Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 augustus 2000

Authors

IACM — Eerste bijeenkomst op Bioresource Hemp in september.

De Raad van beheer van de IACM wil iedereen die interesse heeft voor medicinaal gebruik van cannabis en cannabinoïden uitnodigen om deel te nemen aan een eerste informele bijeenkomst van de IACM in Wolfsburg/Duitsland.

We willen dit doen van 20 tot 22 uur op de dag van de cannabinoïden (16 september) op Bioresource Hemp (Biogrondstof Hennep) 2000 voor een eerste uitwisseling van ideeën. De IACM wil bijdragen tot een wereldwijde samenwerking op dit vlak. Dat houdt in, het uitwisselen van informatie over klinisch onderzoek, verspreiding van informatie over voordelen en bijwerkingen van cannabinoïden, ondersteuning van initiatieven ter verbering van de legale situatie van patiënten die voordeel hebben met de plant of met bestanddelen ervan.

Het is de bedoeling een adviesraad samen te stellen die bestaat uit afgevaardigden uit zoveel mogelijk landen. Er zijn al ideeën om regionale afdelingen te vormen in een aantal landen buiten het Duitse taalgebied.

De tweede gedrukte editie van het IACM-News (Duitse of Engelse versie) zal weldra beschikbaar zijn voor leden van de IACM en op aanvraag. Gelieve een mail te sturen naar info@acmed.org.

Canada — Hoogste gerechtshof van Ontario verklaart de marihuanawetgeving ongrondwettelijk.

Het Hof van Beroep (Appel) van Ontario verklaarde de Canadese marihuanawetgeving ongrondwettelijk omdat deze nalaat rekening te houden met de noden van zieke Canadezen die de drug als medicijn gebruiken. In de beslissing van 31 juli wordt gesteld dat marihuanabezit legaal zal zijn in Ontario indien het parlement de wet niet binnen de 12 maanden wijzigt.

Het Hof behandelde de zaak van Terry Parker, een epilepticus uit Toronto die marihuana rookt om zijn hevige aanvallen onder kontrole te houden. De heer Parker was beschuldigd van marihuanateelt en won die zaak in 1997 voor een lagere rechtbank maar het Openbaar Ministerie (Officier van Justitie) tekende beroep aan.

Rechter Rosenberg, die sprak in naam van de meerderheid van de rechters, verklaarde dat het Hof ervan overtuigd was dat Parker marihuana nodig heeft om zijn aanvallen onder kontrole te houden en dat hij op een legale manier de drug moet kunnen verkrijgen. De drie rechters van het Hof vonden dat de volledige verbanning van marihuana Parker gedwongen had de keuze te maken tussen gezondheid en gevangenis. Dat is niet verenigbaar met de rechtsprincipes.

Het Hof stelt dat het niet voldoende is voor de federale gezondheidsminister om speciale maatregelen te voorzien voor mensen die de drug uit medische noodzaak gebruiken. Het Hof gaf de overheid een jaar tijd om beroep aan te tekenen bij het Canadese Hooggerechtshof, de wet aan te passen of de zaak gewoon te laten doodbloeden.

Voor Parker is een uitzonderingsmaatregel van kracht op de Canadese marihuanawetten in afwachting van de wetswijziging. "Deze beslissing zal deuren openen in het hele land voor zieke Canadezen die cannabis nodig hebben om symptomen als misselijkheid en braken te helpen verlichten", zei Aaron Harnett, Parkers' advokaat.

(Bronnen: Reuters van 31 juli 2000, UPI van 31 juli 2000, Toronto Star van 1 augustus 2000, Vancouver Sun van 2 augustus, NORML van 2 augustus 2000)

Duitsland — Vier dagen Bioresource Hemp met een dag over cannabinoïden.

Het grootste wetenschappelijk-technisch symposium over hennep, Bioresource Hemp, zal zijn deuren openen voor de derde maal van 13 tot 16 september 2000 als onderdeel van de EXPO-2000. Er zullen een 70-tal wetenschappelijke lezingen gehouden worden.

