Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 9 augustus 2005

Authors

Wetenschap — Patiënten met darmontstekingen kunnen baat hebben bij cannabinoïden

Britse wetenschappers menen dat patiënten met darmontstekingen voordeel kunnen hebben bij medicijnen die gebaseerd zijn op cannabis. De onderzoekers van de Bath University vonden een verhoogd aantal cannabinoïde-2 receptoren in bepaalde weefsels van de darmen van de patiënten. Zij zijn van mening dat dit een onderdeel is van de reactie van het lichaam om de ontsteking te neutraliseren wat door het toedienen van een middel dat zich bindt aan deze receptoren, kan opgevoerd worden.

Dr. Karen Wright en collega's onderzochten darmstalen van gezonde personen en van lijders aan darmontstekingen. Zowel CB1 en CB2 receptoren werden aangetroffen in diverse weefsels van de dikdarm. De zieken hadden evenwel een veel groter aantal CB2 receptoren in het dekweefsel, wat eigen is aan de ziekte. Activering van de CB2 receptoren door middel van cannabinoïden bevordert genezing van het weefsel. Deze vaststelling levert een rationele basis voor de behandeling met cannabisproducten van darm- en maagontstekingen zoals bij de ziekte van Crohn.

Bij mensen die lijden aan darmontstekingen produceert het immuunsysteem ontstekingen op verschillende plaatsen in het spijsverteringsstelsel. Dat veroorzaakt symptomen als pijn en dringende diarree. Regelmatig melden mensen die lijden aan de ziekte van Crohn en UC's dat ze de symptomen kunnen onderdrukken als ze cannabis gebruiken. De eerste klinische studies met cannabisextracten in de ziekte van Crohn zijn aan de gang in de Universiteit van Munchen (met Cannador) en bij het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals (met Sativex).

(Bronnen: BBC News van 31 juli 2005; Wright K, Rooney N, Feeney M, Tate J, Robertson D, Welham M, Ward S. Differential expression of cannabinoid receptors in the human colon: cannabinoids promote epithelial wound healing. Gastroenterology 2005;129(2):437-53)

Canada/VS — Canadese politie valt binnen in het hoofdkwartier van de Marijuana Party van Brits Columbia

Canadese agenten vielen op bevel van de Amerikaanse overheid binnen in het hoofdkwartier van de Marijuana Party van Brits Columbia (BCMP) in Vancouver op 22 juli. Daarbij werd partijleider Marc Emery gearresteerd. Emery werd samen met twee anderen door de VS beschuldigd van samenzwering om cannabis te produceren, samenzwering om cannabiszaden te distribueren in de VS en samenzwering om geld wit te wassen. De VS vragen hun uitlevering.

Op 2 augustus liet rechter Patrick Dohm Emery vrij op borgtocht voor een som van 50.000 dollar. Hij zei dat Emery zijn politiek werk kan voortzetten voor de Marijuana Party. Emery zal ook kunnen verdergaan met de uitbating van de boekhandel waar hij cannabiszaden verkocht en hij kan eveneens zijn werk bij zijn Cannabis Culture magazine terug opnemen.

Advocaat John Conroy, raadsman van Emery, zei dat de zaak tegen zijn cliënt oneerlijk is omdat de Canadese politie hem nooit iets ten laste legde terwijl hij openlijk zaden verkocht gedurende negen jaar. "Zelfs het Canadese departement voor de volksgezondheid stuurde mensen naar de online zaadhandelaars zoals Marc Emery om daar zaden aan te schaffen. En nu helpen ze de Amerikanen," zo stelde hij tijdens een persconferentie.

(Bronnen: Canadian Press van 2 augustus 2005, Cannabis Culture van 29 juli 2005)

Kort nieuws

Spanje — Klinisch onderzoek met Sativex

In de herfst zullen ongeveer 600 patiënten deelnemen aan klinisch onderzoek naar de behandeling met het cannabisextract Sativex van verschillende aandoeningen. De patiënten die lijden aan kanker, neurologische aandoeningen of AIDS, zullen bij de studies betrokken worden in zes Catalaanse hospitalen die aan het project meewerken. Het is de bedoeling onderzoek te doen met 65 patiënten met neuropatische pijn ten gevolge van muliple sclerose, 65 patiënten met spasticiteit door MS, 130 patiënten met andere neurologische aandoeningen, 40 AIDS-patiënten met eetlustverlies en 60 kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. Als de behandeling van braken en misselijkheid ten gevolge van chemotherapie efficiënt blijkt, zullen nog 240 patiënten met Sativex behandeld worden. De Sativex wordt uit Canada ingevoerd. (Bron: El País van 28 juli 2005)

Argentinië — Minister van volksgezondheid steunt medicinaal gebruik

Gezondheidsminister Ginés González García zei dat hij voorstander is van medicinaal gebruik van cannabis maar dat hij tegen de legalisering van drugs is. Hij stelde dat ook morfine gebruikt wordt in de behandeling van pijn. (Bron: Inforegion van 24 juli 2005)

Wetenschap — Schizofrenie

Israëlische wetenschappers veronderstellen dat het verband tussen cannabisgebruik en verhoogd risico op schizofrenie dat onder de loep genomen werd in recent onderzoek in Zweden, Nederland, Nieuw Zeeland en Israël, niet oorzakelijk is. Verschillende studies hebben een verband gemeld tussen genen die de cannabinoïde receptor en schizofrenie coderen. De onderzoekers schrijven: "Een andere uitleg over het verband tussen cannabis en schizofrenie ligt mogelijk in de pathologie van het cannabinoïdesysteem bij schizofreniepatiënten dat geassocieerd wordt met zowel verhoogde waarden in cannabisgebruik als met een verhoogd risico op schizofrenie, zonder dat cannabis de oorzakelijke factor is voor schizofrenie." (Bron: Weiser M, Noy S. Dialogues Clin Neurosci. 2005;7(1):81-5.)

Wetenschap — Cannabisgebruik en het risico op kanker

Wetenschappers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een instituut van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) bestudeerden de epidemiologische gegevens over cannabisgebruik en kanker. Twee cohortstudies en veertien analyses werden onder de loep genomen. De resultaten waren tegenstrijdig en in de meeste onderzoeken werd geen duidelijk verband gevonden tussen cannabisgebruik en kanker. Nochtans merken wetenschappers op dat "onvoldoende studies beschikbaar zijn om het risico op kanker door marihuanagebruik op een adequate manier te evalueren. Verscheidene beperkingen waaraan eerder onderzoek onderhevig was, omvatte mogelijk onjuiste meldingen door de illegale status van marihuana, te kleine beschikbare doses en te weinig zware marihuanagebruikers in het studievoorbeeld." (Bron: Hashibe M, et al. Alcohol 2005;35(3):265-75.)