Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 4 oktober 2007

Authors

Wetenschap — THC normaliseerde het gereduceerde psychomotorische vermogen bij een patiënt met een hyperactiviteitstoornis

Wetenschappers van de Faculteit voor Forensische en Verkeersgeneeskunde van de Universiteit van Heidelberg, Duitsland, onderzochten de werking van cannabis op de functies die verband houden met het rijvermogen bij een 28-jarige man met ADHD (hyperactiviteitstoornis). Hij had in de loop van de voorbije jaren herhaaldelijk de verkeersregels overtreden en zijn rijbewijs was ingetrokken omdat hij onder invloed van cannabis reed. Hij gedroeg zicht bij zijn eerste afspraak met een psycholoog in nuchtere toestand uitgesproken onaangepast en zijn concentratie was sterk verzwakt. Hij kreeg de toelating om tests uit voeren die verband houden met autorijden, onder invloed van het cannabisbestanddeel dronabinol (THC) dat zijn arts voorschreef om zijn symptomen te behandelen. De onderzoeker verwachtte dat hij niet in staat zou zijn om onder acute invloed van THC een auto te besturen.

Maar bij de tweede afspraak was zijn gedrag merkbaar verbeterd en hij presteerde gemiddeld en deels zelfs boven het gemiddelde in alle proeven van reactiesnelheid, vasthouden van de aandacht, visuele oriëntatie, snelheidsperceptie en gespreide aandacht. Een bloedproef na de tests wees op een hoge THC concentratie van 71 ng/ml in het bloedserum. Hij gaf later toe cannabis gerookt te hebben en geen dronabinol te hebben genomen omwille van de hoge kostprijs. De onderzoekers merkten op dat "mensen met ADHD meer geneigd blijven te zijn de verkeersregels te overtreden, meer strafbare feiten te plegen en meer betrokken te zijn bij verkeersongevallen dan het statistisch gemiddelde" en besloten uit hun onderzoek dat "ermee rekening dient gehouden te worden dat bij personen met ADHD, cannabis of THC een opvallende en zelfs prestatieverhogende werking kan hebben."

(Bron: Strohbeck-Kuehner P, Skopp G, Mattern R. Fahrtüchtigkeit trotz (wegen) THC. Arch Kriminol 2007;220(1-2):11-9.)

VS — De staat Washington probeert een standaardhoeveelheid voor cannabis vast te leggen

Overeenkomstig de medische cannabiswetgeving van de staat Washington mogen vergunde patiënten een voorraad cannabis in bezit hebben die een gebruik van 60 dagen dekt. De wetgever wil nu weten hoeveel dit is, er is immers geen standaardhoeveelheid en geen standaardmethode vastgelegd om cannabis medisch te gebruiken. Daarom houdt de staat hoorzittingen om deskundigen en burgers te vragen hoe een voorraad van twee maanden kan bepaald worden. Thans beslist de politie in elk district welke hoeveelheid daarmee bedoeld wordt.

Van de 12 staten die bescherming bieden aan medische cannabisgebruikers tegen vervolging is Washington de enige staat die geen duidelijke richtlijnen heeft over de hoeveelheid die een patiënt of een vergunde verzorger in bezit mag hebben. Oregon staat de grootste voorraad toe - 24 ounces (ongeveer 680 gram) of zes volwassen planten - en andere staten laten slechts één ounce (circa 28 gram) gebruiksklare cannabis toe. In Californië is een wettelijk maximum van 8 ounces of zes volwassen planten van kracht, maar steden en districten zijn vrij om hogere grenzen vast te leggen. Patiënten in Washington vrezen dat de overheid de maximaal toegelaten hoeveelheid te laag zal stellen. Publieke reacties hierover kunnen tot einde van dit jaar ingestuurd worden en begin 2008 zal het departement volksgezondheid hierover en regelgeving uitvaardigen.

(Bron: Los Angeles Times van 23 september 2007)

Kort nieuws

Wetenschap — Hartprotectie

Volgens een studie door onderzoekers van de Hebrew University in Jeruzalem beschermt de niet psychoactieve cannabinoïde cannabidiol (CBD), in een dierenstudie, het hart tegen schade die veroorzaakt wordt door een verminderde bloedtoevoer. Een hartslagader werd bij ratten gedurende 30 minuten afgebonden. Bij dieren die achteraf gedurende 7 dagen behandeld werden met CBD was de omvang van het infarct met 66 procent verminderd in vergelijking met niet behandelde ratten. (Bron: Durst R, et al. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2007 Sep 21; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Schizofrenie

Wetenschappers aan de Medische Hogeschool van Hannover onderzochten bij 104 schizofreniepatiënten en 140 gezonde controlepersonen of mutaties van de cannabinoïde 1 receptor verband hielden met een verhoogd risico op schizofrenie. Een dergelijk verband kon niet gedetecteerd worden. (Bron: Seifert J, et al. Neurosci Lett. 2007 Aug 10; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Nieuwe cannabinoïde receptor

Volgens onderzoekers van het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca is er thans voldoende bewijs dat de receptor GPR55 een nieuwe cannabinoïde receptor is. Aan deze receptor binden zich onder meer de endocannabinoïden anandamide en virodhamine, de fytocannabinoïde cannabidiol en de synthetische cannabinoïden CP55940 en abnormale cannabidiol. (Bron: Ryberg E, et al. Br J Pharmacol. 2007 Sep 17; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])