Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 juni 2000

Authors

Groot Brittannië — Steun voor medicinaal gebruik van cannabis over de partijgrenzen heen.

Een oproep voor legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik werd voor de tweede maal besproken in het parlement op 8 juni. Verwacht wordt dat de regering bezwaren zal maken.

34 parlementsleden uit verschillende partijen, onder meer bekende namen als Tony Benn en Martin Bell, tekenden een motie op 7 juni waarin zij de voortdurende kriminalisering van patiënten die de drug medicinaal gebruiken, betreuren.

De wetswijziging was een aanbeveling van een wetenschappelijk kommitee, aangesteld door het House of Lords in november 1998. Dit kommitee stelde voor om een beperkt aantal dokters toe te laten cannabis voor te schrijven.

De motie werd ondertekend door 22 Labourleden, 5 liberaal-demokraten, 4 Tory MP's, 1 Schotse Nationale Partij, 1 Plaid Cymru, en de onafhankelijke Martin Bell. Bij de ondertekenaars waren ook topman Alan Beith van de liberaal-demokraten, Labour's voormalige minister van transport Gavin Strang, Tory eurosceptica Teresa Gorman, voormalig Labourminister Frank Field, en Martin O'Neill, Labour afdelingshoofd van het kommitee voor handel en industrie.

In de motie staat: "Dat dit Huis de voortdurende kriminalisering betreurt van duizenden gewone eerlijke burgers die niks verkeerd doen behalve cannabis medicinaal gebruiken ter verlichting van hun chronische pijnen, hun spasmen door multiple sclerose, aids en bijwerkingen van chemotherapie; en steunt de eenvoudige wijziging van de wet zoals door het wetenschappelijk kommitee van het House of Lords aanbevolen werd, teneinde een beperkt aantal dokters toe te laten cannabis voor te schrijven aan bepaalde patiënten, op dezelfde manier als dat miljoenen andere voorschriften gemaakt worden".

De ondertekenaars: Paul Flynn, John Austin, Dr Evan Harris, Tom Brake, Dr Brian Iddon, Mohammed Sarwar, Peter Pike, Syd Rapson, Lembit Opik, Martin O'Neill, Betty Williams, Mike Wood, Sir Richard Body, Derek Wyatt, Jamie Cann, Teresa Gorman, Margaret Ewing, Tony Worthington, Ann Clwyd, Alan Beith, John McAllion, Adrian Sanders, Harry Cohen, Dari Taylor, Peter Bradley, Simon Thomas, Dr Gavin Strang, Peter Bottomley, Martin Bell, Tony Benn, Tony McWalter, Robert Jackson, Jane Griffiths, Frank Field.

(Bron: PA News van 8 juni 2000)

Canada — Verlenging van de deadline voor kandidaat kontraktanten cannabisteelt.

Op 5 mei deed het ministerie van volksgezondheid van Canada via een wetsvoorstel een oproep om te voorzien in een eigen toeleveringsbron van kwalitatieve, gestandaardiseerde, betaalbare marihuana, geschikt voor onderzoek. In een tien bladzijden lange brief werden de kandidaten deze week door volksgezondheid in kennis gesteld van een verlenging van de deadline voor inschrijvingen, van 6 juni naar 21 juni.

Volksgezondheid Canada stelt dat tegen de zomer een kontrakt voor 5 jaar zal afgesloten worden voor een geschatte order van om en bij de 5 miljoen dollar. Er is een grote interesse in het aanbod, waarvoor 241 potentiële kontraktanten toch al elk zo'n 65 dollar moesten ophoesten om hun kandidatuur te laten gelden.

In de hogervermelde brief geeft het ministerie ook antwoord op veelgestelde vragen. Volksgezondheid Canada wil Mexikaans-Colombiaanse hybridezaden verwerven omdat deze voldoen aan de gestelde eisen wat de toeleveringsbron van het zaad betreft. Kandidaten mogen hun eigen zaden gebruiken voor het pilootprojekt maar het ministerie kan, indien nodig, de hybridezaden leveren. De overheid vraagt veiligheidkamera's, infrarood sensoren, prikkeldraadversperring en personeel dat geen strafregister heeft sinds 1985 en noch in Canada, noch in een ander land strafrechtelijk vervolgd wordt voor overtredingen van de drugwetgeving.

Tot de potentiële cannabiskwekers behoren ook de Oaks Farms, Daysland, Alta, ten oosten van Camrose; Mc Gill en Guelph Universities; SNC-Lavalin; GW Pharmaceuticals; British Columbia's Ministerie van Bosbeheer; de gemeente Masset, B.C.; en iets dat de Molecular Delivery Corporation - in Californië - genoemd wordt.

Het kontrakt voorziet in de produktie van 100.000 sigaretten en 85 kg. marihuana in het eerste jaar. De weed moet gegroeid, geoogst, gedroogd, behandeld en geleverd worden aan de overheid. De marihuana zal gebruikt worden voor klinisch onderzoek.

(Bronnen: Ottawa Citizen van 8 juni 2000; Calgary Herald van 27 mei 2000)