Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 14 maart 2007

Authors

Wetenschap — Sativex werkt tegen spasticiteit bij MS patiënten in klinisch onderzoek

De resultaten van een klinische studie met het cannabisectract Sativex bij patiënten met multiple sclerose, eerder al voorgesteld op de website van GW Pharmaceuticals en in de IACM-Berichten, werden nu ook gepubliceerd in het European Journal of Neurology. Sativex bevat gelijke delen THC en CBD. Het onderzoek maakt deel uit van de aanvraag voor de goedkeuring van Sativex in september 2006 in vier Europese landen, voor de behandeling van spasticiteit bij MS.

In totaal kregen 189 personen met MS en spasticiteit ofwel Sativex (124 patiënten) of een placebo (65 patiënten) gedurende zes weken. Ze bleven allemaal hun gebruikelijke medicatie innemen. Deelnemers die behandeld waren met het cannabisextract ondervonden een veel sterkere vermindering van spasticiteit in vergelijking met de controlegroep. Een objectieve meting van spasticiteit, de zogenaamde Ashworth Score, toonde geen belangrijke verbetering maar ging toch in het voordeel van de actieve behandeling ten overstaan van placebo. In de cannabisgroep bereikten 40 procent van de patiënten een verbetering van meer dan 30 procent. Acht personen werden wegens nevenwerkingen uit de studie teruggetrokken. Zes ervan kregen het cannabisextract en twee kregen het placebo. De onderzoekers concludeerden dat het cannabisextract "een bruikbare nieuwe substantie kan zijn voor de behandeling en symptomatische verlichting van de spasticiteit bij MS."

Het uittreksel is beschikbaar online op:

http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

Meer informatie over het onderzoek is beschikbaar op de website van GW Pharmaceuticals

(www.gwpharm.com).

(Bron: Collin C, Davies P, Mutiboko IK, Ratcliffe S, for the Sativex Spasticity in MS Study Group. Randomized controlled trial of cannabis-based medicine in spasticity caused by multiple sclerosis. Eur J Neurology 2007;14(3):290–296.)

VS — Voorstanders van medisch gebruik van cannabis vervolgen de federale overheid

Gesteund door de onderzoeksresultaten van een studie met gerookte cannabis bij zenuwpijnen in HIV, heeft de organisatie Americans for Safe Access de federale overheid op 21 februari gedagvaard omwille van hun standpunt dat cannabis geen erkende medische voordelen heeft. Het HIV-onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Californië in San Francisco, het werd in februari 2007 gepubliceerd en toonde aan dat het gebruik van cannabis in deze conditie voordelen biedt. In de aanklacht wordt het VS Gezondheidsdepartement beschuldigd van "arbitrair en onwettelijk gedrag dat aan zieke en stervende mensen de toegang verhindert tot een medicijn dat kan zorgen voor een noodzakelijke, dikwijls levensreddende pijnverlichting."

De vereniging van voorstanders, gebaseerd in Californië, wil dat een rechtbank aan het departement van volksgezondheid en aan de Food and Drug Administration verbod oplegt om informatie te verspreiden die twijfel zaait over de werking van cannabis bij de behandeling van verschillende ziekten. "Het standpunt van de FDA over medische cannabis is onjuist, oneerlijk en een flagrante schending van de wetten die vereisen dat de overheid haar beleid baseert op wetenschap", zei een woordvoerder van Americans for Safe Access in een verklaring.

(Bron: Associated Press van 21 februari 2007)

Kort nieuws

Wetenschap — Ziekte van Parkinson

Uit een onderzoek door wetenschappers aan de Stanford Universiteit (VS) met dierenmodellen van de ziekte van Parkinson, blijkt dat de gecombineerde toediening van een dopamine-2 receptor agonist en stoffen die de endocannabinoïdenconcentraties verhogen, de bewegingsgebreken ten gevolge van de ziekte effectief verminderen. De onderzoekers besluiten dat hun bevindingen "wijzen op mogelijkheden voor de ontwikkeling van therapeutische medicijnen voor de behandeling" van Parkinson en gelijkaardige ziekten. (Bron: Kreitzer AC, Malenka RC. Nature 2007;445(7128):643-7.)

Economie — GW en Otsuka

GW Pharmaceuticals kondigde op 14 februari aan dat het bedrijf op lange termijn een strategische samenwerking aangaat met Otsuka Pharmaceutical. De samenwerking begon met het ondertekenen van een exclusieve licentie en ontwikkelingsakkoord voor de ontwikkeling en de marketing van Sativex® in de Verenigde Staten. (Bron: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 14 februari 2007, www.gwpharm.com)

Wetenschap — Neuroprotectie

In een dierenonderzoek werd aangetoond dat zich een tolerantie ontwikkelt tegen de neuroprotectieve werking van THC tegen hersenschade, maar er ontwikkelde zich geen tolerantie tegen de neuroprotectieve werking van cannabidiol (CBD). (Bron: Hayakawa K, et al. Neuropharmacology. 2007 Feb 20; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Angst en depressie

In een Australisch onderzoek werd cannabisgebruik voor de leeftijd van 15 jaar, geassocieerd met een hoger risico op angst en depressie tijdens de jonge volwassenheid. De onderzoekers volgden 3.239 personen vanaf hun geboorte tot de leeftijd van 21 jaar. (Bron: Hayatbakhsh MR, et al. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2007;46(3):408-417.)

Wetenschap — Reukzin

Wetenschappers aan de Universiteit van Gottingen, Duitsland, ontdekten in dierenonderzoek dat cellen die verantwoordelijk zijn voor de perceptie van geuren in de neus, beïnvloed worden door cannabinoïden. Het blokkeren van de CB1 receptoren door middel van cannabinoïde receptor antagonisten, verminderde de gevoeligheid voor geuren, terwijl de behandeling met cannabinoïden de reukzin verhoogde. Dr. Dirk Czesnik, hoofd van het onderzoeksteam zei in een krant dat dit wel begrijpelijk kan zijn. Wanneer men honger heeft verhoogt het endocannabinoïdepeil in de hersenen en hongerige mensen hebben een scherpere reukzin. "Hoe meer cannabis werkt, hoe sterker de gevoeligheid voor geuren." (Bron: Die Welt van 26 februari 2007; Czesnik D, et al. Proc Natl Acad Sci U S A. 2007 Feb 14; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])