Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 28 mei 2007

Authors

Wetenschap — Cannabis roken versterkt de ademhalingsproblemen van sigarettenrokers

Volgens een onderzoek, voorgesteld op 22 mei tijdens het Internationaal Congres 2007 van de Amerikaanse Thoracale Vereniging, versterkt het roken van cannabis de ademhalingsproblemen bij sigarettenrokers met chronisch obstructieve longziekte (chronic obstructive pulmonary disease - COPD)

Het onderzoek wees uit dat bij personen van 40 jaar en ouder, de sigarettenrokers tweeënhalve keer meer dan niet-rokers kans lopen om COPD te ontwikkelen, terwijl bij rokers van sigaretten en cannabis samen de kans drieënhalve keer groter is om COPD te ontwikkelen dan bij personen die sigaretten noch cannabis roken. Met andere woorden, het roken van cannabis samen met het roken van sigaretten versterkt het risico met éénderde, zei Dr. Wan Tan van het St. Paul's Hospital in Vancouver, Canada.

De kans dat sigarettenrokers symptomen vertonen van ademhalingsstoornissen was 2,4 keer hoger dan bij niet-rokers, terwijl de kans dat iemand die zowel sigaretten als cannabis rookt symptomen van ademhalingsstoornissen vertoont, 18 keer hoger lag.

Meer op:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-05/ats-mwc051407.php

(Bron: Persbericht van de American Thoracic Society van 21 mei 2007)

IACM — In memoriam Dr. Tod Mikuriya

Op 21 mei overleed Dr. Tod Mikuriya in zijn huis te Berkeley, Californië, op de leeftijd van 73 jaar. Dr. Mikuriya was een psychiater en een bekende voorstander van het medisch gebruik van cannabis. Hij was een van de architecten van Proposition 215, de Californische wet uit 1996 die de teelt en het gebruik legaliseert van cannabis voor medische doeleinden met een doktersvoorschrift. Hij was lid van de Raad van Beheer van de IACM.

Dr. Mikuriya werd geboren in Pennsylvania in 1933 uit Anna Schwenk, een Duitse immigrante en Tadafumi Mikuriya, een Japanse samoerai. Nadat hij zijn medisch diploma behaalde aan de Temple University voltooide hij een psychiatrische opleiding aan het Southern Pacific General Hospital van San Francisco. Hij was directeur van het Behandelingscentrum voor drugsverslaafden van het Neuropsychiatrisch Instituut van New Jersey.

In de jaren 1960 leidde hij het cannabisonderzoek aan het Centrum voor Verdovende Middelen en Drugsmisbruik van het Nationaal Instituut voor Mentale Gezondheid (de voorloper van het huidige National Institute on Drug Abuse - NIDA)

Meer informatie over Dr. Mikuriya op:

http://www.counterpunch.org/gardner05242007.html

(Bronnen: San Francisco Chronicle van 22 mei 2007, National Association of Public Health van 21 mei 2007)

Kort nieuws

Wetenschap — Pijn

In een artritismodel van muizen werd aangetoond dat THC en morfine synergetisch ageren. De onderzoekers merkten op dat deze waarneming relevant kan zijn voor de behandeling van chronische pijn. (Bron: Cox ML, et al. Eur J Pharmacol. 2007 Apr 20; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Sensibiliseren door THC

Recente onderzoeksresultaten ondersteunen het prikkel-sensibiliseringsmodel van verslaving, waarbij de herhaaldelijke stimulering van het beloningssysteem in de hersenen leidt tot een langdurige sensibilisering van dit systeem, waardoor verder het gebruik van de drug gestimuleerd wordt. Dit fenomeen werd bij vele drugs aangetoond. In dit onderzoek bij muizen werden de effecten bestudeerd van een herhaald onderbroken (alle 3 - 4 dagen) behandeling met THC of met methamfetamine. De studie werd later herhaald met ratten. Er werd een krachtige dosisafhankelijke sensibilisering waargenomen met methamfetamine maar niet met THC. (Bron: Varvel SA, et al. Psychopharmacology (Berl). 2007 May 12; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]).