Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 31 mei 2010

Authors

VS — Het bestuur van Washington DC keurde een maatregel goed die cannabis einde van dit jaar legaal zal maken voor medisch gebruik

Chronisch zieke inwoners van het District of Columbia (Washington DC) zullen vanaf einde van dit jaar door de overheid in beslag genomen cannabis kunnen kopen, volgens een maatregel die unaniem goedgekeurd werd door het bestuur van DC op 20 april. Zonder debat aanvaardde de Raad vijf distributiecentra voor medische cannabis, een aantal dat in de komende jaren tot acht kan toenemen. Een patiënt met HIV, glaucoom, kanker of een "chronische en slopende ziekte" kan een doktersvoorschrift bekomen om tot 2 ounces (57 gram) cannabis te bezitten voor een periode van 30 dagen.

Aan de patiënten zal niet toegestaan worden zelf cannabis te kweken maar ze kunnen het kopen in verdeelcentra die een vergunning hebben en gereguleerd door het ministerie van gezondheid. Financieel zwakkeren die een vergunning hebben kunnen hun cannabis gratis of aan verminderde prijzen verkrijgen. Voorstanders loofden de beslissing van de Raad als een van de laatste stappen in een jarenlange strijd om een referendum van 1998 te aanvaarden waar 69 procent van de burgers voor legalisering van medische cannabis gestemd hadden. Maar sommige voorstanders en cannabiskwekers zeggen dat de districtswet gedoemd is tot mislukken omdat ze te restrictief is en daarom niet interessant voor gevestigde kwekers die aan de voorwaarden van het district voldoen. Het Congres heeft 30 dagen om het wetsvoorstel te herzien vooraleer het als wet van kracht wordt.

Meer op:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/20/AR2010042004751.html

(Bron: Washington Post van 21 april 2010)

Kort nieuws

VS — Colorado

In de belangrijkste steden van Colorado schieten de verdeelcentra voor medische cannabis als paddestoelen uit de grond. Denver heeft zo'n 250 verdeelcentra en Boulder meer dan 100. Tot dusver heeft de staat meer dan 66.000 identiteitskaarten uitgereikt waarmee de houder medische cannabis kan bekomen. De vraag naar vergunningen is zo groot dat gerekend moet worden met een wachttijd van zes maanden. (Bron: USA Today van 20 april 2010)

VS — Michigan

Een jaar nadat de staatswet voor medische cannabis van kracht werd kunnen de ambtenaren van het ministerie van gezondheid de vraag niet meer volgen. Wegens een toenemende achterstand van ongeveer 3.000 aanvragen moeten personen die medische cannabis gebruiken of voor anderen willen kweken, drie maanden op hun vergunning wachten. Dat verklaarde het gezondheidsministerie van Michigan. Het departement krijgt ongeveer duizend aanvragen per week binnen. Op 16 april waren er al 13.239 vergunningen uitgereikt voor medisch cannabisgebruik en 5.460 vergunningen voor verzorgers die voor de kweek instaan. Het programma begon in april 2009. (Bron: Lansing State Journal van 23 april 2010)

VS — Cannabis en de werkplaats

Op 15 april oordeelde het hooggerechtshof van de staat Oregon dat werkgevers het medisch gebruik van cannabis door hun werknemers niet hoeven te tolereren – zelfs niet buiten het werk. Werkgeversorganisaties in het hele land prezen het oordeel zeggende dat het een bevestiging is van het recht op een drugsvrije werkplaats. Maar arbeidsrechtenorganisaties zeggen dat met de 5 tegen 2 beslissing, de bescherming van zwakke werknemers die een medicijn gebruiken dat door de kiezers van Oregon meer dan tien jaar geleden aanvaard werd, wordt uitgehold. (Bron: Register-Guard van 16 april 2010)

Wetenschap — Paniek

In een uitgebreid onderzoek met 5.672 deelnemers werden de relaties bestudeerd tussen cannabisgebruik en paniekaanvallen. Een leven lang cannabisgebruik werd in belangrijke mate geassocieerd met een verhoogd risico op paniekaanvallen in de loop van het voorbije jaar. Nochtans was deze relatie niet belangrijk bij onderzoek naar nicotineverslaving. Levenslang cannabisgebruik was geassocieerd met een verhoogd risico op een levenslange diagnose van angststoornis. (Bron: Zvolensky MJ, et al. Exp Clin Psychopharmacol 2010;18(2):129-34.)

