bevelen zij het soms wel aan. (Bron: Austin American-Statesman van 2 februari 2001).

Kort nieuws

Duitsland

Marion Caspers-Merk (Sociaal Demokratische Partij) volgt Christa Nickels (Groene Partij) op als verantwoordelijke voor het drugsbeleid van de overheid. De wijziging is het gevolg van het ontslag van gezondheidsminister Andrea Fischer (Groene Partij) en de aanstelling van Ulla Schmidt (SDP) als de nieuwe Minister voor Gezondheid. Nickels was een hevige voorstander van het medicinaal gebruik van cannabis. (Bron: Persbericht van het Federale Gezondheidsministerie van 31 januari 2001).

Wereld

Het World Drug Report 2000, uitgegeven door de in Wenen residerende Office for Drug Control and Crime Prevention of the United Nations, veronderstelt dat circa 180.000.000 mensen, of 4,2 % van de wereldbevolking van 15 jaar en ouder, drugs gebruikten einde jaren 1990. Daarvan zijn 144 miljoen cannabisgebruikers, gevolgd door amphetamines (29 miljoen), cocaïne (14 miljoen) en opiaten (13,5 miljoen). (Bron: Reuters van 22 januari 2001).