Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 16 mei 2009

Authors

Canada — Hooggerechtshof maakt een einde aan het monopolie van de overheid om cannabis te kweken voor medisch gebruik

Canadezen met een wettelijke vergunning voor het medisch gebruik van cannabis mogen in de toekomst cannabis kiezen van andere leveranciers dan de overheid nadat het Hooggerechtshof op 23 april het beroep weigerde tegen een vonnis dat een einde maakte aan het monopolie van de federale overheid. Een raad van drie rechters verwierp, zonder motivering, de beroepsakte van het openbaar ministerie waarin de beslissing aangevochten werd die door een federaal beroepshof genomen werd en vergunde kwekers het recht gaf om cannabis te kweken voor meer dan één patiënt.

De beslissing van het Hooggerechtshof om buiten zake te blijven houdt in dat het vonnis van 2008 van kracht blijft. Daarin wordt het argument van de regering verworpen dat de industrie tot een deregulering gedwongen wordt als de Rechtbank de federale beperkingen vrijer zou maken. Een patiëntenvereniging had de federale wetgeving aangevallen op het feit dat de cannabis die door de overheid geleverd wordt te zwak is en dat zij de mogelijkheid moesten krijgen om hun eigen bronnen te zoeken. Het beroepshof wees de beslissing van de overheid af waarin gesteld wordt dat vergunde patiënten die hun eigen cannabis niet kunnen kweken, een kweker kunnen aanstellen die een vergunning krijgt om voor slechts één patiënt te kweken, of zich te bevoorraden bij de overheid. Er zijn ongeveer 2000 mensen die een legale vergunning hebben om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden.

Meer op:

http://www.ottawacitizen.com/news/court+ends+government+monopoly/1526487/story.html

(Bron: Ottawa Citizen van 23 april 2009)

VS — Aantal patiënten die cannabis medisch gebruiken in belangrijke mate gestegen tijdens de laatste maanden

Volgens een verslag van de nieuwszender MSNBC is er een belangrijke toename van patiënten die cannabis gebruiken om hun ziekte te behandelen in de 13 staten die het gebruik ervan toestaan. Het zou evenwel moeilijk zijn om staten en cijfers te vergelijken. MSNBC geeft cijfers van de staat Colorado. Colorado registreert medische gebruikers van cannabis sinds de invoering van hun wetgeving op 1 juni 2001. Op het einde van 2008 waren 4.720 aanvragen binnengekomen die bijna allemaal goedgekeurd werden. Maar op 28 februari van dit jaar stond de teller al op 6.796, een verhoging met dertig procent in slechts twee maanden.

Daar zijn uiteenlopende redenen voor genoemd. Er is onder meer het signaal van Barack Obama om de federale cannabiswetten niet te gebruiken om staatswetten te verwerpen zoals de Bush-regering deed. Een andere reden kan de economische crisis zijn waardoor meer mensen zonder verzekering alternatieven zoeken voor de dure medicijnen. Een andere factor die kan bijgedragen hebben tot die stijging kan ook gewoon zijn dat mensen die in de jaren 1960-1970 kennis maakten met cannabis toen ze jong waren en nu als ouderen lijden aan verschillende kwalen en meer geneigd zijn om het voor gezondheidsredenen te gebruiken dan de generatie voor hen.

Meer op:

http://www.msnbc.msn.com/id/30217044/

(Bron: MSNBC van 15 april 2009)

Kort nieuws

Wetenschap — Obstructieve longaandoening

Volgens Canadese onderzoekers die een groep van 878 personen van 40 jaar of ouder interviewden in Vancouver, Canada, verhoogt het roken van tabak en cannabis samen het risico op de ontwikkeling van ademhalingssymptomen en obstructieve longaandoeningen meer dan het gebruik van tabak alleen. Nochtans werd het gebruik van cannabis niet geassocieerd met een verhoogd risico op ademhalingsproblemen. (Bron: Tan WC, et al. CMAJ 2009;180(8):814-20.)

Wetenschap — Veroudering

Volgens basisonderzoek aan de Ohio State University in de VS, beschermt een synthetische cannabinoïde (WIN 55,212-2) die op een gelijkaardige manier werkt als natuurlijke dronabinol, tegen bepaalde aspecten van normale en pathologische veroudering bij dieren, namelijk hersenontstekingen en de afname van de vorming van nieuwe zenuwcellen. (Bron: Marchalant Y, et al. Neurobiol Dis 2009;34(2):300-7.)

Wetenschap — Medisch gebruik door tieners

Volgens onderzoekers van de universiteit van Brits Columbia, Canada, die 63 jongeren interviewden die cannabis gebruiken, zouden velen van hen het gebruiken voor de behandeling van gezondheidsproblemen. Twintig onder hen zeiden cannabis te gebruiken voor de behandeling van pijn, slaapstoornissen en concentratieproblemen. (Bron: Bottorff JL, et al. Subst Abuse Treat Prev Pol 2009, 23 April [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]).

Wetenschap — Zwaarlijvigheid

Volgens onderzoek aan de universiteit van Aberdeen, Groot-Brittannië, verminderde het gewicht in muizen door toediening van een natuurlijke cannabinoïde (delta-9-tetrahydrocannabivarin, delta-9-THCV) die reageert als een cannabinoïde receptor antagonist. Een cannabisextract met veel delta-9-THCV had die werking niet, mogelijk omwille van de aanwezigheid van kleine resthoeveelheden THC. (Bron: Riedel G, et al. Br J Pharmacol 2009;156(7):1154-66.)

Wetenschap — Beroerte

Volgens onderzoek aan de medische universiteit van Xi'an, China, verminderde een voorbehandeling met elektro-acupunctuur de negatieve consequenties van cerebrale ischemie bij dieren (gereduceerde intensiteit van het infarct, verbeterde neurologische functie). Deze werking was te wijten aan een verhoogde productie van de endocannabinoïde 2-arachidonoyl glycerol en de activering van CB1 receptoren. (Bron: Wang Q, et al. Stroke 2009 Apr 16. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Epilepsie

Fundamenteel onderzoek aan de Virginia Commonwealth Universiteit in de VS, wijst erop dat een stoornis van het endocannabinoïdensysteem een rol speelt in de ontwikkeling van epilepsie. (Bron: Falenski KW, et al. Brain Res 2009;1262:64-72.)