Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 10 februari 2005

Authors

Canada — GW Pharmaceuticals krijgt goedkeuring voor Sativex van de Canadese wetgevers

Het cannabisextract Sativex van de Britse firma GW Pharmaceuticals werd gekwalificeerd voor goedkeuring door het Canadese ministerie van volksgezondheid (Health Canada). Sativex zal eerst ingezet worden in Canada voor zijn werking tegen neuropatische pijn bij MS-patiënten.

Het nieuws volgt enkele weken nadat de Britse wetgevers meer bewijzen gevraagd hadden voor de voordelen van de drug. In Groot-Brittannië had het bedrijf een toelating gevraagd voor andere indicaties, zoals de behandeling van spasticiteit bij MS-patiënten.

Sativex is een totale-plant-extract dat de cannabinoïden THC en CBD als belangrijkste bestanddelen bevat. De medicijn wordt toegediend door middel van een spray in de mond. Hij zal exclusief door Bayer HealthCare in Canada op de markt gebracht worden. Health Canada heeft bevestigd dat Sativex in aanmerking komt voor goedkeuring. GW moet nu binnen de 30 dagen antwoord geven en de voorwaarden aanvaarden. Als het antwoord aanvaardbaar is, zal de wetgever overgaan tot de vervollediging en aflevering van de goedkeuring.

Analysten verklaarden dat overeenkomstig het Canadese systeem om goedkeuring te bekomen, de rest van de procedure niet meer is dan een formaliteit. GW verwacht volledige goedkeuring begin 2005.

(Bron: Reuters van 21 december 2004, persbericht van GW Pharmaceuticals van 21 december 2004)

VS — DEA verwerpt de aanvraag voor cannabisteelt van de universiteit van Massachussetts

Een aanvraag van de universiteit van Massachussetts om cannabis te kweken voor onderzoeksdoeleinden in klinische studies, werd verworpen door de Drug Enforcement Administration (DEA). De beslissing werd per fax aan de universiteit medegedeeld.

Een woordvoerster van de DEA zei dat het agentschap zijn beslissing niet motiveerde. De universiteit heeft dertig dagen om beroep aan te tekenen. In de beslissing meldt de DEA dat de enige door de overheid vergunde marihuanakwekerij die van de Mississippi University is, en dat deze voldoende kweekt voor onderzoek. Volgens hen werden sinds 2000 al 18 medische onderzoeken goedgekeurd waarin de drug gebruikt wordt. Maar Dr. Lyle E. Craker, professor plantenbiologie aan de universiteit van Massachussetts, die de aanvraag drie jaar geleden indiende, zei dat onderzoekers klaagden over die overheidsmarihuana. Hij was zwak en het was heel moeilijk om een toelating te krijgen voor gebruik ervan.

"Wij wilden een bron hebben die onafhankelijk is van de overheid en een product met een THC-gehalte dat bekend is, zodat artsen klinisch onderzoek kunnen verrichten," zei hij. Onderzoekers moeten altijd een toelating van de DEA krijgen om met de drug te werken.

(Bron: New York Times van 14 december 2004)

Kort nieuws

VS — Oudere Amerikanen steunen het medicinale gebruik

Volgens een peiling die uitgevoerd werd in opdracht van de grootste seniorenorganisatie in het land, de AARP, zijn 72 procent van de oudere Amerikanen voor de legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik. Er werd aan 1706 Amerikanen gevraagd of zij ermee akkoord gaan "dat aan volwassenen toelating gegeven wordt om voor medicinale doeleinden marihuana te gebruiken als de arts dat aanbeveelt." AARP heeft 35 miljoen leden. "Het gebruik van medicinale marihuana komt mogelijk aan veel andere Amerikanen te goede," zei Ed Dwyer, een redacteur van het AARP magazine. (Bron: Associated Press van 17 december 2004)

VS — Hawaii

Het aantal personen in Hawaii die geregistreerd zijn voor het gebruik van medicinale marihuana blijft stijgen. Sinds het project vier jaar geleden van start ging met een wijziging van de staatswet, zijn er bijna 2000 inschrijvingen. Het aantal patiënten bleef jaarlijks gestadig toenemen, volgens Keith Kamita van de nationale drugsoverheid. (Bron: Honolulu Advertiser van 20 december 2004)

Europa — Drugstrategie van de Europese Unie

Met een kleine speelruimte – 285 stemmen voor, 273 tegen en 23 onthoudingen – heeft het Europese Parlement op 15 december een aanbeveling van de Europaraad aangenomen over de Europese strategie van de drugsbestrijding. De leden van het Europese Parlement hebben een strategie aangenomen die sterk afwijkt van de Amerikaanse. Deze beveelt aan "zich veel meer te concentreren op schadebeperking, informatie, preventie, zorg en aandacht voor de bescherming van het leven en de gezondheid van personen met problemen als gevolg van het gebruik van verboden middelen, en maatregelen te bedenken waardoor marginalisering kan worden vermeden, eerder dan repressieve strategieën te volgen die nagenoeg neerkomen op schending van grondrechten en ook regelmatig geleid hebben tot schendingen van de mensenrechten;" (Bron: Persbericht van 15 december 2004, tekst van de resolutie)

VS — Montana

Burgers van Montana die cannabis willen gebruiken voor de behandeling van ernstige ziekten, kunnen zich vanaf nu registreren bij het departement van volksgezondheid. Dat werd op 21 december officieel medegedeeld. Het bureau heeft al meer dan dertig aanvragen voor inschrijvingsformulieren ontvangen. (Bron: Ravalli Republic van 22 december 2004)

Wetenschap — Voortgezette antiretrovirale therapie

Amerikaanse onderzoekers hebben het effect van cannabisgebruik bestudeerd op de voortgezette antiretrovirale therapie (ART) bij HIV-positieve patiënten. 252 patiënten werkten de vragenlijst volledig af, 175 (69 procent) waren met de ART bezig en 168 (67 procent) bezorgden gegevens over de voortgezette ART en cannabisgebruik. Van de 168 gebruikten 41 (24 procent) cannabis. Er was geen verband tussen cannabisgebruik en de voortgezette ART. Nochtans, bij de HIV-positieven die last hadden van misselijkheid, waren er driemaal meer patiënten in staat de ART voort te zetten bij de cannabisgebruikers dan bij de niet-gebruikers. (Bron: De Jong BC, et al. J Acquir Immune Defic Syndr 2005;38(1):43-46.)

VS — Wisconsin

Een vrouw die in Wisconsin gearresteerd werd wegens bezit van cannabis, werd vrijgesproken omdat zij een voorschrift had van een Californische arts. Medicinaal gebruik van cannabis is illegaal in Wisconsin. Toch zegt de wet dat men in het bezit mag zijn van een gecontroleerde stof als daarvoor een geldig doktersvoorschrift werd afgeleverd. De patiënt lijdt aan chronische pijn en kreeg het voorschrift toen zij in Californië woonde. Zij werd gearresteerd toen ze naar Wisconsin verhuisd was. (Bron: Americans for Save Access van 17 december 2004)