Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 23 april 2005

Authors

Wetenschap — THC vertraagt de ontwikkeling van arteriosclerose in dierenstudie

THC beschermt de aders tegen schadelijke veranderingen die leiden tot arteriosclerose of aderverkalking. Onderzoekers aan de Universiteit van Genève, Zwitserland, stelden dit vast in een onderzoek met muizen. Arteriosclerose is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en hartkwalen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature, bleek dat THC het ontstekingsproces, verantwoordelijk voor de wijzigingen in de aders, kan blokkeren. Ontstekingen en afzetting van vetten kunnen de aders vernauwen.

De wetenschappers bestudeerden een muizengeslacht dat vatbaar is voor arteriosclerose. De dieren kregen een hoog-cholesteroldieet om arteriosclerose uit te lokken. Het toevoegen van THC aan hun dieet veroorzaakte een vertraging in de ontwikkeling van obstructies in de aders wat na 11 maanden duidelijk merkbaar was. De toegediende THC doses waren betrekkelijk laag (1 mg/kg lichaamsgewicht), te laag om psychologische effecten te veroorzaken bij muizen. Lagere of hogere doses resulteerden niet in een beschermende werking. De efficiënte dosis zou overeenkomen met een matige dosis bij mensen. Het is evenwel nog niet duidelijk hoe die resultaten zich vertalen bij mensen.

De beschermende werking werd overgedragen door een THC effect op het immuunsysteem. De Zwitserse onderzoekers ontdekten dat bepaalde bloedcellen (lymphoid cellen) bij de met THC behandelde muizen minder interferon-gamma afscheidden, een molecule die ontsteking bevordert. De migratie van bepaalde immuuncellen (macrofagen) in de aderwand werd verhinderd. Bij muizen die ook een CB2 receptor antagonist toegediend kregen, werd de werking van THC aan die receptor geblokkeerd en arteriosclerose ontwikkelde zich in snel tempo verder. De CB2 receptor is voornamelijk te vinden op cellen van het immuunsysteem. De auteurs merkten op dat "THC of cannabinoïden die actief zijn bij de CB2 receptor, een waardevol onderzoeksdoel vormen in de behandeling van arteriosclerose."

Bij verschillende andere ziekten bleek THC ontstekingswerend te werken door de afzwakking van de ontstekingsbevorderende overdragers (cytokines), inbegrepen interferon-gamma (IFN-gamma), tumor necrose factor alpha (TNF-alpha) en verscheidene interleukins. THC verminderde ontsteking in meerdere diermodellen, onder meer modellen van artritis en multiple sclerose.

(Sources: Times Online van 7 april 2005, Associated Press van 6 april 2005, Steffens S, et al. Low dose oral cannabinoid therapy reduces progression of atherosclerosis in mice. Nature 2005;434(7034):782-6)

Kort nieuws

Spanje — Vrijspraak

Een rechter sprak twee mannen vrij die beticht waren van drugshandel. Een van hen gebruikte de in beslag genomen cannabis om zijn chronische rugpijn te behandelen. Andere beschikbare medicatie voldeed niet. De politie vond 17 cannabisplanten in hun tuin in september 2003. Na het drogen van de planten woog de opbrengst 1,430 kg met een THC-gehalte van 3,1 procent. Het is de eerste keer dat zulks gebeurt in Asturia (hoofdstad Oviedo), een van de autonome Spaanse provincies. (Bron: La Nueva Espana van 13 april 2005)

Wetenschap — Glaucoom

Italiaanse onderzoekers stelden vast dat de concentratie van endocannabinoïden in de oogbol bij glaucoompatiënten lager is dan in de ogen van gezonde personen. De bevindingen duiden op een mogelijke rol van deze endogene cannabinoïden bij de ziekte, voornamelijk bij de regeling van de intraoculaire druk. (Bron: Chen J, et al. Biochem Biophys Res Commun 2005;330(4):1062-7)

Wetenschap — Extasy en cannabis

Britse onderzoekers meldden dat gebruikers van extacy die geen cannabis gebruikten, aggressiever waren en meer klachten hadden over somatische symptomen, in vergelijking met extacygebruikers die maandelijks of wekelijks cannabis gebruikten. Zwaar cannabisgebruik werd in het verleden geassocieerd met meer paranoïde symptomen. De wetenschappers concludeerden dat "matig cannabisgebruik kan aggressiviteit en somatische symptomen, uitgelokt door MDMA, onderdrukken of maskeren. Hoe dan ook, de studie bevestigt dat zwaar cannabisgebruik geassocieerd is met verschillende psychobiologische problemen die bovenkomen na een periode van onthouding van beide drugs." (Bron: Milani RM, et al. Hum Psychopharmacol. 2005 Apr 7; [Electronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Hersentumoren

Een sterk verhoogde aanwezigheid van endocannabinoïden werd vastgesteld in het weefsel van twee hersentumoren (glioblastoma en meningioma) in vergelijking met gezond hersenweefsel. De onderzoekers concludeerden dat de verhoging van de concentratie van endocannabinoïden "gedetecteerd in de weefsels van de twee tumortypes, mogelijk als endogene antitumor-bemiddelaars reageren door de stimulatie van zowel cannabinoïde als niet-cannabinoïde receptor afhankelijke mechanismen." (Bron: Petersen G, et al. J Neurochem 2005;93(2):299-309)

Wetenschap — Schizofrenie

Hawaiiaanse onderzoekers bestudeerden de vraag of het begin van schizofrene symptomen bij regelmatige cannabisgebruikers voorafgaat aan het begin van het cannabisgebruik, of dat deze symptomen volgden na het cannabisgebruik. Uit hun onderzoek bij een groot aantal collegestudenten (N=189) bleek dat deze symptomen in het algemeen al aanwezig waren voor de aanvang van het cannabisgebruik. Deze bevindingen spreken de veronderstelling van een oorzakelijk verband tussen cannabisgebruik en schizofrenie tegen. (Bron: Schiffman J, et al. Psychiatry Res 2005;134(1):37-42)