Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 juni 2008

Authors

Europa — Advocaat beweert dat Ierland handelt in strijd met de Schengenakkoorden over cannabisgebruik door een MS patiënt

Een Nederlandse advocaat stelde dat de Ierse overheid in gebreke blijft met het volgen van de bepalingen van de Schengenovereenkomst wanneer zij een multiple sclerose patiënt niet tot het grondgebied toelaten met cannabis die hij nodig heeft voor medische redenen. Noel McCullagh is in een rechtszaak verwikkeld om naar Ierland terug te keren vanuit Nederland, in het bezit van zijn voorgeschreven cannabis. Mr. McCullagh zei dat hij zijn ouders in twee jaar niet meer heeft kunnen zien omdat hij zou gearresteerd worden als de Ierse ambtenaren hem in het bezit van de drug zouden vinden.

Zijn advocaat, Jasper Pauw, zie dat onder Schengen, een overeenkomst die ontworpen werd om fysieke grenzen tussen Europese landen op te heffen, de heer McCullagh toelating zou moeten krijgen om de cannabis in Ierland binnen te brengen. Hij zei dat Ierland artikel 75 van de Schengenovereenkomst ondertekend heeft. "Daarin staat dat wanneer mensen een medicijn gebruiken in een bepaald Schengenland en dat medicijn is legaal in dat land, dan kunnen de mensen vrij reizen binnen de Schengenzone en hun medicijn meebrengen als ze ook het voorschrift kunnen voorleggen," zei hij. Een woordvoerster van het Ierse gezondheidsministerie zei dat "iedereen die het land binnenkomst met medische cannabis kan beschuldigd worden van inbreuken op de drugswetgeving op grond van illegaal bezit." De zaak wordt momenteel geëvalueerd door het ministerie van justitie."

Meer op:

http://www.ireland.com/newspaper/ireland/2008/0531/1212156446070.html#

(Bron: The Irish Times van 31 mei 2008)

Wetenschap — Zwaar cannabisgebruik gedurende lange tijd kan inkrimping van twee hersengebieden veroorzaken

Volgens onderzoek door een Australische groep kan langdurig zwaar cannabisgebruik leiden tot het krimpen van twee hersengebieden (hippocampus en amygdala) die rijk zijn aan cannabinoïdereceptoren. De onderzoekers vergeleken hersenscans van 15 cannabisgebruikers (gemiddelde leeftijd 39,8 jaar) die minstens vijf cannabissigaretten per dag gebruikt hadden gedurende tenminste tien jaar (gemiddeld 18,7 jaar) met 16 niet gebruikers (gemiddeld 36,4 jaar oud). In de cannabisgroep was het volume van de hippocampus gemiddeld 12 procent en het volume van de amygdala gemiddeld 7 procent kleiner. De hippocampus speelt een belangrijke rol in het geheugen en de emotie terwijl de amygdala een kritische rol speelt in angst en agressie. De cannabisgebruikers hadden ook meer de neiging tot het vertonen van psychotische stoornissen.

Het artikel kreeg veel mediabelangstelling. Critici wezen er evenwel op dat dit onderzoek gedaan werd met slechts enkele deelnemers en dat de grote meerderheid van cannabisgebruikers zoveel cannabis niet gebruikt. Eerder onderzoek door wetenschappers van de Harvard University in Boston, VS, gepubliceerd in 2005, vond geen verschillen in het gemiddelde volume van de hippocampus bij 22 lange termijn zware cannabisgebruikers in vergelijking met 26 niet gebruikers. De onderzoekers van de nieuwe studie gaven toe dat hun onderzoek niet bewees dat het de cannabis en niet een andere factor was die het onderscheid veroorzaakte. Maar het hoofd van het onderzoeksteam Dr. Murat Yücel zei dat de bevindingen zeker suggereerden dat cannabis de oorzaak was.

Meer op:

http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSN02271474

(Bronnen: Reuters van 2 juni 2008; Yücel M, Solowij N, Respondek C, Whittle S, Fornito A, Pantelis C, Lubman DI. Regional Brain Abnormalities Associated With Long-term Heavy Cannabis Use. Arch Gen Psychiatry 2008;65(6):694-701.)

Groot Brittannië — Medisch gebruik van Rimonabant gelinkt aan 5 overlijdens in Groot-Brittannië

Rimonabant werd in verband gebracht met vijf overlijdens en 2.123 nadelige reacties (in 720 verslagen gericht aan het agentschap) in Groot-Brittannië sinds het twee jaar geleden op de markt gebracht werd, aldus een rapport van de Britse verantwoordelijken voor de geneesmiddelenwetgeving (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency). Rimonabant is een cannabinoïde receptor blokker van het bedrijf Sanofi-Aventis en is in GB en andere Europese landen onder de merknaam Acomplia verkrijgbaar voor de behandeling van overgewicht. Het middel werd ooit beschouwd als een miljardensucces voor het Franse bedrijf maar die toekomst is onzeker sinds het door een panel van de Amerikaanse geneesmiddelencommissie (FDA) een jaar geleden verworpen werd omdat het zelfmoordgedachten zou kunnen veroorzaken.

