Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 9 januari 2000

Authors

Spanje — Vrijspraak voor medicinaal gebruik van hasj.

Voor de eerste keer heeft een Spaanse rechtbank cannabis aanvaard als geneesmiddel. Een man uit Oostenrijk die in juli op de luchthaven van Barcelona gearresteerd werd met 2 kilogram hasj in zijn bezit, werd door rechter Araceli Aiguaviva vrijgesproken. Zij besliste dat de 54-jarige Roland H. de drug wilde gebruiken tegen de bijwerkingen van kankertherapie. Er was geen bewijs dat de man, die aan maagkanker lijdt, het voornemen had de hasj te verkopen.

"Er is veel wetenschappelijk bewijs dat hasj positieve effekten kan hebben bij kankerpatiënten", zei Aiguaviva, "Dit is een zaak over het gevecht tegen de neveneffekten van chemotherapie zoals braken, duizeligheid en misselijkheid."

De prokureur (officier van justitie) vorderde vier jaar gevangenis. Gewoonlijk behandelt het Spaanse gerecht een betichte die met meer dan 1 kilogram cannabis betrapt wordt, als een smokkelaar. Onmiddellijk na de sensationele uitspraak werd de man uit de gevangenis vrijgelaten.

(Bron: dpa van 31 december 1999)

Australië — Rechter aanvaardt cannabis als pijnstiller.

Een magistraat uit Alice Springs bespaarde een bouwondernemer een gevangenisstraf nadat aanvaard werd dat de man de cannabis in bezit had en teelde voor medicinale doeleinden. Nicholas Gallitch, 54 jaar, werd op 4 januari wel veroordeeld door rechter Warren Donald tot 28 dagen huisarrest en onaangekondigde drugtests. Rechter Donald aanvaardde dat het roken van marihuana een heilzame werking kan hebben en dat Gallitch marihuana rookte om de pijn te verzachten. "Het overtreden van de wet is hier ingegeven door de pijn die geleden wordt", stelde de rechter in zijn besluit.

Op een rechtzitting in november getuigde een dokter dat Gallitch een gamma aan medicijnen geprobeerd had voor zijn rugpijn - resultaat van jarenlange arbeid - maar kreeg hierop altijd allergische reakties. Onderzoeksrapporten naar de medicinale effekten van marihuana werden ook als bewijsmateriaal ingediend. Hij zei het enkel als een goed slaapmiddel te gebruiken. In februari vorig jaar heeft het Hooggerechtshof van Queensland ook aanvaard dat cannabis gebruikt kan worden als pijnstiller, nadat een man uit Mackay ondervraagd was die 150 planten groeide en verklaarde dat dit voor eigen gebruik was om zijn rugpijn te verlichten.

(Bron: Sydney Morning Herald van 5 januari 2000)

Kort nieuws

Zwitserland

Een adviesorgaan van de Zwitserse overheid sprak zich op 5 januari uit voor de dekriminalisering van druggebruik, een benadering die zij als "pragmatisch" bestempelen. De Federale Commissie voor Jeugdzaken voerde aan dat de huidige wetgeving in eerste instantie de jongeren en de gewone gebruiker kriminaliseert, eerder dan de dealers - in zowel soft- als harddrugs. De Commissie zei voorstander te zijn van het Nederlandse model. De Zwitserse overheid voert thans informatieve gesprekken met het oog op de herziening van de drugwetgeving en verwacht wordt dat zij in de loop van dit jaar haar adviezen aan het parlement zal voorleggen. De Zwitserse politieke partijen hebben ook deelgenomen aan de besprekingen. Dekriminalisering kreeg steun van 2 van de 4 koalitiepartners. 1 partij was voor de dekriminalisering van cannabis alleen, de vierde wilde geen wetswijziging. (Bronnen: AP van 5 januari 2000, Basler Zeitung van 6 januari 2000)

VS

Darrel E. Putman, voormalig lid van de Green Berets en konservatieve republikein, die voorvechter werd van medicinale toepassing van marihuana bij kanker, stierf op 29 december aan een Non-Hodgkin-Lymphoma. Tijdens zijn laatste levensmaanden werd Putman aktieve voorstander van de legalisering van marihuana voor medicinaal gebruik. Hij rookte marihuana om zijn eetlust aan te zwengelen om zo een beetje kracht op te doen in voorbereiding op zijn kankerbehandeling. (Bron: Baltimore Sun van 30 december 1999)