Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 30 oktober 2006

Authors

Italië/Zwitserland — Regeringen voorzien legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik

De Italiaanse regering heeft beslist dat cannabis in de toekomst mag gebruikt worden voor de behandeling van pijn. In het parlement moet er wel nog over gestemd worden. De maatregel heeft "niets met joints te maken", stelde gezondheidsminister Livia Turco. De hervorming kan pas in voege gaan als het Huis van Afgevaardigden en de Senaat goedkeuring verleend hebben. De oppositie is verdeeld over de kwestie. Terwijl de rechtse nationalisten de regering beschuldigden van het legaliseren van een softdrug, steunde Chiara Moroni van "Forza Italia", de partij van oppositieleider Silvio Berlusconi, de beslissing van het kabinet.

De wetgever in Zwitserland heeft ook de eerste stap gezet naar een mogelijkheid voor legaal gebruik van cannabisproducten voor medische doeleinden. Het Comité Volksgezondheid van het parlement (Nationalrat) heeft met een duidelijke meerderheid beslist om een wijziging van de drugswetgeving in die zin in het parlement te bespreken, zei dokter Felix Gutzwiller, voorzitter van de parlementaire partij FDP en lid van het Comité Volksgezondheid, op 24 oktober in het nieuws op de Zwitserse televisie. Hij gaat er daarom van uit "dat er in de Nationalrat ook een meerderheid is voor de legalisering van cannabis als medicijn."

Meer op:

http://tagesschau.sf.tv/nachrichten/archiv/2006/10/24/schweiz/58113

http://www.netzeitung.de/wissenschaft/447655.html

(Bronnen: Zwitserse televisie van 24 oktober 2006, Netzzeitung van 20 oktober 2006)

Wetenschap — THC vermindert spasticiteit bij patiënten met ruggenmergschade

Volgens een open klinisch onderzoek dat uitgevoerd werd door het REHAB Basel, Zwitserland, was THC effectief in de vermindering van spasticiteit bij 25 patiënten met ruggenmergschade. In drie onderzoeksfasen kregen de patiënten oraal toegediende THC, rectaal toegediende THC-hemisuccinaat (THC-HS) en/of een placebo, telkens gedurende zes weken. Oorspronkelijk was voorzien dat de eerste open fase van het onderzoek met orale THC gevoerd werd, gevolgd door een tweede open fase met rectale THC-HS en daarna een drieweg kruisgecontroleerde placebofase met orale THC en rectale THC-HS. Omwille van logistieke problemen met de invoer van THC-HS diende de tweede fase na inschrijving van zeven patiënten gestopt te worden. Fase 3 werd gewijzigd in een parallelonderzoek met orale THC en placebo.

Het fase 1 onderzoek werd door 15 patiënten afgerond met een vermindering van de gemiddelde spasticiteit met waarden van 16,7 bij de aanvang tot 8,9 op dag 43. De gemiddelde maximale dagelijkse dosis was 31 mg orale THC. Een met orale THC vergelijkbare vermindering was er ook met rectale THC-HS. De gemiddelde maximale dosis THC-HS lag met 43 mg evenwel hoger. Het was mogelijk om zeven deelnemers te vergelijken die orale THC in Fase 1 en placebo in Fase 3 toegediend kregen. Daaruit bleek een belangrijke verbetering door gebruik van de cannabinoïde.

De belangrijkste reden voor de stopzetting van deelname waren een toename van de pijn en psychologische neveneffecten. De auteurs besloten dat "THC een werkzaam en veilig medicijn is voor de behandeling van spasticiteit. Er was minstens 15 tot 20 mg per dag nodig om een therapeutische werking te bereiken.