Volgens de gegevens was er een geval van zelfmoord en twee zelfmoordpogingen. Bij de vier andere overlijdens waren er twee gerelateerde fatale hartaanvallen, een plotseling overlijden en een geval van een besmettingsziekte. Bijwerkingen waren onder meer 48 gevallen van zelfmoordneigingen en 149 gevallen van depressie. Sanofi-Aventis wees erop dat de overlijdens waren vastgesteld binnen een bevolkingsgroep die al geassocieerd was met cardiovasculaire risicofactoren, naast de zwaarlijvigheid.

Meer op:

http://www.reuters.com/article/rbssHealthcareNews/idUSL0386413220080603

(Bronnen: Reuters van 3 juni 2008, Deutsches Aerzteblatt van 4 juni 2008)

Kort nieuws

VS — Californië

Volgens een artikel in de New York Times verdient de staat Californië ongeveer 100 miljoen dollar (64 miljoen euro) aan belastingen op de omzet van 2 miljard dollar (1,3 miljoen euro) van de naar schatting 500 cannabisverdeelpunten. Meer op: http://www.nytimes.com/2008/05/31/technology/31online.html (Bron: New York Times van 31 mei 2008)

Wetenschap — Potentie van cannabis

Onderzoekers van het Australische Nationale Onderzoekscentrum voor Drugs en Alcohol bestudeerden de beschikbare internationale literatuur over de patronen in het THC-gehalte van cannabis. Zij merkten op dat bij cannabisstalen, getest in de Verenigde Staten, Nederland, Groot-Brittannië en Italië, over de voorbije tien jaar, een stijgende potentie werd waargenomen. Sommige landen vertoonden geen belangrijke potentieverhoging terwijl andere landen de potentie niet gemeten hadden in die periode." Zij besloten dat "beweringen die openbaar gemaakt werden over een 20 tot 30-voudige verhoging van de potentie van cannabis (...) niet ondersteund worden door de huidige bewijsvoering. (Bron: McLaren J, et al. Addiction 2008 May 20. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Darmontsteking

Dierenonderzoek bij muizen toont aan dat stoffen die de concentratie aan endocannabinoïden verhogen, de darmontsteking verminderen. (Bron: Storr MA, et al. J Mol Med 2008 May 21. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — THC effecten

Nederlandse onderzoekers dienden aan gezonde personen stijgende doses THC toe (2, 4, 6 en 8 mg) met tussenpauzen van 90 minuten. Terwijl het hart sneller ging kloppen gevolgd door een snelle daling van het ritme na elke THC-toediening, bleven verscheidene parameters (alertheid, psychologische werking) boven de basiswaarde tussen de doses. (Bron: Zuurman L, et al. J Psychopharmacol 2008 May 30. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Cannabis ontwenning

Australische onderzoekers voerden een pilootstudie uit met 20 deelnemers om de werking van koolzuurhoudend lithium tegen de symptomen van cannabisontwenning te bestuderen. Twee deelnemers trokken zich terug ingevolge bijwerkingen. Twaalf deelnemers vervolledigden het zevendaagse behandelingsprogramma en vijf personen rapporteerden een blijvende onthouding na een belangrijke opvolging gedurende 107 dagen. De onderzoekers pleiten voor een placebogecontroleerde studie. (Bron: Winstock AR, et al. J Psychopharmacol. 2008 May 30. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Grootte van de oogpupil

Hoewel gematigde THC doses gewoonlijk geen noemenswaardige verandering veroorzaken in de grootte van de oogpupil, toont onderzoek in Marokko aan dat er een invloed is op de grootte van de pupil. Het verschil in diameter voor en na het roken van cannabis werd gemeten in 34 ogen bij 17 vrijwilligers in een donkere gesloten kamer. Het resultaat was een belangrijke toename van de pupilgrootte bij cannabisgebruik. (Bron: Merzouki A, et al. J Forensic Leg Med 2008;15(5):335-8.)

Wetenschap — Gebruik door jongeren

Uit onderzoek bij 549 Franse jongeren met een gemiddelde leeftijd van 15,5 jaar, bleek dat het gebruik van cannabis niet zozeer werd beïnvloed door de houding van hun ouders tegenover cannabisgebruik maar door het vroegere of huidige gebruik van de drug door hun vader. De onderzoekers concludeerden dat "de afwezigheid van invloed door de houding van de ouders ten opzichte van gebruik, suggereert dat afkeuring door de ouders van het gebruik, geen preventieve werking heeft, daar waar het voorbeeld van gebruik of niet gebruik door de vader het gebruik door de jongere beïnvloedt." (Bron: Chabrol H, et al. Encephale 2008;34(1):8-16.)

Wetenschap — Latere ontwikkeling

Volgens een longitudinale studie die uitgevoerd werd in Nieuw-Zeeland, was het cannabisgebruik op de leeftijd tussen 14 en 21 jaar, geassocieerd met een lager opleidingsniveau en een lager inkomen op 25-jarige leeftijd, met een hogere werkloosheid en een lager peil van levensvreugde. De onderzoekers concludeerden dat "de resultaten van de huidige studie suggereren dat toenemend cannabisgebruik in de late adolescentie en het begin van de volwassenheid, geassocieerd is met een gamma aan ongunstige gevolgen in het latere leven. (Bron: Fergusson DM & Boden JM. Addiction 2008;103(6):969-76.)