Wetenschap — Pijn

Chronische klemming van een zenuw verminderde de activiteit van de cannabinoïde-1 receptoren in een bepaald hersengebied (rostrale anterieure cingulate cortex) bij muizen. De studie is de eerste om veranderingen aan te tonen in cannabinoïde receptor functies in dit hersengebied als reactie op een model van neuropatische pijn. (Bron: Hoot MR, et al. Brain Res. 2010 Apr 6. [pers])

Wetenschap — Hersenschade

Het toedienen van methamfetamine aan muizen zorgde voor een toename van de concentratie aan CB1 receptoren in verschillende hersenregionen. De toxiciteit van deze drug voor de zenuwcellen van de hersenen zou deze verandering kunnen teweegbrengen en de neuroprotectieve eigenschappen van het endocannabinoïdensysteem versterken. Deze resultaten suggereren ook dat de neurotoxiciteit van methamfetamine de gevoeligheid voor bepaalde effecten van cannabis kunnen wijzigen. (Bron: Bortolato M, et al. J Psychiatr Res. 2010 Apr 6. [pers])

Wetenschap — Pijn

Volgens dierenonderzoek aan de Virginia Commonwealth Universiteit, VS, verzwakte een FAAH remmer de ontwikkeling van pootoedeem en omgekeerde hyperalgesie door de activering van CB1 en CB2 receptoren. FAAH (fatty acid amide hydrolase) is het enzyme dat de degradatie van de endocannabinoïde anandamide versnelt. De remmer verhoogt dus de anandamideconcentratie. (Bron: Pattipati SN, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2010 Apr 7. [pers])

Wetenschap — Slagaders

Volgens onderzoek aan de universiteit van Bonn, Duitsland, verbeterde een CB1 receptor antagonist de endothelium-afhankelijke bloedvatverwijding van de aorta en verminderde de ontwikkeling van reactieve zuurstofelementen (vrije radicalen) bij muizen die gedurende zeven weken gevoed werden met een cholestorolrijk dieet. Het endothelium is de binnenwand van de bloedvaten. (Bron: Tiyerili V, et al. Basic Res Cardiol. 2010 Apr 2. [pers])

Wetenschap — Schizofrenie

De binding van een synthetische cannabinoïde aan CB1 receptoren werd onderzocht bij negen patiënten met schizofrenie en tien gezonde controlepersonen aan de John Hopkins University in Baltimore, VS. De wetenschappers konden bij schizofreniepatiënten een verhoogde binding waarnemen in alle onderzochte regionen. Die toename was in hersenregionen die 'pons' genoemd worden, statistisch belangrijk. (Bron: Wong DF, et al. Neuroimage. 2010 Apr 17. [pers])

Wetenschap — Geboorte

Volgens onderzoek aan de universiteit van Leicester, Groot-Brittannië, verhoogde de bloedconcentratie van de endocannabinoïde anandamide (AEA) tijdens de geboorte (contracties tijdens de geboorte). De deelnemers waren hoogzwangere vrouwen bij wie de bevalling geïnduceerd werd. Er was een 1,5 maal hoger AEA peil in het bloed tijdens de bevalling. De auteurs merkten ook op dat een grote toename van het AEA peil in het bloed geassocieerd werd met de korte duurtijd van een bevalling en omgekeerd. (Bron: Nallendran V, et al. BJOG. 2010 Apr 20. [pers])

Wetenschap — Nabilone

Onderzoekers aan de McGill universiteit van Montreal, Canada, ontdekten dat het misbruikpotentieel van de cannabinoïde nabilone, die in Canada op voorschrift verkrijgbaar is, wellicht laag is. Zij merkten op dat meldingen over nabilonemisbruik uiterst zelden voorkomen. (Bron: Ware MA and St Arnaud-Trempe E. Addiction 2010;105(3):494-503.)

Wetenschap — THC bereiding

Een nieuwe delta-9-THC farmaceutische bereiding werd bestudeerd in een muismodel van pijn. De Italiaanse onderzoekers ontwikkelden een emulsie van THC door gebruik te maken van een surfactant. Surfactants zijn stoffen die de oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen. (Bron: Lazzari P, et al. Int J Pharm. 2010 Apr 15. [pers])