Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 27 december 2008

Authors

Wetenschap — THC vermindert opstoten van maagzuur

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam, Nederland, bestudeerden bij honden en bij mensen de werking van THC (dronabinol) op de ontspanning van de onderste slokdarmsluitspier (de ringspier onderaan het einde van de slokdarm) en de opstoten van maagzuur naar de slokdarm (gastro-oesophagale reflux). Dronabinol verminderde dosisafhankelijk de ontspanning van de onderste slokdarmsluitspier en het aantal opstoten van maagzuur bij honden. Deze werking werd omgekeerd met een CB1 receptor antagonist (SR141716A) wat erop wijst dat deze werking van THC verloopt via de CB1 receptor.

Op basis van deze gegevens werd een placebo gecontroleerde studie uitgevoerd met 18 gezonde vrijwilligers die ofwel een placebo kregen, ofwel 10 mg dronabinol, ofwel 20 mg dronabinol, bij drie gelegenheden. THC verminderde in belangrijke mate het aantal ontspanningen van de onderste slokdarmsluitspier en veroorzaakte een niet belangrijke vermindering van de episodes van opstoten van maarzuur tijdens het eerste uur na een maaltijd. Gastro-oesophagale reflux is een situatie waarbij de onderste slokdarmsluitspier abnormaal ontspannen is en het maagzuur kan terugvloeien in de slokdarm. Dat kan oesophagitis veroorzaken, een ontsteking van de binnenste laag van de slokdarm.

(Bron: Beaumont H, Jensen J, Carlsson A, Ruth M, Lehmann A, Boeckxstaens GE. Effect of Delta(9)-tetrahydrocannabinol, a cannabinoid receptor agonist, on the triggering of transient lower oesophageal sphincter relaxations in dogs and humans. Br J Pharmacol. 2008 Dec 6. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Duitsland — Fagron heeft een exclusief invoercontract voor cannabis in Duitsland

In Duitsland zal medische cannabis verdeeld worden door Fagron Duitsland, een onderdeel van Arseus, de Belgische geneesmiddelendistributeur. Dat liet Arseus in een verklaring weten. Er werd gemeld dat Fagron Nederland al sinds 2003 actief is op de Nederlandse medische cannabismarkt. Fagron Nederland is verantwoordelijk voor de distributie van cannabis in de Nederlandse apotheken.

Het gebruik van de plant als medicijn is in Duitsland niet legaal. Nochtans heeft het Federaal Instituut voor Farmaceutische en Medische Producten aan vier personen de toelating verleend om cannabis in de apotheek te betrekken. De uitzonderingen waren gebaseerd op adviezen van meerdere artsen en enkel aanvaard nadat was vastgesteld dat andere behandelingen nutteloos waren.

Meer op:

http://www.reuters.com/article/rbssPharmaceuticals%20-%20Generic%20&%20Specialty/idUSL89274320081208

(Bron: Reuters van 8 december 2008)

Kort nieuws

Wetenschap — Multiple sclerose

Een Spaans team van wetenschappers onderzocht de werking van een synthetische cannabinoïde (WIN55,212-2) in een diermodel van multiple sclerose. Zij stelden vast dat de cannabinoïde de adhesiemoleculen in de hersenen tegenhoudt. Deze moleculen regelen de migratie van witte bloedcellen doorheen de bloed-hersenen-barrière bij multiple sclerose. Dat kan een verklaring zijn voor de ontstekingswerende werking van THC bij multiple sclerose. (Bron: Mestre L, et al. Mol Cell Neurosci. 2008 Nov 19. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Levertransplantatie

Wetenschappers aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, VS, onderzochten de effecten van cannabisgebruik op het therapieresultaat na een levertransplantatie, vooral wat de overleving betreft. Bij de studie werden 155 cannabisgebruikers en 1334 patiënten betrokken die geen cannabis gebruikten. Cannabisgebruik had geen noemenswaardig effect op de overleving na een levertransplantatie. (Bron: Ranney DN, et al. Am J Transplant. 2008 Nov 27. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS — New Jersey

Gouverneur Jon S. Corzine zei dat hij een wetsvoorstel steunt en wil tekenen, waardoor medisch gebruik van cannabis wordt toegelaten. Het gezondheidscomité van de senaat van New Jersey keurde op 15 december het medische cannabisvoorstel goed met 6 tegen 1. Het voorstel gaat nu naar de voltallige senaat. (Bron: Persmededeling van Atlantic City van 17 december 2008)