Het symposiumprogramma op 16 september omvat:

ZAAD EN OLIE

met Gordon Scheifele (Canada), Roman Przybylski (Canada), Helga Mölleken (Duitsland), Peter Looser (Zwitserland)

CANNABINOIDEN EN VOEDING

MET Gero Leson (USA), Petra Pless (USA), Gordon Scheifele (Canada) Peter Dragla (Canada), Michael Karus (Duitsland), Michael Preidl (Duitsland)

CANNABIS EN CANNABINOIDEN IN DE MODERNE GENEESKUNDE

met Martin Schnelle (Duitsland), Kathleen Boyle (USA), Pascal Hilber (Frankrijk), Robert Gorter (USA/Duitsland), Kirsten Müller-Vahl (Duitsland), Richard E. Musty (USA), Franjo Grotenhermen (Duitsland), Tod H. Mikuriya (USA), David W. Pate (Nederland), Vincenzo Di Marzo (Italië), Willem K. Scholten (Nederland)

Meer informatie op: http://www.bioresource-hemp.de/

Wetenschap — Verhoogde aanwezigheid van endocannabinoïden in de globus pallidus geassocieerd met vermindering van de bewegingsfunkties in een diermodel van de ziekte van Parkinson.

De grootste dichtheid van CB1 cannabinoïde receptoren in het basaal ganglion wijzen op een mogelijke rol voor endocannabinoïden bij de kontrole van vrijwillige bewegingen en bij basaal ganglion gerelateerde bewegingsdisfunkties zoals de ziekte van Parkinson.

Onlangs meldden Dr. Vincenzo Di Marzo en diens kollega's de aanwezigheid van endocannabinoïden in twee regio van het basaal ganglion, de globus pallidus en de substantia nigra. De konsentratie van de endocannabinoïde anandamide was ongeveer driemaal zo hoog als in andere hersenregionen.

In de met reserpine behandelde ratten, een diermodel van de ziekte van Parkinson, ging de onderdrukking van de beweging gepaard met een zevenvoudige toename van de konsentratie endocannabinoïde 2-AG in de globus pallidus. Volledig herstel van de bewegingsfunkties werd bekomen door een gelijktijdige toediening van quinpirol (een agonist van de dopamine receptor) en de CB1 receptor antagonist SR141716A.

Deze bevindingen duiden aan dat modulatie van het endocannabinoïde signaalsysteem nuttig kan zijn bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

(Bron: Di Marzo V, et al. Enhanced levels of endogenous cannabinoids in the globus pallidus are associated with a reduction in movement in an animal model of Parkinson's disease. FASEB J 2000;14:1432-1438)

Kort nieuws

Spanje

Een peiling van Sigma Dos toonde aan dat 64,6 % van de Spaanse bevolking voorstander is van een legale voorziening van cannabis voor zieken. Slechts 6,1 % was tegen elke legale mogelijkheid. (Bron: Cáñamo magazine, augustus 2000)

Spanje

De Spaanse vereniging voor palliatieve zorgen (SECPAL) eist het legale medische gebruik van marihuana voor stervenden. Op het derde nationaal kongres van de vereniging legde hun voorzitter Marcos Gomez de nadruk op de voordelen van cannabis bij eetlustverlies, misselijkheid, braken, pijnen en angst. Illegaliteit zou dit "zeer bruikbaar" produkt onbereikbaar maken voor de vele mensen die het nodig hebben. Hij meldde aan het publiek van een honderdtal deskundigen de positieve effekten die patiënten ervaren hadden met roken van marihuana in enkele centra voor palliatieve verzorging. Daar kwam nog bij dat patiënten die marihuana gebruikten minder andere geneesmiddelen nodig hadden. (Bron: Cáñamo magazine, juli 2000)

VS

Het federale ministerie van justitie heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd om herziening van een uitspraak van een lagere rechtbank waarbij aan de Oakland Cannabis Buyers Cooperative toegestaan wordt de verdeling van medicinale marihuana aan patiënten te hervatten. Een beschikking van het beroepshof van het 9de District stelt dat de federale drugwetgeving geen rekening houdt met de "medische noodzaak" voor patiënten die marihuana nodig hebben ter verlichting van pijn. Maar het ministerie van justitie zei op 28 juli dat de beschikking een vergissing was en verklaarde voor het Amerikaanse hooggerechtshof dat dergelijke toelatingen voor marihuanaverdeling de mogelijkheden beperken van de overheid om de federale drugwetten kracht bij te zetten". (Bron: Arizona Daily Star van 30 juli 2000).