Het uittreksel is beschikbaar op:

http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Hagenbach U, Luz S, Ghafoor N, Berger JM, Grotenhermen F, Brenneisen R, Mäder M. The treatment of spasticity with Delta(9)-tetrahydrocannabinol in persons with spinal cord injury. Spinal Cord, 17. Oktober 2006; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Nederland — Patiënt met multiple sclerose mag cannabis telen voor persoonlijk gebruik

In een baanbrekend vonnis heeft een Nederlands beroepshof geoordeeld dat een man die lijdt aan multiple sclerose cannabis mag telen voor persoonlijk gebruik ter verlichting van zijn pijnen. De rechtbank in Leeuwarden, in het noorden van het land, oordeelde op 17 oktober dat het belang van de 51-jarige patiënt het algemeen belang van het actuele teeltverbod op cannabis, overtreft.

"Dit betekent dat andere patiënten eveneens legaal hun eigen cannabis kunnen kweken,' zei Wim Anker, advocaat van de patiënt, aan het nieuwsagentschap ANP. In 2004 werden Wim Moorlag en zijn vrouw Klasiena Hooijer door een lagere rechtbank veroordeeld tot betaling van een boete wegens illegale cannabisteelt. Het koppel oogstte 300 gram elke 15 weken. Moorlag argumenteerde dat hij de cannabis niet in een coffeeshop kon kopen omdat er kans was op onzuiverheden zoals schimmels en bacteriën die een gevaar kunnen vormen voor hem als MS-patiënt.

Meer op:

http://derstandard.at/?url=/?id=2627586

(Bron: Der Standard van 17 oktober 2006)

Wetenschap Spanje — Een pilootstudie met Sativex toont positieve werking aan bij 65 procent van de patiënten met chronische ziekten

Op 20 oktober stelde het Gezondheidscomité van Catalonië het resultaat voor van een klinisch onderzoek met het cannabisextract Sativex bij patiënten met diverse chronische ziekten zoals multiple sclerose, neuropatische pijn, evenals eetlust- en gewichtsverlies. Volgens die gegevens ondervonden 65 procent van de 123 deelnemers, een verbetering in levenskwaliteit en een vermindering van pijn. De overige 35 procent stopten met de behandeling omwille van de nevenwerkingen, voornamelijk duizeligheid, droge mond en vermoeidheid.

Het ging hier om een pilootstudie die begon in januari 2006 in zes hospitalen in de regio van Barcelona. Volgens het persbericht van het Gezondheidscomité toonde het onderzoek aan dat cannabis een alternatief kon bieden aan "patiënten met ernstige chronische ziekten van verschillende aard waarbij de standaardmedicatie geen afdoende werking biedt en geassocieerd wordt met een vermindering van de levenskwaliteit."

Meer op:

http://www.cadenaser.com/articulo/sociedad/65/pacientes/tratados/cannabis/mejoran/csrcsrpor/20061020csrcsrsoc_2/Tes/

(Bron: Cadenser.com van 20 oktober 2006)

Wetenschap — THC vermindert maagkrampen na de maaltijd volgens een klinisch onderzoek door de Mayo Kliniek

Volgens een studie die voorgesteld werd op het 71e Jaarlijkse Wetenschappelijk Congres van de Amerikaanse Vereniging voor Gastroenterologie, kan THC de dikdarm ontspannen en maagkrampen na het eten verminderen. Het onderzoek vergeleek de werking van dronabinol (THC) en placebo op de beweeglijkheid van de dikdarm en de waarnemingen bij gezonde volwassenen.

Artsen van de Mayo Clinic in Rochester, VS, voerden een dubbelblinde parallelgroepstudie uit met 52 vrijwilligers die willekeurig gekozen een placebo of een enkelvoudige dosis dronabinol toegediend kregen. De onderzoekers ontdekten dat THC de dikdarm ontspant en de samentrekkingen en krampen na het eten vermindert. Bij vrouwen werd een meer uitgesproken werking vastgesteld. "Het potentieel van cannabinoïden in het moduleren van de motorische functie van de dikdarm bij ziekte, verdient verdere aandacht," verklaarde onderzoeksleider Dr. Tuba Esfandyari.

Meer op:

http://www.acg.gi.org/media/releases/ACG%2006%20Cannabinoids%20and%20Stomach%20Pain.pdf

(Bron: Persbericht van de Amerikaanse Vereniging voor Gastroenterologie van 23 oktober 2006)