Wetenschap — Nierschade

De niet-psychotrope cannabinoïde cannabidiol (CBD) verminderde de nierschade die veroorzaakt wordt door cisplatin. Dat bleek uit een dierenonderzoek. Cisplatin wordt gebruikt bij chemotherapie tegen kanker. CBD verzwakt de oxidatieve stress, vermindert ontsteking en celdood in de nieren, en verbetert de nierfuncties. De onderzoekers concludeerden dat "cannabidiol een veelbelovende nieuwe beschermende strategie inhoudt voor de behandeling van door cisplatin veroorzaakte nefrotoxiciteit." (Bron: Pan H, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2008 Dec 12. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Parodontitis

Volgens een onderzoek met ratten verminderde cannabidiol de beenderresorptie door het onderdrukken van ontstekingsbevorderende cytokines tijdens een experimentele parodontitis. (Bron: Napimoga MH, et al. Int Immunopharmacol. 2008 Dec 11. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Leverkanker

Onderzoekers van de Universiteit van Palermo, Italië, toonden aan dat een synthetische cannabinoïde (WIN55,212-2) geprogrammeerde celdood veroorzaakte in leverkankercellen. Dit kan wijzen op een therapeutisch potentieel van cannabinoïden in leverkanker. (Bron: Giuliano M, et al. Biochimie. 2008 Nov 27. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Longkanker

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek in Lyon, Frankrijk, heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van cannabis roken en het risico op longkanker bij 430 patiënten met longkanker in Tunesië, Marokko en Algerije. Alle cannabisrokers waren ook tabakrokers. Cannabisgebruik verdubbelde het risico op longkanker na correctie van andere statistische variabelen. De onderzoekers concludeerden dat "cannabis roken een risico kan inhouden op longkanker. Een deel van het verhoogde risico kan evenwel verklaard worden door de aanwezigheid van restproducten van tabaksrook of andere mogelijke storende elementen." (Bron: Berthiller J, et al. J Thorac Oncol 2008;3(12):1398-403.)

Wetenschap — Urinetest

In een onderzoek door het Amerikaanse Nationale Instituut voor Drugsmisbruik (NIDA) in Maryland, werden 60 regelmatige cannabisgebruikers gedurende een onthoudingsperiode van 30 dagen geobserveerd en hun urine werd op aanwezigheid van THC-COOH getest. Er werden grote schommelingen waargenomen tussen dagen met een positieve urinetest en dagen met een negatieve test gedurende de observatieperiode en geen constante daling van THC-COOH concentraties. Het gemiddelde aantal dagen tot de eerste negatieve test (THC-COOH lager dan 50 ng/ml in een immuno-analyse) was 3,2 dagen en het gemiddelde aantal dagen tot de laatste positieve test was 15,4 dagen. (Bron: Goodwin RS, et al. J Anal Toxicol 2008;32(8):562-9.)

VS — Californië

Het Harborside Health Center (HHC), een apotheek voor medische cannabis met vergunning van de stad, kondigde het begin aan van laboratoriumanalyses van hun cannabisproducten. Alle medische cannabisproducten die voor distributie door het HHC aanvaard worden, zullen op veiligheid en potentie getest worden. (Bron: Persmededeling van Harborside Health Center van 11 december 2008)

Op 3 december werd op de Marokkaanse TV gediscussieerd over de legalisering van cannabis. De belangrijkste vraag was of de mogelijkheid bestond om de cannabisteelt te sturen in de richting van therapeutisch en industrieel gebruik. Een samenvatting van de discussie is beschikbaar op: http://www.encod.org/info/MOROCCO-OPENS-THE-DEBATE-ON.html (Bron: ENCOD)

Wetenschap Duitsland — Spice

De nieuwe drug 'spice' die op het internet voorgesteld wordt als een zuiverend kruidenmengsel maar gewoonlijk gerookt wordt, heeft een werking die vergelijkbaar is met die van cannabis. Volgens analyse door THC Pharm, een laboratorium in Frankfurt, bevat spice de synthetische cannabinoïde JWH-018. Kort na de ontdekking van het actieve element werd spice in Oostenrijk verboden. (Bron: Frankfurter Rundschau, THC Pharm)