Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 18 juni 2007

Authors

Wetenschap — THC bevordert de eetlust en keert het gewichtsverlies bij AIDS-patiënten

Onderzoekers aan het Centrum voor Immunologie in Orlando, Florida, bestudeerden de langetermijneffecten van THC (dronabinol) bij 117 patiënten met HIV/AIDS die gewicht verloren. De personen die gedurende 3 tot 12 maanden dronabinol kregen, werden opgenomen in een retrospectieve analyse. Er werd aangetoond dat THC de eetlust bevordert, gewicht doet toenemen en misselijkheid reduceert.

Drieënzestig procent van de patiënten behield of won aan gewicht. Bij degenen die gedurende een jaar THC kregen, was de gemiddelde gewichtstoename ongeveer 1.700 gram. Het percentage aan patiënten die eetlustverlies hadden, verminderde van 71 procent tot 26 procent na 1 maand therapie en bleef in de loop van het onderzoek verminderen. Het percentage patiënten dat leed aan misselijkheid (38 procent) verminderde voortdurend vanaf de tweede week.

(Bron: Dejesus E, Rodwick BM, Bowers D, Cohen CJ, Pearce D. Use of dronabinol improves appetite and reverses weight loss in HIV/AIDS-infected patients. J Int Assoc Physicians AIDS Care 2007;6(2):95-100.)

Wetenschap — Zalf met THC vermindert allergische huidreacties bij muizen

Volgens een dierenstudie door onderzoekers van de Universiteit van Bonn (Duitsland), vermindert de plaatselijke toediening van THC in een zalf, de allergische huidreacties. Hun studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Science op 8 juni. Er werd aangetoond dat endocannabinoïden een belangrijke rol spelen in de regeling van ontstekingsprocessen. Een verhoogd endocannabinoïdenpeil verminderde de ontstekingsreacties in de huid bij muizen die allergisch gemaakt waren aan bepaalde allergenen, terwijl de afwezigheid van cannabinoïdereceptoren deze reacties versterkten.

Bij het ontstaan van een ontsteking reageren de endocannabinoïden alsof iemand op de rem gaat staan. Ze verhinderen het lichaam te hard te reageren en de controle te verliezen over de immuunreacties. Dit hangt samen met het feit dat bij het begin van een infectie bij muizen, de concentratie aan endocannabinoïden toeneemt. Als de huid kort voor en na de toediening van het allergeen met een THC oplossing behandeld werd, was de zwelling veel minder dan normaal. Een dergelijke zalf heeft wellicht geen toxische werking.

Meer op:

in Engels: http://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070607171120.htm

in Duits: http://www1.uni-bonn.de/pressDB/jsp/pressemitteilungsliste.jsp

(Bron: Persbericht van de Universiteit van Bonn van 7 juni 2007, Science Daily van 7 juni 2007)

Kort nieuws

Italië — THC en nabilone mogen voorgeschreven worden

Met een decreet van gezondheidsminister Livia Turco, gepubliceerd op 28 april 2007, wordt het medisch gebruik van THC (dronabinol) en het THC derivaat nabilone toegelaten. Het decreet heeft geen goedkeuring nodig van het parlement zodat de wettelijke toelating voor het medisch gebruik van de twee stubstanties onmiddellijk in voege gaat. (Bron: Associazione per la Cannabis Terapeutica (ACT) van 2 mei 2007)

VS — Connecticut

Een voorstel voor de legalisering van cannabis voor medisch gebruik werd goedgekeurd in de senaat van de staat Connecticut op 1 juni met 23 stemmen tegen 13. Het Huis van Afgevaardigden keurde de maatregel al goed op 23 mei. Het is niet duidelijk of gouverneur M. Jodi Rell, die zei dat ze gemengde gevoelens had over de maatregel, het wetsvoorstel zal ondertekenen. Als het voorstel getekend wordt zou Connecticut de 13de staat van de VS zijn die medisch gebruik van cannabis toelaat. (Bron: Associated Press van 1 juni 2007)

VS — Vermont

De medische cannabiswet van Vermont werd uitgebreid. Tot nog toe kregen mensen met levensbedreigende condities de toelating om de drug te gebruiken zonder vervolging te moeten vrezen. Mensen met chronische aftakelende ziekten vallen nu ook onder deze toelating. (Bron: Associated Press van 1 juni 2007)

Wetenschap — Epilepsie

Met dierenonderzoek werd aangetoond dat een verhoogd anandamidepeil bescherming biedt tegen krampen die veroorzaakt worden door een zenuwgif. Anandamide is een endocannabinoïde die zich bindt aan zowel CB1 als aan CB2 receptoren. (Bron: Karanian DA, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2007 Jun 1; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Schade aan de kleine hersenen (cerebellum)

In een muismodel met cerebellaire stoornissen waardoor de motorische functies beïnvloed worden, werd aangetoond dat THC een heilzame werking heeft. De toediening van THC verminderde de gebreken in motorische coördinatie, evenwicht en spiertonus. De onderzoekers concludeerden dat cannabinoïden "een nieuw onderzoeksveld kunnen zijn voor de behandeling van een atactisch syndroom van de kleine hersenen bij mensen." (Bron: Lorivel T, Hilber P. Behav Brain Res 2007 Apr 24; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Braken

Braken wordt veroorzaakt door gifstoffen afkomstig van een bepaalde bacterie (staphylococcus aureus) die bestreden kan worden met een activering van de CB1 receptor, zo werd aangetoond in een dierenstudie door Japanse onderzoekers. De gifstoffen van deze bacterie zijn de voornaamste oorzaak van voedselvergiftiging bij mensen over de hele wereld. Zowel antagonisme aan de 5-HT3 serotine receptor als activering van de CB1 receptor door cannabinoïden, waren effectief in het verminderen van de symptomen. (Bron: Hu DL, et al. Cell Microbiol 2007 May 21; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Gewicht

Een groep van 451 zwaarlijvige personen kreeg een vetarm dieet gedurende zes weken en werd onderzocht op de genetische afwijkingen van de CB1 receptor en van het eiwit FAAH, dat de degradatie van anandamide vergemakkelijkt. Deelnemers met een bepaalde mutatie van FAAH-gen (de P129T variant) hadden een veel grotere vermindering van vetconcentraties in het bloed (triglyceriden en cholesterol) in vergelijking met deelnemers met het normale FAAH-gen. De onderzoekers veronderstellen dat een "vermindering van de endocannabinoïde-tonus heeft kunnen bijdragen tot de waargenomen uitslag bij de deelnemers aan het onderzoek." (Bron: Aberle J, et al. Horm Metab Res 2007;39(5):395-7.)

Wetenschap — Zwangerschap

Dierenonderzoek toont aan dat endocannabinoïden de hersencellen sturen om de juiste connecties te maken tijdens de foetale ontwikkeling. Dit kan de reden zijn waarom cannabisgebruik tijdens de zwangerschap bepaalde negatieve effecten zou kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen. (Bron: Berghuis P, et al. Science 2007;316(5828):1212-6.)